Vraag & Antwoord Wat zijn de oorzaken van vergeetachtigheid?

Wat zijn de oorzaken van vergeetachtigheid?

Vergeetachtigheid kan iedereen overkomen. Wanneer het echter vaker voorkomt, dan kan het zijn dat er iets aan de hand is. Er zijn verschillende oorzaken te bedenken voor vergeetachtigheid.

Zo kan vergeetachtigheid een oorzaak zijn van stress. Mensen die gestrest zijn, hebben vaak zo veel aan hun hoofd, dat ze een heleboel vergeten. In dit geval kan vergeetachtigheid niet heel ernstig zijn, maar het is wel belangrijk om dit goed in de gaten te blijven houden. Langdurige stress kan immers wel gevaarlijk worden.

Bij ouderdom komt vergeetachtigheid ook voor. Vrijwel elke senior kan hier last van hebben. Daarnaast zien we vergeetachtigheid ook in ernstigere mate bij bijvoorbeeld dementie. Dit is ook wel bekend als alzheimer. Vaak begint dit met een simpele vergeetachtigheid, maar het kan al snel een stuk erger worden, waarbij familieleden niet eens meer herkend worden. Helaas is er voor dementie of alzheimer geen genezing mogelijk. Wel is de wetenschap nog steeds bezig met het zoeken naar eventuele medicatie die kan helpen.

Vergeetachtigheid kan ook ontstaan door een tekort aan vitamine B12, bloedarmoede of uitdroging. Er zijn nog andere ernstige oorzaken van vergeetachtigheid. Zo kan dit ontstaan door problemen in de hersenen. Denk aan beschadigingen, tumoren of bloedproppen. Ook na een ongeluk kan vergeetachtigheid ontstaan. Wanneer je het idee hebt dat je meer vergeet dan anders, kan het ook verstandig zijn om naar een arts te gaan. Neem je klachten serieus en zorg ervoor dat er goede onderzoeken worden gedaan om de plotselinge vergeetachtigheid te verklaren.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant