Vraag & Antwoord Wat is sociaal-emotionele ontwikkeling?

Wat is sociaal-emotionele ontwikkeling?

Sociaal emotionele ontwikkeling is eigenlijk niet meer dan de ontwikkeling van je persoonlijkheid.  Er wordt dan vooral gekeken naar de sociale ontwikkeling en gedragingen die met sociale contexten te maken hebben.

Bij sociaal emotionele ontwikkeling kun je bijvoorbeeld denken aan zelfbeeld, emoties en temperament. Met sociaal emotionele ontwikkeling leert het kind hoe het met gevoelens kan omgaan en leert het ook om zich op een goede manier te uiten. Ook leert een kind andermans emoties te herkennen.  De ontwikkeling hiervan gaat meestal samen met andere ontwikkelingen. Zoals op motorisch gebied. Ook de omgeving is van groot belang voor de sociaal emotionele ontwikkeling.

Bij sociaal emotionele ontwikkeling zullen ouders al snel merken dat een kind opeens blijdschap, verdriet of woede uit. Soms kan dat heel extreem zijn, zoals bij driftbuien. Ook dit hoort bij sociaal emotionele ontwikkeling.

Kinderen die hoogbegaafd zijn, lopen ook vaak voor op de sociale emotionele ontwikkeling. Dit kan voor problemen zorgen, omdat het hoogbegaafde kind zich niet altijd serieus genomen voelt. Hij snapt niet dat zijn leeftijdsgenoten niet dezelfde ontwikkeling maken. Dit is dus wel iets om in de gaten te houden en om begeleiding bij te geven.

Twijfel je of de emotionele ontwikkeling van je kind wel goed gaat? Dan kun je dit altijd eens bespreken met een arts. Er zijn diverse testen ontwikkeld om te kijken hoe het met de sociaal emotionele ontwikkeling van iemand gaat. Onthoud ook dat de sociaal emotionele ontwikkeling niet even snel gaat van iedereen. Hier kunnen dus verschillen in zitten en het hoeft niet meteen iets verkeerds te zijn als een kind iets achter- of voorloopt op een leeftijdgenoot.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant