Vraag & Antwoord Wat is cognitieve ontwikkeling?

Wat is cognitieve ontwikkeling?

Cognitieve ontwikkeling is iets waar ieder mens mee te maken heeft. Het is de manier waarop we de wereld en onze omgeving in ons opslaan. Het heeft te maken met andere ontwikkelingsgebieden en kan daar ook niet los van worden gezien. Hoe meer een kind meemaakt, hoe groter hun wereld wordt en hoe meer ze leren. Onder de cognitieve ontwikkeling valt de waarneming, het vermogen om te fantaseren.

Cognitieve ontwikkeling wordt gebruikt om problemen op te lossen en dit leren ze allemaal spelenderwijs. Cognitieve ontwikkeling hangt samen met bijvoorbeeld de motorische en sociale ontwikkeling. Ook de zintuigen spelen mee met de cognitieve ontwikkeling. Het is mogelijk de cognitieve ontwikkeling te verbeteren, door kinderen met speelgoed te laten spelen.  Vooral speelgoed in de vorm van puzzels kunnen de cognitieve ontwikkeling verbeteren. Ook kunnen ouders zelf de kinderen stimuleren om de wereld te verkennen.

Het kan voorkomen dat er problemen ontstaan met de cognitieve ontwikkeling. Het is belangrijk dat dit op tijd wordt opgemerkt. Problemen hierin kunnen namelijk ook meteen voor problemen binnen andere ontwikkelingsgebieden zorgen. Dit is niet altijd makkelijk te zien, omdat de cognitieve ontwikkeling vooral in het hoofd plaatsvindt. Toch kunnen ouders deze ontwikkeling alsnog goed in de gaten houden. Het is namelijk algemeen bekend op welke gemiddelde leeftijd kinderen iets kunnen. Denk aan praten, kruipen en andere grote mijlpalen. Als je het idee hebt dat je kind achterloopt, dan kan dit besproken worden met de huisarts of andere professionals. Zij kunnen hulp bieden met de problematiek.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant