De hersenen Dit moet je weten over de MRI scan van je hersenen

Dit moet je weten over de MRI scan van je hersenen

Heb je van je arts gehoord dat je hersenen binnenkort onderzocht worden met behulp van een MRI scan? De kans is groot dat dit onderzoek uitgevoerd wordt voor het aantonen van afwijkingen in je hoofd. Echter kan een MRI scan ook gebruikt worden voor het uitsluiten van deze afwijkingen, wat je uiteraard liever hebt. De scan wordt uitgevoerd door een MRI laborant onder de verantwoordelijkheid van een radioloog. Over een MRI scan van je hersenen lees je hieronder meer!

Wat is MRI überhaupt?

Je zult dus een MRI hersenen krijgen, maar wat is dat überhaupt? Eerst moet je weten waar MRI voor staat, dit is de afkorting van Magnetic Resonance Imaging. Bij zo’n scan worden beelden gemaakt met behulp van een sterk magnetisch veld en radiopulsen. Zo wordt het lichaamsdeel onderzocht dat onderzocht moet worden, wat in dit geval dus je hoofd is. Tijdens de MRI scan reageert het weefsel in je lichaam tijdelijk op het onderzoek door het afgeven van een signaal. Een spoel of antenne vangt vervolgens deze signaal op en transformeert ze tot beelden.

Voorbereiding op de MRI scan

Inmiddels weet je dus hoe zo’n MRI scan hoofd werkt. Als je een afspraak hebt staan voor dit onderzoek wil je echter ook weten hoe je je hierop moet voorbereiden. Allereerst zul je waarschijnlijk een vragenlijst moeten invullen, wat je meestal vanaf 21 dagen voor de scan al kunt doen. Heb je regelmatig last van claustrofobie? Het is belangrijk dat je dit doorgeeft aan de arts. De aanbieder van de MRI van je hersenen kan hier dan rekening mee houden. Voor de rest zijn er in principe geen voorbereidingen die je moet treffen voor het onderzoek.

Het daadwerkelijke onderzoek

Voordat je de MRI scan krijgt, moet je je uitkleden. Wel mag je nog een pyjama of joggingbroek en shirt dragen. Deze kledingstukken mogen echter geen metaal bevatten, dus geen knoopjes, ringetjes en ritsen. Vervolgens krijg je van de radiodiagnostisch laborant oordopjes en een koptelefoon. Je gaat op je rug liggen op een tafel. Dit wordt vervolgens in de tunnel geschoven. Je hoort tijdens het onderzoek best wel wat lawaai. De oordopjes moeten voorkomen dat je hier last van hebt, terwijl je op de koptelefoon naar muziek mag luisteren. Je krijgt trouwens ook nog een spoel of antenne over je hoofd geschoven. Hier zit een spiegeltje op zodat je uit de tunnel kunt kijken. Stil blijven liggen de MRI scan is overigens cruciaal!

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant