Meditatie

Veel mensen houden hun geest gezond en fit met meditatie. Wat gezond eten en beweging voor ons lichaam doet, doet meditatie voor de geest. Wil jij actief aan een gezonde geest werken? Start dan met mediteren. Meer hierover, lees je op deze pagina. Zo lees je in dit artikel niet alleen wat meditatie is, maar ook welke meditatietechnieken we onderscheiden, wat de voordelen van meditatie zijn en hoe je kunt starten met mediteren.

Wat is meditatie?

Meditatie is een techniek die je helpt jouw geest ontspannen en helder te krijgen. Door regelmatig te mediteren, geef je je geest de ruimte om even helemaal tot rust te komen. Dit is belangrijk, want we leiden een druk bestaan met vele spanningen en veel stress. Mediteer je regelmatig, dan wordt je geest gezonder en fitter. Dit betekent dat je beter met de vele spanningen in je leven om kunt gaan.

Er zijn vele verschillende meditatietechnieken. Iedere techniek is uniek, maar de diverse technieken hebben wel allemaal hetzelfde doel. Dit is het bereiken van innerlijke rust en ontwikkeling. Meditatie zorgt voor meer grip op je leven en de vele overheersende gedachten die je dagelijks hebt.

De verschillende meditatietechnieken

Zoals al eerder vermeld, onderscheiden we vele verschillende meditatietechnieken. De bekendste en populairste meditatiesoorten worden kort beschreven in onderstaande alinea’s.

Mindfulness

Mindfulness is een zeer minimalistische insteek van het mediteren. De techniek komt uit het boeddhisme en houdt in dat je ‘gewoon gaat zitten’ en eigenlijk helemaal niets doet. Dit klinkt misschien gemakkelijk, maar voor velen is even helemaal niets doen echt een grote uitdaging. Het doel van mindfulness is observeren. Je observeert welke gedachten je krijgt, maar ook wat je voelt en hoe je ademhaalt. Weet je niet hoe je moet beginnen met mindfulness? Lees dan ons stappenplan om te beginnen met mindfulness.

Guided meditation

Bij guided meditation word je meegenomen op een innerlijke reis. Er kan iemand tegenover je zitten die als een soort begeleider op je innerlijke reis optreedt, maar je kunt ook een geluidsbestand afspelen. In het geluidsbestand hoor je de stem van je begeleider, die jou diep in je onderbewustzijn meeneemt. Bij deze vorm van mediteren wordt er veel aandacht besteed aan de visuele beelden die je in je gedachten kunt vormen.

Veel mensen die nog niet zo veel ervaring hebben met mediteren, vinden deze vorm van meditatie erg prettig. Omdat je meegenomen wordt door een begeleider, hoef je zelf niet zo veel te doen om helemaal tot rust te komen. Je laat je simpelweg leiden door je begeleider en maakt op deze manier een zeer waardevolle innerlijke reis.

Vipassana meditatie

Het woord ‘vipassana’ betekent letterlijk ‘de dingen zien zoals ze echt zijn’. Tijdens vipassana meditatie wordt de aandacht gericht op onderdrukte spanningen en verlangens. Het doel? Jezelf verlossen van langdurige stress, door de oorzaken van deze stress aan te pakken. Met vipassana meditatie leer je meer in het hier en nu te leven. Hierdoor voel je je niet alleen beter, maar heb je bovendien meer focus.

Twee harten meditatie

Twee harten meditatie werkt op het fysieke, mentale en spirituele niveau. Deze vorm van meditatie heeft twee doelen, namelijk het openen van het hart chakra en de kruin chakra. Het hart chakra is het emotionele hart en de kruin chakra is het spirituele hart. Van deze vorm van meditatie krijg je veel energie. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Bovendien ervaren veel mensen die zich met twee harten meditatie bezig houden, een innerlijke verlichting.

Mantra meditatie

Bij mantra meditatie worden bepaalde gebeden en/of klanken continu herhaald. Het doel van deze meditatie is de geest in een prettige en zeer rustige staat brengen. Door continu dezelfde gebeden en/of klanken te herhalen, word je rustig en krijg je bovendien veel energie.

Dynamische meditatie

Veel mensen denken dat je bij het mediteren altijd doodstil moet zitten. Bij veel vormen van meditatie zit je inderdaad stil, maar dit is zeker niet altijd het geval. Dynamische meditatie gaat bijvoorbeeld gepaard met beweging. Bij deze vorm van meditatie kan er bijvoorbeeld gedanst worden, maar kun je ook springen, brabbelen of bewust heel hard lachen. Met dynamische meditatie moeten de vele blokkades in ons lichaam los komen. Hierdoor voel je een ontlading en komt je innerlijke energie los.

Contemplatie meditatie

Bij contemplatie meditatie denk je gericht na over bepaalde thema’s. Denk hierbij aan je afhankelijkheid, de leegte die je voelt, vergeving, compassie en vergankelijkheid. Je probeert je gedachten op hetzelfde thema te houden: het verspringen van je gedachten moet je zo veel mogelijk voorkomen. Het doel is het ontwikkelen van diepgang, creativiteit en een intuïtieve kennis. Wat contemplatie meditatie zo leuk maakt, is dat je door deze activiteit veel interessante inzichten op kunt doen. Met deze vorm van meditatie kun je je op een hoog niveau ontwikkelen.

Yoga

Ook yoga is een vorm van meditatie. Niet alle vormen van yoga hebben een meditatief karakter, maar sommige yogavormen zeker wel. Denk hierbij aan yin yoga, waarbij de kalme gemoedsstaat centraal staat. Weet je niet hoe je moet beginnen met yoga? Lees dan ons stappenplan om te beginnen met yoga.

Concentratiemeditatie

Bij concentratiemeditatie richt je jouw aandacht op één specifiek object. Je probeert je niet af te laten leiden en je zo lang mogelijk te concentreren. Je kunt je concentreren op je ademhaling, maar ook op liefde, je geloof, een afbeelding en ga zo maar door. Als je je aandacht goed kunt vestigen op het specifieke object, krijg je na een tijdje het idee dat je dit object echt bént. Dit geeft je een gevoel van balans en ontspanning, maar geeft je bovendien energie.

Visualisatie meditatie

Bij visualisatie meditatie laat je beelden uit je onderbewuste naar boven komen. Hierdoor doe je veel interessante inzichten op. Ook kun je met visualisatie meditatie een diepe verbintenis met je ziel krijgen. Daarom wordt deze vorm van meditatie ook vaak gebruikt bij coaching.

Ademhalingsmeditatie

Tot slot kun je je ook bezig houden met ademhalingsmeditatie. Bij deze vorm van meditatie ligt de focus op je ademhaling. Je ademt niet oppervlakkig in en uit, maar probeert zo diep en lang mogelijk in en uit te ademen. Op deze manier moeten geblokkeerde spanningen en emoties vrijkomen, waardoor je meer in contact komt met je lichaam, je geest en je gevoel. Uiteindelijk moet je ook meer in contact komen met je onderbewuste, maar dit lukt zeker niet direct. Hier heb je eerst een goed contact met je lichaam, geest en gevoel voor nodig.

De gezondheidsvoordelen van mediteren

Steeds meer mensen nemen iedere dag even de tijd om te mediteren. Dit is niet voor niets het geval. Mediteer je regelmatig, dan profiteer je namelijk van diverse voordelen. De belangrijkste gezondheidsvoordelen van mediteren worden hieronder beschreven.

Meditatie verzacht je pijn

De Oosterse techniek van mediteren werd oorspronkelijk naar het Westen gebracht om patiënten met chronische pijn te helpen. Niet voor niets, want uit diverse onderzoeken is gebleken dat regelmatig mediteren (chronische) pijn inderdaad kan verminderen. Dit komt waarschijnlijk omdat je door meditatie fysiek minder verkrampt van de pijn. Je hebt een verminderde pijnrespons en daarom heb je minder last van je klachten.

Bovendien ga je door regelmatig te mediteren, minder over je (chronische) pijn piekeren. Je hebt dus niet alleen minder last van je klachten, maar je doorbreekt bovendien je negatieve gedachten over je (chronische) pijn.

Meditatie helpt tegen depressie, angst en stress

Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen meditatie en depressie, angst en stress. Niet alle onderzoeken zijn even gedegen, maar wetenschappers concluderen wel dat regelmatig mediteren zeker invloed heeft op je stemming. Mediteer je regelmatig, dan voel je je minder depressief, heb je minder last van angsten en voel je je bovendien minder gestrest. Dit komt omdat andere omdat je bij mediteren leert je gepieker te doorbreken. Ook bereik je door meditatie innerlijke rust.

Meditatie geeft een boost aan je relatie

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat meditatie een boost geeft aan romantische relaties. Mensen die leerden mediteren en dit regelmatig oefenden, waren meer tevreden in hun relatie. Ook voelden deze mensen zich meer verbonden met hun partner. Ze accepteerden de imperfecties van hun partner en hun relatie simpelweg meer en hierdoor voelden ze zich beduidend gelukkiger dan mensen die nooit mediteren.

Meditatie vermindert gedragsproblemen

Tot slot vermindert meditatie gedragsproblemen. Denk hierbij aan woedeaanvallen, die zeer effectief behandeld kunnen worden met regelmatige meditatie. Bovendien is mediteren erg goed voor mensen met ADD of ADHD. Door regelmatig te mediteren, handel je minder impulsief en is het gemakkelijker om je aandacht ergens langere tijd op te richten.

Op dit moment wordt onderzocht wat effectiever is voor kinderen met ADHD: regelmatig mediteren of Ritalin. De onderzoeksresultaten zijn nog niet bekend gemaakt, maar wij achten de kans groot dat regelmatig mediteren goed uit de wetenschappelijke studie gaat komen.

Mediteren in 3 eenvoudige stappen

Heb je nog nooit gemediteerd? Dan denk je misschien dat mediteren erg lastig is. Hoogstwaarschijnlijk heb je geen idee waar je moet beginnen met jouw eerste meditatiesessie en stel je deze sessie daarom liever uit. Zonde! Iedereen kan namelijk beginnen met mediteren: dit is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Sterker nog, je hoeft alleen onderstaande stappen te volgen om jouw eerste meditatiesessie te starten.

Goed om te weten voor je begint: je kunt altijd en overal mediteren. Op een stoel, in je bed, in bad, onder de douche en zelfs in de trein. Voor je eerste meditatiesessie is het echter goed om een stille en rustige ruimte op te zoeken, zodat je je goed kunt concentreren op het mediteren.

Stap 1: ga gemakkelijk zitten

De eerste stap van mediteren, bestaat uit het aannemen van een fijne en ontspannen houding. De meeste mensen vinden het prettig om te zitten tijdens het mediteren, maar je kunt ook gaan liggen of blijven staan. Ga je zitten? Zak dan niet achterover, maar zit ontspannen rechtop. Niet te strak, maar ook niet te losjes. Je mag je ogen sluiten, maar ook iets geopend houden. Bepaal voor jezelf wat jij het fijnst vindt.

Belangrijke tip: zet je telefoon uit als je gaat mediteren. Tijdens een goede meditatiesessie mag je namelijk niet afgeleid worden. Je telefoon vormt een vervelende afleiding, dus dit toestel kun je beter niet in de buurt leggen. Ook je computer, laptop of tablet zet je uit.

Stap 2: adem een paar keer diep in en uit

Als je lekker zit, adem je een paar keer diep in en uit. Hierdoor kom je in een staat van ontspanning. Dit is belangrijk, want je moet goed ontspannen zijn om te kunnen mediteren. Je blijft diep in- en uitademen tot je het gevoel hebt dat je echt ontspannen bent.

Stap 3: richt je aandacht op je ademhaling

Vervolgens richt je je aandacht op je ademhaling. Wees je bewust van de lucht die door je longen stroomt. Voel hoe je buik naar voren komt als je inademt en weer naar achter gaat als je uitademt. Probeer je op deze gevoelens te concentreren, zonder afleiding. Verander niets aan je ademhaling, neem je ademhaling alleen waar.

Merk je dat je afgeleid bent? Laat deze afleiding dan los. Breng je aandacht terug naar je ademhaling. Probeer zo veel mogelijk in het hier en nu te ademen. Dit is wat lastig in het begin, dus gun jezelf de tijd om je goed op je ademhaling te focussen. Je hebt geen haast!

Ga je voor het eerst mediteren? Dan is de kans groot dat je veel afgeleid wordt. Je denkt aan dingen die je moet doen, die je al hebt gedaan, die je hebt gezegd en ga zo maar door. In het begin is het lastig deze gedachten los te laten. Je leert dit echter vanzelf als je iedere dag even mediteert. Het is niet gemakkelijk, maar uiteindelijk leer je vanzelf je gedachten als wolken voorbij te laten drijven tijdens het mediteren.

Meditatie oefeningen

Bovenstaande oefening is een standaard en zeer eenvoudige meditatie oefening. Er zijn nog veel meer meditatie oefeningen die je kunt doen om goed tot rust te komen. Deze oefeningen vind je online, maar ook in boeken, in filmpjes en ga zo maar door. En wil je met persoonlijke begeleiding kennis maken met diverse meditatie oefeningen? Dan kun je ook een meditatiecursus volgen. Tijdens een cursus leer je niet alleen de basis van het mediteren, maar maak je ook kennis met diverse oefeningen. Je merkt vanzelf welke oefeningen jij wel en niet prettig vindt.

De 3 beste meditatie apps

Door de jaren heen zijn er vele verschillende meditatie apps op de markt gebracht. Sommige apps werken erg goed en helpen je echt jouw skills te ontwikkelen, andere apps zorgen meer voor afleiding dan voor een goede meditatiesessie. Wil jij een app gebruiken om jouw meditatie skills te ontwikkelen? Installeer dan een van onderstaande applicaties, want dit zijn volgens ons de drie beste meditatie apps.

#1: Insight Timer

Insight Timer is een gratis meditatie app die je kunt gebruiken om het geluk in jezelf te vinden, maar ook om tot rust te komen, je dankbaarheid naar een volgend niveau te brengen of meer compassie te leren tonen. Bovendien is de app erg effectief voor mensen die slecht slapen. De verschillende ‘teachers’ die je in de app begeleiding geven, kunnen je namelijk ook helpen van je vervelende slaapproblemen af te komen.

De app Insight Timer laat je kennis maken met diverse begeleiders. Zij leren je te mediteren en begeleiden je bovendien tijdens je meditaties. Iedere begeleider is anders. Dit is prettig, want dit betekent dat je een begeleider kunt zoeken die echt bij jou past. Met deze begeleider breng je jouw meditatie skills echt naar een hoger niveau.

En heb je liever geen begeleiding tijdens het mediteren? Dan is dit ook mogelijk. Voor je jouw meditatiesessie start, geef je aan hoe lang je wil mediteren. Als je start met mediteren, zet je de timer aan. Als je sessie voorbij is, geeft de app een subtiele gong om het einde van je sessie aan te geven. Erg handig!

#2: Buddhify

Buddhify is een zeer populaire meditatie app. Met deze app kun je meditatiesessies van 20 minuten doen, maar ook van 15 minuten, 10 minuten of 5 minuten. Heb je geen tijd om iedere dag 20 minuten te mediteren? Dan kun je deze meditatie app dus alsnog gebruiken voor je dagelijkse meditateisessie.

Mediteer je met deze app, dan kun je zelf kiezen welke meditatiestijl je aan wil houden. Hierbij heb je de keuze uit vier verschillende meditatiestijlen. Je kunt een stijl kiezen die je prettig vindt, maar je kunt ook een stijl kiezen die bij jouw meditatieomgeving past. Zit je bijvoorbeeld in de trein, dan kies je een andere stijl dan wanneer je lekker thuis op de bank zit. Ook kun je jouw meditatiestijl aanpassen aan je gevoel (moe, gestrest, blij, et cetera). Omdat je jouw meditatiesessie helemaal kunt aanpassen, is deze app erg effectief.

Tot slot geeft de app je enkele tips om je dagen positief en zonder stress door te komen. Voel je je regelmatig down en/of gestrest, dan zijn deze tips zeker waardevol.

#3: Headspace

Weet je niet zo goed hoe je moet beginnen met mediteren? Dan is de app Headspace zeker iets voor jou. Deze app maakt het namelijk erg gemakkelijk om te leren mediteren, ook voor onervaren (en zelfs sceptische) beginners. Je kunt de app gratis downloaden. Vervolgens krijg je tien gratis sessies op je telefoon, allemaal van 10 minuten. Tijdens iedere sessie hoor je een rustgevende Engelse stem, die je vertelt wat je moet doen. Je hoeft alleen te luisteren om jouw meditatie skills te ontwikkelen. Handig!

Heb je de tien meditatiesessies gedaan, dan kun je eventueel verder gaan met de betaalde versie. In de betaalde versie van de app vind je een grote database met meditatiesessies van 2 tot 60 minuten. Wil je de app gratis blijven gebruiken? Dan is dit ook mogelijk, maar in dit geval kun je wel alleen de gratis meditatiesessies van 10 minuten gebruiken om tot rust te komen.

Of lees dit artikel met de top 10 apps voor meditatie en mindfulness!

Hoe vaak moet ik mediteren?

Je bepaalt hoeveel zelf hoe vaak en hoe lang je wil mediteren. Mediteer je slechts 5 minuten per dag, dan heeft meditatie al een enorm effect op je dagelijks leven en je gemoedstoestand. Heb je het idee dat een dagelijkse meditatiesessie van 5 minuten te kort is voor jou? Dan mag je natuurlijk ook langer mediteren.

Wij raden je aan om gewoon een maand lang 10 minuten per dag te mediteren. Kijk vervolgens eens hoe je je voelt. Wat voor effect heeft jouw dagelijkse meditatiesessie op je leven? Voel je je goed, dan blijf je 10 minuten per dag mediteren. Wil je je nog beter voelen en denk je dat je wel langer kunt mediteren, dan kun je jouw dagelijkse meditatiesessie verlengen. Zoals al eerder vermeld, bepaal je helemaal zelf hoe vaak en hoe lang je wil mediteren. Doe je datgene waar jij je prettig bij voelt, dan pluk je zeker de vruchten van jouw dagelijkse meditatiesessie. Ook als je iedere dag kort mediteert.

Aan de slag!

Wil jij niet alleen aan een gezond en fit lichaam werken, maar wil je ook dat jouw geest gezond en fit wordt? Start dan met mediteren. In het begin voelt mediteren misschien wat onwennig, maar wij garanderen je dat ook jij van de positieve effecten van meditatie kunt profiteren als je regelmatig de tijd neemt om even helemaal tot rust te komen. Doe de korte meditatieoefening in dit artikel, zoek zelf een leuke meditatieoefening op of gebruik de meditatie apps in dit artikel om te starten met mediteren. Hoe je ook mediteert, hoe vaak je dit ook doet en hoe lang je dit ook doet: je hebt hier gegarandeerd profijt van.

En voelt het mediteren wat onwennig? Geef dan niet op. De eerste meditatiesessies voelen eigenlijk altijd wat vreemd. Ook als je het moeilijk vindt om je op je ademhaling te blijven focussen, moet je niet opgeven. Je leert vanzelf om je gedachten lekker te laten varen. Als je eenmaal zo ver bent, kun je ontzettend veel uit jouw dagelijkse meditatiesessies halen. En dit is absoluut veel waard!

Meer weten over meditatie en mediteren? Lees dan een boek over meditatie. Kijk hier voor onze top 5 boeken over meditatie!

Marc Keller
Marc Keller is expert of het gebied van mindfulness. In een drukke wereld kan Marc jou helpen om momenten van rust te vinden. Mindfulness is vandaag de dag onmisbaar in het leven om rustig te blijven, meer focus te hebben en ook beter te slapen. Met een achtergrond in meditatie weet Marc waar je op moet letten als je met mindfulness begint. Hij deelt zijn ervaringen en expertise in de categorie mindfulness, zodat jij meer inzicht krijgt hoe mindfulness werkt.

Gerelateerde artikelen

Reacties

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant