Slaap Lucide droom

Lucide droom

Dromen, maar tegelijkertijd volledig bewust zijn over het feit dat je droomt. Een lucide droom maakt het mogelijk. Lucide betekent in het Nederlands ‘helder’ en geeft hiermee aan dat je volledig helder meemaakt wat er zich allemaal afspeelt in je droom. Er zijn verschillende vormen van luciditeit en het is mogelijk om hier zelf invloed op uit te oefenen. In het onderstaande artikel lees je alles over lucide dromen!

Wat is een lucide droom precies?

Tijdens een lucide droom heb je precies door wat er allemaal gebeurt in je droom. In sommige gevallen heb je zelfs invloed op wat er zich afspeelt. De term ‘lucide dromen’ werd in 1913 bedacht door de Nederlandse schrijver Frederik van Eeden. Hierin werd verwezen naar de heldere staat waar in je verkeerd tijdens een lucide droom.

Het is mogelijk om zelf invloed uit te oefenen op het feit of je wel of geen lucide droom krijgt. Toch komt het grootste gedeelte van de lucide dromen onverwachts. Lucide dromen ontstaan vrijwel altijd plotseling tijdens een normale droom. Tijdens het dromen krijg je door dat er iets aan de hand is. Je hebt bijvoorbeeld door dat je aan het vliegen of lopen bent, maar het kan ook voorkomen dat je plotseling signalen in je droom herkent.

Sommige mensen krijgen te maken met lucide dromen zonder dat hier enige aanwijzing voor is. Hierdoor is het krijgen van een lucide droom op een natuurlijk manier voor een groot deel afhankelijk van toeval. Er zijn ook mogelijkheden om de kans op het krijgen van een lucide droom te vergroten. Dit bespreken later in het artikel.

Verschillende niveaus van luciditeit

Luciditeit komt in verschillende niveaus. Hierdoor voelt je droom anders aan en kan je ervaring niet altijd hetzelfde zijn. Bij een hoog niveau van luciditeit heb je als dromer zijnde door wat er gebeurt, maar tegelijkertijd dat het gebeurt in een droom. Je hebt door wat er zich allemaal afspeelt in je droom en weet ook volledig dat je aan het dromen bent. Je weet dat je elk moment wakker kan worden.

Bij een laag niveau van luciditeit ben je als dromer bewust genoeg om invloed te hebben op je droom. Je kan bepaalde zaken aansturen en meemaken zoals jij dat graag wilt. Tijdens een laag niveau van luciditeit heb je echter niet door dat je aan het dromen bent. Je denkt op dat moment oprecht dat je alles meemaakt zoals in het echt. Dit is meestal de meest intense ervaring van lucide dromen. Het valt niet te vergelijken met alles dat zich in je dagelijkse leven afspeelt.

Op welk moment speelt een lucide droom zich af?

Lucide dromen kunnen niet op elk moment in je slaap zich afspelen. Het verkrijgen van een lucide droom is afhankelijk van een bepaalde periode in je slaap. In nagenoeg alle gevallen komen lucide dromen voor in je REM slaap. De REM slaap is de laatste fase aan het einde van je slaapcyclus. In je REM slaap bevindt je lichaam zich in een tijdelijke spierverlamming. Ook gaan je ogen vrij snel heen en weer. Alles wordt als het ware kort uitgeschakeld, met uitzondering van je hart en ademhaling.

Voor dromen is het van groot belang dat je je bevindt in de periode van je REM slaap. Als we dromen zijn namelijk dezelfde hersendelen actief die we ook gebruik als we overdag iets uitvoeren. Hierdoor zou het kunnen voorkomen dat je de dingen die je doet in je droom, ook gaat uitvoeren met je lichaam. Dit zou vervelende situaties opleveren en de REM slaap zorgt er voor dat dit niet gebeurd. Toch komt het nog vaak voor dat je (lucide) droom plotseling afgelopen is doordat je wakker bent geworden. Dit kan worden veroorzaakt door invloeden van buitenaf (licht, geluid etc.).

Is het hebben van lucide dromen gevaarlijk?

Er gaat nog weleens het verhaal dat lucide dromen gevaarlijk kunnen zijn. Sommige mensen zijn het er niet mee eens en vinden het opwekken van lucide dromen een slechte gebeurtenis. De Italiaanse filosoof Thomas van Aquino was er zelfs van overtuigd dat lucide dromen het werk van de duivel zijn. Er zijn echter geen aanwijzingen gevonden dat er slaapproblemen of andere problemen ontstaan bij mensen die vaak te maken hebben met lucide dromen.

Het enige gevaar dat regelmatig lucide dromen met zich mee brengt is een kans op verslaving. Het hebben van een lucide droom is vaak intens, fascinerend en erg bijzonder om mee te maken. Bij de gemiddelde persoon is het dagelijks leven naar alle waarschijnlijk niet zo bijzonder als in de lucide droom. Hierdoor kan het voorkomen dat je als het ware blijft ‘hangen’ in de lucide droom. Je bent liever aan het dromen dan dat je verder gaat met het dagelijks leven.

Op deze uitzondering na, zijn er geen bewijzen gevonden over problemen die worden veroorzaakt door lucide dromen.

Tips voor het opwekken van een lucide droom

Bij de meeste mensen ontstaan een lucide droom plotseling, de kenmerken komen tijdens een normale droom naar voren. Toch is het ook mogelijk om hier zelf invloed op te hebben. Je kan zelf de kans op een lucide droom vergroten, maar een garantie krijg je niet. Met de onderstaande tips kan je de kans op een lucide droom aanzienlijk vergroten:

 • Probeer zo lang mogelijk te slapen. Dromen komen het meeste voor aan het einde van je slaap (REM slaap). Ook lucide dromen komen hier het meeste voor. Door langer te slapen vergroot je de kans op een (lucide) droom. Probeer meer dan 8 uur te slapen voor het beste effect.
 • Houd overdag goed in de gaten of je wel of niet droomt. Het is natuurlijk logisch dat je niet droomt als je wakker bent, maar je leert jezelf aan om dit te doen. Vervolgens kan je het ook toepassen in je lucide droom en heb je het dus door als je wél aan het dromen bent.
 • Denk voordat je gaat slapen goed na waar je over wilt dromen. Wees zo precies mogelijk.
 • Schrijf alles dat je hebt meegemaakt in je droom uitgebreid op. Wat, waar, wanneer; allemaal feiten die je uitgebreid moet beschrijven.
 • Kom tijdens het dromen zoveel mogelijk in actie. Zorg dat jij de leiding neemt over je droom en doe precies wat jij graag wilt doen. Het is goed om de eerste keren het wat rustiger aan te doen in je droom. Later kan je vervolgens meer actie ondernemen.
 • Maak gebruik van een Lucid Droom – slaapmasker. In het masker zitten LED-lichtjes verwerkt die je bewustzijn triggeren zonder dat je ontwaakt uit de droom. Het wordt hierdoor mogelijk om keuzes te maken en je eigen dromen te leiden!
 • Of consult met je arts of wellicht een supplement met Valeriaan of Melatonine voor jou geschikt is. Deze stoffen dragen bij sommige mensen bij aan het verbeteren van slaappatronen en een verhoogde droom activiteit.

Tot slot

Het hebben van lucide dromen is dus erg bijzonder en intens. Bovendien kan je zelf invloed uitoefenen op het feit of je wel of geen lucide droom krijgt. Het is goed om hier in het begin rustig mee om te gaan. Neem niet direct teveel actie tijdens je eerste lucide dromen en houd je aan de bovenstaande tips.

Hoewel er geen bewijs is dat lucide dromen gevaarlijk zijn, is het goed om niet te blijven ‘hangen’ in lucide dromen. Zie het als een mooie en bijzondere ervaring, maar maak het niet een te groot onderdeel van je dagelijkse leven.

 

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

5 REACTIES

 1. Dit is bijzonder. Ik had als kind blijkbaar al lucide dromen die ik zelf aanstuurde. Dan zei ik hardop wat ik wilde dromen en lukte mij dat ook. Tegenwoordig denk ik er niet meer over na maar heb nog regelmatig lucide dromen. Nooit geweten en grappig om dit te lezen!

 2. Vaak als ik gestrest of overprikkelt ben heb ik dit soort dromen, vaak zijn dit een soort van nachtmerries. Als het te erg wordt, kan ik hartkloppingen krijgen of het gevoel krijgen dat ik in een diep gat val. Ik hoor mezelf dan dat ik aan iets anders moet denken of dat ik de droom wil stoppen. Meestal word ik dan erg onprettig wakker en heb ik enige tijd nodig om bij te komen. Ik kan dan pas weer slapen als ik voldoende tot rust gekomen ben.

 3. Jaren terug had ik steeds lucide dromen. Ik kon daarin altijd vliegen en ik vond dat fantastisch. Nu heb ik deze dromen al in geen jaren meer en wat ik ook probeer, het lukt mij niet om deze dromen weer op te roepen. Ik vind het jammer dat deze dromen wegblijven omdat ik het altijd leuk en spannend vond en ook heel veel dingen mee maakte wat in het gewone leven niet mogelijk is

 4. Inderdaad een bijzondere ervaring, deze bewuste dromen. Ik ervoer in het begin als angstig, vanwege het geluid dat steeds dichter bij kwam. Dan moest ik wakker worden. Totdat ik bewust werd, dat dit hartkloppingen waren. Nu ik dit weet, kan ik er anders mee omgaan. Prettig om te ervaren dat je deze dromen zelf kunt aansturen.

 5. Ik heb nu dus blijkbaar 3 dagen op een rij lucide dromen. Werd vanochter weer om 6 uur wakker (het is een zaterdag). Omdat dit hiervoor ook al regelmatig gebeurde, heb ik mijn dromen afgelopen 3 dagen opgeschreven, omdat ze zo intens waren en soms zweten wakker word. Ben vanochtend ook maar eens gaan googlen omdat ik er niet echt altijd van kan genieten, vaak gebeurt er niks te erg maar vannacht was het een minder fijne droom, maar wel erg realistisch. Wellicht na het weten hoe het in elkaar zit, dat ik er beter mee om kan gaan. We gaan het zien, of dromen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant