Slaap Hoeveel slaap heb je nodig per dag?

Hoeveel slaap heb je nodig per dag?

Veel mensen vragen zich regelmatig af hoeveel slaap ze nu eigenlijk nodig hebben. Is het een paar uur? Een halve dag? Wat als je overdag nog een dutje doet? Het is voor veel mensen een vraag. In de regel geeft men aan, dat je zeven tot acht uur aan slaap nodig hebt. Er zijn mensen welke voldoende hebben aan zes uur slaap en anderen voelen zich alleen goed wanneer ze acht uur hebben geslapen. Het is natuurlijk ook afhankelijk van hoe oud of je bent. Wanneer je niet zo oud bent en een baby dan slaap je vaak een vol etmaal. Het duurt echter niet lang tot je minder gaat slapen. We hebben in de tabel het aantal uren geplaatst welke je nodig hebt. Hoe ouder je wordt, hoe minder slaap je nodig hebt is de regel.

Wat als je te weinig slaapt?

Wanneer je te weinig slaapt dan kan dit gevolgen voor je hebben op de korte termijn en ook op de langere termijn. Op de korte termijn kun je slaperig en duf zijn overdag. Ook kun je problemen hebben om je te concentreren. Daarnaast kun je stemmingsproblemen krijgen. Op de wat langere termijn kan het leiden tot overgewicht en ook met de regeling van je insuline niveaus in je lichaam. Ze kunnen beide leiden tot hart- en vaatziekten en ook tot diabetes. Het is dus gevaarlijk om niet voldoende te slapen.

Je kunt natuurlijk minder gaan slapen, dan je eigenlijk nodig zou hebben. Het is echter belangrijk om te weten, dat het op de lange termijn schadelijk kan zijn. Vaak functioneren mensen goed wanneer ze zes tot zeven uur slapen iedere nacht. Wat echter als je met een extra uurtje slaap nog meer en nog beter werk zou leveren? Is dat niet verstandiger dan?

Hoeveel moeten kinderen slapen?

Een pasgeboren baby zal tussen de 12 en de 18 uren per dag slapen. Je ziet bij een pasgeboren baby, dat ze al snel minder gaan slapen. Hieronder hebben we een tabel geplaatste welke dit ook duidelijk laat zien. Het zijn natuurlijk wel gemiddelden welke in deze tabel zijn opgenomen.

Wanneer kinderen ouder worden dan hebben ze ook minder slaap nodig. De slaap is belangrijk voor een goede ontwikkeling. Een kind van 8 of van 15 heeft meer of minder uren slaap nodig iedere nacht.

Een overzicht van het aantal uren slaap per leeftijdsgroep:

De Leeftijd Het aantal uren slaap
0 – 2 maanden oud 12 – 18 uur slaap
3 – 11 maanden oud 14 – 15 uur slaap
1 – 3 jaar oud 12 – 14 uur slaap
3 – 5 jaar oud 11 – 13 uur slaap
5 – 10 jaar oud 11 – 9¾ uur slaap
10 – 13 jaar oud 9¾ – 9¼ uur slaap
14 – 15 jaar oud 9¼ – 9¾ uur slaap
15 – 16 jaar oud 8¾ – 9¾ uur slaap
16 – 18 jaar oud 8½ – 9½ uur slaap
Volwassen mensen 7 – 9 uur slaap

 

Het zijn slechts richtlijnen. Het is echter in de regel zo, dat men hier ongeveer 30 minuten van kan afwijken naar boven of naar beneden.

Welke leeftijd heeft de meeste slaap nodig?

Een baby slaapt het langste van ons allemaal. Een baby heeft de rust nog nodig om zichzelf te ontwikkelen. Baby’s slapen rond de drie tot vier uur achter elkaar. Hierna heeft de baby weer honger en gaan ze vaak weer slapen. Het duurt vaak drie maanden tot de baby minder gaat slapen. Na zes maanden slaapt de baby vaak de hele nacht door.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen en kunnen baby’s soms korter slapen of slapen ze pas na 9 maanden of zelfs een jaar de hele nacht door. Het is belangrijk om het slaapgedrag ook met de arts of het consultatiebureau te bespreken.

Baby’s wennen snel aan routine en regelmaat. Wanneer er een specifiek ritueel is dan weten ze dat ze moeten slapen. Een liedje, een hapje en de pyjama aan.

Voed je de baby ’s nachts dan is het belangrijk om verschil te maken met de dag. Houd het donkerder en voed korter. Praat ook niet met de baby. Het is belangrijk om te weten, dat de nacht bedoeld is om te slapen en niet om te praten of te spelen.

Enkele slaapmethodes voor een baby

Er zijn verschillende opvoedingsdeskundigen en boeken welke je kunnen helpen om een baby te leren slapen. Een ritme en ritueel is de basis om een kind te laten slapen. Wanneer je baby een peuter is, zijn de routines nog steeds belangrijk. Je sluit de dag af en je kind weet, dat het tijd is om te gaan slapen. Het tandenpoetsen, een verhaaltje voor het slapen, bidden of het zingen van een liedje samen helpt om de baby en peuter te laten slapen. Wanneer de peuter slaapt verlaat je de kamer rustig en kalm. Leer je kind ook, dat het belangrijk is om in bed te blijven en er niet uit te komen. Wees hier consequent in.

Slaapproblemen en dan?

Wanneer je zelf niet lekker kunt slapen is dat natuurlijk erg vervelend. Een slechte nachtrust zorgt voor een niet zo leuke dag. Het is vervelend. Je kunt natuurlijk starten met het lezen van een boek, warme melk drinken of een andere tip van grootmoeders gebruiken. Wanneer dit niet werkt is het echter een groter probleem. Zeker wanneer het een routine wordt. Je slapeloosheid kan voor problemen in je thuissituatie en op je werk zorgen.

Wil je van je slaapproblemen af komen? Lees dan eerst dit artikel over slaapproblemen. Het geeft veel handige tips om aan de slag te gaan met jouw slaapprobleem. Voor veel mensen is het prima mogelijk om zelf van hun slaapproblemen af te komen. Mocht dat onverhoopt niet lukken, dan kunnen deze 20 slaaptips je wellicht nog op weg helpen.

Lukt dit nog steeds niet? Dan is het slim om naar een dokter te gaan. Bespreek je situatie en onderzoek wat je eraan kunt doen om beter te gaan slapen. Natuurlijk zou een slaapmiddel je kunnen helpen. Het is echter vaak zo, dat de slaapmiddelen een negatief bij-effect hebben. Ook kun je verslaafd raken aan het slaapmiddel, wat niet goed is. Het is belangrijk om het anders te benaderen. Mogelijk met een alternatief slaapmiddel.

Ook een gesprek met een psycholoog kan soms wonderen doen. Soms denk je teveel na en peins je teveel. Het nadenken houd je wakker en voordat je het weet ben je door je slaap heen. Zorg voor het juiste aantal uren slaap per nacht!

Zobegaafd redactie
Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

We versturen geen spam. Belooft!

Ook interessant