Hoogbegaafdheid Hoeveel procent van de bevolking is hoogbegaafd?

Hoeveel procent van de bevolking is hoogbegaafd?

Voor hoogbegaafdheid wordt uitgegaan van de verhoudingen in intelligentie. Het gemiddelde in Nederland ligt rond de 100. De 2% aan de bovenkant wordt benoemd als hoogbegaafd.

Er wordt doorgaans van hoogbegaafdheid gesproken bij een IQ van 130 of hoger. Indien er heel zwart wit wordt gekeken naar dit criteria dan is 2.3% van de bevolking hoogbegaafd. Dit betekent dat er in Nederland ongeveer 386.000 hoogbegaafden rond lopen en wereldwijd maar liefst 164 miljoen hoogbegaafden. De onderstaande grafiek laat zien in welke leeftijdscategorie de meeste hoogbegaafde mensen zitten (in Nederland):

Aantal hoogbegaafden in nederland per categorie

Hierin valt op dat de meeste hoogbegaafde mensen zich in de categorie 24 jaar tot met met 66 jaar bevinden. Uiteraard is dit logisch, omdat dit ook de grootste categorie is.

Belangrijk om te begrijpen is dat het percentage hoogbegaafden over de jaren heen niet stijgt. Het intelligentie quotiënt (IQ) heeft een gemiddelde score van 100 en een standaardafwijking van 15. De standaardafwijking geeft de spreiding van de IQ score aan. Een standaardafwijking van 15 wil zeggen dat 68% van de mensen tussen de 85 en 115 scoort. De overige 32% heeft dus een IQ lager dan 85 of juist hoger dan 115. In Nederland lopen ongeveer 25 mensen rond met een IQ van boven de 170.

Hoogbegaafd meer dan een hoog IQ

Men is er echter wereldwijd over eens dat hoogbegaafdheid meer is dan enkel een hoog IQ. Naast een hoog IQ verwacht men van een hoogbegaafd persoon ook een hoge creativiteit en veel doorzettingsvermogen.

Stijgt het aantal hoogbegaafden? Ja, als de bevolking toeneemt dan wordt de groep aan de bovenkant vanzelf groter. Mocht de bevolking krimpen, dan bestaat ook de 2% uit minder mensen.
Het blijft altijd 2% van de bevolking, al is het wel zo dat tegenwoordig meer mensen hun IQ laten onderzoeken waardoor meer mensen wéten dat ze binnen deze categorie vallen.

Daarbij is het ook nog zo dat in Nederland 2% van de bevolking hoger scoort dan 130 op een IQ test. In bijvoorbeeld Japan ligt de gemiddelde intelligentie hoger dan in Nederland. De 2% met hoogste score zit dan ver boven de 130. Volgens mij zit die 2% grens daar nu op 137. Dat zou in Nederland ook kunnen veranderen in de toekomst als door omstandigheden (voeding of andere levensstijl) het gemiddeld IQ stijgt.

Kort gezegd: 2% van de mensen is hoogintelligent / hoogbegaafd. Het aantal kan groeien of krimpen, maar blijft 2%.

Mariska de Swart
Mariska de Swart is expert op het gebied hoogbegaafdheid. Zij deelt haar kennis in haar artikelen, beantwoordt vragen van lezers en waarborgt de kwaliteit van de categorie hoogbegaafdheid op Zobegaafd.nl. Mariska werkt parttime als coach en adviseur bij SaMar waar haar coaching en begeleiding jongeren en (jong)volwassenen helpt in het dagelijks leven en hen leert om te gaan met hun hoogbegaafdheid. In haar coaching en begeleiding richt Mariska zich op actie om het leven van anderen te veranderen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant