Artikelen Wat als je kind niet mee kan komen op de middelbare school?

Wat als je kind niet mee kan komen op de middelbare school?

Ieder kind krijgt op de basisschool in groep 8 een schooladvies. Maar voor sommige kinderen kan de overgang naar de middelbare school te groot zijn. Voor elk vak een andere docent, nieuwe klasgenoten, een heel nieuwe omgeving. Plus de puberteit die al volop een rol speelt. Dit kan ervoor zorgen dat je kind minder goed presteert dan je zou mogen verwachten. Het kan ook zijn dat een kind nieuwe vakken niet snel genoeg oppikt. Een kind dat goed kan rekenen is nog niet per definitie een kei in wiskunde. En wiskunde is op een aantal opleidingen een verplicht examenvak. Datzelfde geldt voor Nederlands en Engels. Deze vakken kun je dus als leerling niet laten vallen als je naar de bovenbouw gaat. Je zal er hoe dan ook mee moeten dealen en proberen een acceptabel cijfer te halen op het eindexamen.

Bijles kan een uitkomst zijn

Soms moet bij een kind simpelweg het kwartje vallen. Ineens snappen ze dan wel die onbegrijpelijke wiskunde opgaven. Met bijles wiskunde kun je dit doel in veel gevallen bereiken. De clou is dat het kind individuele aandacht krijgt en één op één uitleg over de opgaven. In de klas staat de docent aan het schoolbord en legt uit. Als je dat dan niet snel genoeg snapt is er vaak geen of onvoldoende tijd om extra aandacht te geven. En als je eenmaal een achterstand in kennis hebt opgedaan dan loop je die ook niet meer zo gemakkelijk in. Daar komt bij dat een kind de motivatie verliest als het alleen maar onvoldoendes haalt voor een vak.

Bijles in samenspraak met de school

Als je voor het volgen van bijles voor je kind gebruikmaakt van bijvoorbeeld StudentsPlus dan weet je zeker dat je kind de juiste begeleiding krijgt. De bijles sluit nauw aan bij de lesstof op school. Er wordt indien nodig met de docent op school afgestemd aan welke specifieke punten extra aandacht moet worden besteed. Het kind maakt oefentoetsen om te beoordelen of de kennis al op het gewenste niveau is. Dit moet zich uiteindelijk gaan vertalen naar betere cijfers op het rapport.

De kosten voor bijles

Voor het volgen van bijles kun je meestal een abonnement afspreken voor bijvoorbeeld 1 of 2 uur per week. Soms wordt de bijles op school gegeven, soms bij de leerling thuis of op de locatie van het bijlesinstituut. Er wordt altijd gewerkt met kleine groepen zodat de leerling tijdens de bijles voldoende aandacht krijgt. De bijles wordt uiteraard gegeven door medewerkers die of een onderwijsbevoegdheid hebben of een opleiding tot docent volgen, of in ieder geval voldoende kennis en didactische vaardigheden hebben om je kind te kunnen helpen de lesstof-tester te begrijpen. Bijles kan uiteraard ook bestaan uit het geven van huiswerkbegeleiding. Aan de ouders/verzorgers wordt regelmatig teruggekoppeld hoe het met de vooruitgang van de leerling gaat.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant