Angst Boekrecensie: Het antwoord op angst

Boekrecensie: Het antwoord op angst

Voorkant - Het antwoord op angst
Het antwoord op angst geschreven door Jan Strik

Hét antwoord op angst, een boek van Jan Strik, gaat over een interessant fenomeen genaamd angst. Het boek gaat niet alleen over angst, maar ook gerelateerde onderwerpen zoals stress, boosheid, depressie, burn-out, pesten en verslavingen komen aanbod. Angst speelt een belangrijke rol in ons leven en is eigenlijk één van de belangrijkste emoties om te overleven. Angst waarschuwt ons namelijk voor gevaar.

Als je last hebt van overmatige angst, dan kan dat je leven negatief beheersen. Jan Strik probeert met zijn boek “Hét antwoord op angst” je te overtuigen van de gedachte dat er één hele primaire én menselijke kernoorzaak van angst is. Jouw problemen kun je pas adequaat oplossen als je de kernoorzaak weet, aldus Jan Strik.

Jan Strik zijn antwoord op angst

Het boek “Het antwoord op angst” had misschien beter de titel “Jan Strik zijn antwoord op angst” kunnen hebben. Het boek is namelijk niet wetenschappelijke onderbouwd met studies uit hersenonderzoek en psychologische studies, maar het is een boek met Jan Strik zijn eigen ervaringen en eigen ontwikkelde theorieën.

Geperfectioneerd met behulp van andere

Op basis van reacties heeft Jan Strik zijn theorie geperfectioneerd. In een eerdere uitgave genaamd “Gevaar, risico, angst” zijn er meer dan 50.000 downloads geweest en heeft Jan Strik honderden zeer positieve en dankbare reacties ontvangen. Soms van mensen die al jarenlang afhankelijk waren van reguliere hulp. Het was zelfs een downloadtip van een professioneel coaching tijdschrift.

Deze eerdere uitgave en alle ontvangen reacties vormen de basis van Jan Strik zijn boek. De uitgave “Gevaar, risico, angst” is overigens offline gehaald, omdat zijn theorie op de website te beknopt en te abstract beoordeeld werd. Daarom heeft Jan Strik zijn theorie herschreven en het resultaat is in zijn boek “het antwoord op angst” te lezen. Jan Strik zegt over zijn theorie: “Mijn theorie is een geheel nieuwe kijk op angst, die al voor velen succesvol is gebleken.”.

Wie is Jan Strik?

Jan Strik omschrijft zichzelf als een persoon die altijd opzoek is naar de kern van zaken, het wezenlijke. We mogen hem beschouwen als een ervaringsdeskundige die nu vrij is van overmatige angsten. 20 jaar geleden daarentegen was Jan Strik flink overspannen en wist hij zich geen raad met de sterke angstemotie en onverklaarbare pijnen in zijn lijf. Hij had last van zweten, trillende oogleden, hoofdpijn, niet slapen en zelfs paniekaanvallen. Jan Strik zijn motto is: “ingewikkeldheid verbergt onwetendheid. Het eindpunt van een oplossing is eenvoud”.

Het boek bevat dus voornamelijk de persoonlijke ervaringen en theorieën van Jan Strik zelf, maar is dat eigenlijk erg? Ik vind van niet. Een persoonlijke visie kan soms veel interessanter, prikkelender en verhelderende zijn dan een boek gebaseerd op wetenschappelijke studies. Daarnaast is de theorie mede tot stand gekomen of geperfectioneerd door de reacties van mensen die ook kampen of kampten met angsten.

Indeling van het boek “Het antwoord op angst”

Het boek is opgedeeld in 11 hoofdstukken: Proloog, Teleurstellingen, Angst, Boosheid, Stress, Depressie, Dwang, Verslaving, Burn-out, Pesten en de Epiloog. Maar de belangrijkste vraag is misschien wel: komt Jan Strik met hét antwoord op angst? Het antwoord (of de oorzaak) van overmatige angsten staat in het boek beschreven.

Dé echte kracht van het boek is niet simpelweg het vertellen van de oorzaak van de overmatige angsten, maar de theorie of bewijsvoering die hier achter schuilt. Het gaat om de bewijsvoering die nodig is voor de overtuiging. Zonder overtuiging verander je namelijk niet.

Jan Strik heeft een abstracte manier van schrijven en bij mij viel na het lezen van het boek niet direct alles op zijn plaats. Het is misschien wat paradoxaal met zijn eigen motto, maar het is geen makkelijk boek om te lezen. Jan Strik geeft ook meermaals aan in zijn boek dat het muntje moet vallen en hij raadt ook aan het boek om het hoofdstuk Angst meerdere malen te lezen en te oefenen met die gedachte.

Conclusie

Alhoewel het antwoord op angst simpel is, is Jan Strik zijn theorie die hier achter schuilt wat lastiger te begrijpen. Jan Strik heeft jaren over zijn theorie gefilosofeerd en nagedacht en kent zijn eigen theorie door en door. Het overbrengen van een dergelijke complexe theorie is dan lastig. Dergelijk lastige materie heeft soms even nodig om te landen. Ik denk dat de gemiddelde lezer er niet aan ontkomt om het boek of hoofdstukken van het boek een tweede keer te lezen. Ik ga het boek over enige tijd zeker een tweede keer lezen en ben dan erg benieuwd of meer informatie uit het boek op zijn plaats valt.

Geinteresseerd? Het boek “Het antwoord op angst” is hier te koop. Meer informatie? Kijk dan hier.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant