De hersenen Fotografisch geheugen trainen

Fotografisch geheugen trainen

Fotografisch geheugen trainen is dat mogelijk? Het hebben van een fotografisch geheugen zou voor vele mensen een uitkomst zijn. Een boekwerk een of tweemaal doorlezen waarna het letterlijk opschrijven van zinnen uit het boek een koud kunstje blijkt te zijn. Helaas beschikt niet iedereen van nature over een fotografisch geheugen. Het zal erg mooi zijn als je een fotografisch geheugen kunt trainen, zodat iedereen kan profiteren van deze gemakken. Maar is het wel mogelijk om een fotografisch geheugen te trainen?

Geheugen capaciteit vergroten

De monniken die vroeger in de middeleeuwen leefde wilden hun capaciteit om informatie op te slaan vergroten en deze informatie uiteindelijk weer gebruiken. In staat zijn om gegevens of beelden op te slaan is niet genoeg, het is veel belangrijker om de informatie te kunnen gebruiken. De monniken trainde hun “fotografisch geheugen” door middel van het kijken naar een voorwerp en deze zo goed mogelijk proberen te herinneren. Bijvoorbeeld je pakt een vaas je kijkt hier ongeveer 30 seconden naar, hierna sluit je je ogen en probeer je de vaas te reproduceren in je gedachten. Uiteraard al zal deze methode werken dan zal het heel erg lang duren voordat er progressie wordt gemaakt.

fotografisch geheugen trainen

Of je een “echt” fotografisch geheugen kan trainen wordt tot op de dag van vandaag nog in twijfel getrokken. Uit studies is wel gebleken dat oefenen weldegelijk effect heeft op je capaciteit om dingen te onthouden, echter betekent dit niet direct dat je een fotografisch geheugen traint.

Een illustratie: Tijdens een onderzoek moesten er proefpersonen de posities van schaakstukken herinneren. De groep was verdeeld in 2 groepen, namelijk een aantal schaakprofessionals en een aantal mensen die niet erg bekend zijn met het schaakspel. De schaakprofessionals deden het aanzienlijk beter, maar zodra de schaakstukken op posities kwamen die volgens de spelregels niet zouden kunnen bleken de professionals het niet beter te doen dan de andere groep. Het blijkt dus dat de schaakprofessionals door het spelen van het spel zichzelf getraind hebben om de posities beter te onthouden.

Hoe komt het dat de schaakprofessionals beter kunnen onthouden als de schaakstukken op plaatsen staan die in het spel kunnen voorkomen? Omdat een professioneel schaker allerlei patronen ziet en daardoor verschillende elementen kan combineren, waardoor hij het wel kan onthouden. De schaker maakt eigenlijk gebruik van een soort ezelsbruggetje.

Tot slot

Sommige personen hebben in de loop der jaren zichzelf een bepaalde manier aan geleerd van het gestructureerd opslaan van gegevens, waardoor het lijkt dat ze een fotografisch geheugen hebben, omdat ze bepaalde gegevens erg goed kunnen onthouden. Je ontwikkeld dus weldegelijk een beter vermogen om dingen op te slaan, maar je ontwikkeld geen fotografisch geheugen. Dit is helemaal niet erg omdat het resultaat, namelijk het goed en het meer onthouden van informatie wel slaagt. Ben je benieuwd of je een fotografisch geheugen hebt? Doe de fotografisch geheugen test. Heb je geen fotografisch geheugen, maar wil je wel je geheugen verder trainen? Lees dan meer over het trainen van je geheugen.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant