Testen Fotografisch geheugen testen

Fotografisch geheugen testen

Wil jij je fotografisch geheugen testen? Met de testen op deze pagina kan je vaststellen of jij beschikt over een fotografisch geheugen. Een fotografisch geheugen betekent dat je bepaalde momenten heel erg gedetailleerd en nauwkeurig in beelden terug kan halen uit het geheugen. Met een fotografisch geheugen is het dus kinderlijk eenvoudig om informatie vast te houden. Meer informatie over het begrip fotografisch geheugen valt te lezen in ons artikel over het fotografisch geheugen.

Om te testen of je beschikt over een fotografisch geheugen kunnen er twee zogeheten indicatie testen worden gedaan. Deze twee testen geven een indicatie of jij een fotografisch geheugen hebt.

Fotografisch geheugen testen? Test 1

Er verschijnen steeds een aantal blokjes en na een paar seconden verdwijnen deze blokjes. Alle blokjes kunnen een nummer hebben van 1 tot en met 9. Als de blokjes zijn verdwenen moet je de blokjes in de goede volgorde van laag naar hoog aanklikken. Naarmate het spel vordert komen er steeds meer blokjes en moet je dus steeds meer informatie onthouden.

[hoops name=”game”]

Uitslag test:

Een score hoger dan 50 is bovengemiddeld en dus heb je kans dat je een fotografisch geheugen hebt. Naarmate de score stijgt ook de kans op het hebben van een fotografisch geheugen. De gemiddelde persoon zit tussen de 25 en 50.

Fotografisch geheugen test 2

Memoriseer de onderstaande linkse afbeelding. De afbeelding bevat een willekeurig patroon van blauwe en rode stippen. Als je de eerste afbeelding hebt onthouden doe dan hetzelfde met de onderstaande rechtse afbeelding. Wanneer je beide afbeeldingen goed hebt weten te onthouden, probeer de afbeeldingen dan visueel over elkaar heen te leggen zodat ze één enkele afbeelding vormen. In deze afbeelding kan je een rode letter aflezen.

Lukt het om in deze afbeelding een rode letter te onderscheiden, dan heb je een goed fotografisch geheugen. Lukt het niet om een rode letter af te lezen? Geen paniek, volgens de ontwikkelaar van deze test kan slecht één procent de rode letter herkennen. De overige 99% ziet niet meer dan een wirwar van rode en blauwe stippen.

fotografisch geheugen test

Uitslag test:

Benieuwd naar de uitkomst? Klik hier om de afbeelding te zien zoals personen met een fotografisch geheugen. In de afbeelding is duidelijk een letter af te lezen. Had jij de letter goed of fout?

Niet tevreden?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je niet tevreden bent over het resultaat van de test. In een ander artikel gaan wij dieper in op het trainen van het fotografisch geheugen. In dit artikel zullen vragen beantwoord worden zoals hoe oude monniken in staat waren om veel informatie op te slaan in het geheugen en of het mogelijk is om jou fotografisch geheugen te verbeteren. Of lees dit artikel met 20 tips om jouw geheugen te verbeteren.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

18 REACTIES

 1. ik heb net het bovenstaande spel gedaan met die cijfers en heb een score van 32 gehaald. Ik zie zelf ook allemaal afbeeldingen van dingen van vroeger en van weken geleden en ik kan ook woorden uit een tekst terug zien op de zelfde plek in me hoofd.

  • Een score van 32 is niet bijzonder hoog, want rond de 30 is de gemiddelde score die de mens haalt. Of dit een goede test is om een fotografisch geheugen te testen valt te betwisten. Er zijn mensen die hoge scores halen, maar er zijn ook mensen die lage scores halen terwijl ze zeggen dat ze een fotografisch geheugen hebben. Kortom er is nog veel onduidelijkheid over het fenomeen fotografisch geheugen. Officiële testen zijn hedendaags nog niet beschikbaar en ik zie dit komende jaren ook niet gebeuren. De test is een hulpmiddel en als je een hoge score haalt is er toch iets speciaals aan de hand met diegene. Of dit een fotografisch geheugen is, is lastig te zeggen omdat er geen duidelijkheid is over wanneer je een fotografisch geheugen hebt. Is is ook geen officieel bewijs dat dit bestaat. Meer weten over een fotografisch geheugen? Lees dan het artikel Fotografisch geheugen.

 2. Ik vind de test wat vreemd. Men zegt wel dat ik een fotografisch geheugen zou hebben omdat ik wat ik heb gezien zonder veel moeite kan natekenen uit mijn hoofd ook al heb ik datgene al een tijd geleden gezien. Ik denk dat mensen in meer of mindere mate een fotografisch geheugen kunnen hebben. En ik heb het denk ik tot op zekere hoogte. Wat ik vreemd vind aan de test is dat de vakjes blijven staan. Dat is nu net hetgeen je opslaat in je geheugen als één plaatje. Nu moet je de cijfers onthouden en daar voor moet je ze goed kunnen lezen. om ze goed te kunnen lezen moet je ze afzonderlijk van elkaar lezen waarbij je het gehele plaatje al bijna uit het oog verliest. dit vergt dus een andere strategie. Vervolgens moet je ze in de juiste volgorde aanklikken waarbij je dus weer moet nadenken welke eerst komt welke daarna hiervoor moet je weer andere vaardigheden gebruiken die niet met een fotografisch geheugen te maken hebben. Met figuren en deze op de juiste plek zetten kun je volgens mij beter bepalen in welke mate je een fotografisch geheugen hebt.

  • ik zal dit wel alleen op de visuele manier kunnen en als er cijfers bij komen kan ik dit niet combineren…misschien is dat het…ben wel heel erg benieuwd hoe dit bij anderen werkt.

 3. Leuke test, maar bewijst niets. Wanneer ik een boek lees, kan ik zo pagina’s in mijn geheugen ‘nalezen.’ Dan heb ik wel geconcentreerd een boek gelezen en dit in mijn geheugen opgeslagen. Bij deze test heb je enkele seconden om het plaatje te bekijken. Wanneer je het hebt over fotografisch geheugen, lijkt het mij niet echt noodzakelijk om dit binnen enkele seconden in je hoofd te hebben. Dat lukt toch ook niet bij lezen, of andere visuele plaatjes die je eventueel kan opslaan?
  Daarbij heb ik persoonlijk alleen maar een soort van ‘fotografisch’ geheugen wanneer iets me interesseert. Anders ben ik het zo weer kwijt..
  Ik vraag me af of er wel daadwerkelijk goede testen zijn om dit te meten. Bij ieder werkt het volgens mij op een andere manier.

 4. Ik kan makkelijk cijfers onthouden als ik ze 1 keer gezien heb, maar dit niet haha ik had een score van 25, dus het klopt idd niet 100%

 5. Een zeer overtuigende test is dit zeker niet, na de eerste keer had ik een mooie score van 41.
  Echter na een paar keer “oefenen” kwam er een score uit van 91! M.a.w. ben ik in minder dan 30 seconden van een iets beter dan gemiddeld naar een zeer intelligent persoon gegaan!

  Met het gezonde boeren verstand. JA! Tuurlijk!

  Gesigneerd,
  Een test van niets.

 6. Ik vind het wel vreemd hoor. Ligt het aan mij of kan ik niet het hele plaatje zien? Ascending betekent toch oplopend. Nou, als ik een 2, een 6 en een 8 zie dan zou je zeggen klik de 2, dan de zes, dan de acht. Maar toen ik bij acht was zij die fout. En nog meer. 1, 3,7,4 weer, eerst de 1, dan de 3, dan de 4 en dan zegt die fout. Eh?

  • @Aber ervaar je dit nog steeds zo? De test lijkt hier gewoon prima te functioneren. Anders even contact opnemen via het contact formulier.

 7. Ik onthoud dingen in plaats van in een volgorde dat ik de dingen zie. Ik moet dus eerst het hele beeld weer gaan namaken om vervolgens te kijken waar welk getal stond. Dat kan toch simpeler en sneller ? Ben ook helemaal niet gewend om zelf maar een beetje moeite te doen.

 8. Ik heb dat spel zeer lang gespeeld ik kwam uit op 100 is dit normaal of niet ik zie gewoon alle getallen weer voor mij als ik mijn ogen sluit en kan ze gewoon aflezen dat laatste is niet normaal dat weet ik. Ik vraag mij of of deze ‘gave’ iets te maken heeft met dramatische dingen zoals gepest worden, in de steek gelaten worden waardoor ik eigelijk altijd op En plek zit en als ik teveel verschillende dingen zie dat ik koppijn krijg en moe wordt heeft dit te maken omdat mijn brein teveel informatie opslaat ofzo ik zo dit graag wel is willen weten de 2de test is te makkelijk is zie die afbeelden nog geen seconde en ik zie al de G

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant