Vraag & Antwoord Wat is de gemiddelde fietssnelheid?

Wat is de gemiddelde fietssnelheid?

Zit je regelmatig op de fiets? Dan heb je je vast wel eens afgevraagd wat de gemiddelde fietssnelheid is. Fiets je sneller dan gemiddeld of fiets je langzamer dan andere fietsers? Daar kom je vanzelf achter door je in de gemiddelde fietssnelheid te verdiepen op deze pagina.

Afhankelijk van diverse factoren

De gemiddelde fietssnelheid is afhankelijk van diverse factoren. Denk hierbij aan de wind, maar ook aan de weg waar je overheen fietst. Moet je een heuvel op fietsen, dan fiets je logischerwijs langzamer dan wanneer je over een vlakke weg fietst. Ook weersomstandigheden als regen, hagel en sneeuw kunnen jouw fietssnelheid beperken.

Bij normale omstandigheden – een milde wind, een vlakke weg en geen beperkende weersomstandigheden als regen, hagel of sneeuw – is de gemiddelde fietssnelheid 18 kilometer per uur. De gemiddelde hardloopsnelheid is bijvoorbeeld 11 kilometer per uur en kan voor een meer ervaren hardloper al snel oplopen naar 14 of 15 kilometer per uur.

De gemiddelde fietssnelheid per type fiets

Hoe hard je kunt fietsen, is ook afhankelijk van de fiets waar je op rijdt. Zit je op een stadsfiets, dan fiets je over het algemeen wat langzamer dan iemand met een sportieve fiets. Om je meer inzicht te geven in de gemiddelde fietssnelheid, hebben we onderstaande tabel opgesteld. In deze tabel zie je de gemiddelde fietssnelheid per type fiets, met wind mee en wind tegen.

Type fietsGemiddelde snelheid wind meeGemiddelde snelheid wind tegen
Stadsfiets22,5 kilometer per uur17 kilometer per uur
Sportieve fiets25 kilometer per uur18 kilometer per uur
Racefiets35 kilometer per uur27 kilometer per uur
Ligfiets27,5 kilometer per uur26,5 kilometer per uur

 

Zoals je ziet, ga je op een racefiets het snelst. Op een stadsfiets, die over het algemeen zwaarder is dan de andere type fietsen, fiets je wat langzamer.

De gemiddelde snelheid van een elektrische fiets

Met een elektrische fiets ga je sneller vooruit. Dit komt omdat de trappers van deze fiets met een motortje worden ondersteund. Ook als het hard waait, kun je met deze fiets lekker hard fietsen. De gemiddelde fietssnelheid van een elektrische fiets is nog niet bepaald, maar de maximale snelheid is 25 kilometer per uur.

De gemiddelde fietssnelheid stijgt

Door de jaren heen zijn fietsen veel lichter geworden. Met een lichte fiets is het gemakkelijker om snel te fietsen, simpelweg omdat je minder gewicht hoeft te verplaatsen. Bovendien worden moderne fietsen zo ontwikkeld dat je hier niet alleen comfortabeler op kunt zitten, maar ook harder mee kunt rijden. De gemiddelde fietssnelheid stijgt dan ook al jaren. De kans is groot dat de gemiddelde fietssnelheid over enkele jaren ook beduidend hoger is dan nu het geval is.

Zobegaafd redactie
Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

We versturen geen spam. Belooft!

Ook interessant