De hersenen Waarom hoogbegaafde mensen op het werk vastlopen

Waarom hoogbegaafde mensen op het werk vastlopen

Iemand die hoogbegaafd is, maakt vaak anders keuzes. Een bewuste hoogbegaafde denker loopt bijvoorbeeld makkelijker vast in het leven. Je ziet dan ook dat vastlopen in het werk vaker voorkomt. Als je namelijk bewust keuzes maakt, dan voel je dat bepaalde dingen niet bij je passen. De opleiding sluit niet bij je aan, het werk sluit niet bij je aan, etc. En dat is logisch.

Waarom keuzes maken anders is en hoogbegaafde vastlopen op het werk

Het is logisch dat opleiding en werk niet altijd goed aansluit bij een hoogbegaafd persoon, omdat de wereld ingericht is voor mensen die niet hoogbegaafd zijn. Wat voor een hoogbegaafd persoon logisch is, is andere mensen niet altijd (meteen) logisch. Er zijn voor anderen vaak meer stappen , meer tijd en meer herhaling nodig.

Iemand die hoogbegaafd is, heeft ook meer om kennis tot zijn, haar of hen beschikking bij het kiezen tussen bijvoorbeeld de best design badkamermeubels, maar ook bij het kiezen van een baan. Er is meer te overwegen.

best design badmeubels

Generalisten, T-mensen en V-mensen op het werk

Wat zorgt er nu voor dat hoogbegaafde mensen sneller op het werk vastlopen? Dat komt door een specifieke indeling die bedrijven vaak hebben. Daarvoor leggen we hier eerst iets uit over generalisten, T-mensen en V-mensen.

Generalisten hebben een brede kennis dat tot op bepaalde hoogte nog enigszins diepte heeft. T-mensen hebben een oppervlakkig brede kennis en veel kennis over één vakgebied. Daarnaast heb je mensen die nog een behoorlijk diepe kennis hebben over een breed aantal onderwerpen en dan ook nog over een onderwerp diepe kennis hebben.

Hoogbegaafde mensen zou je generalisten kunnen noemen, alleen hun kennis gaat dieper dan bij generaliseren. Daarbij hebben ze nog eens veel kennis over een bepaald onderwerp. Ze zijn dus vooral vaak V-mensen. Het probleem is echter dat bijvoorbeeld grote corporate organisaties functies ingedeeld hebben voor generalisten en T-mensen. Dit heeft ook een makke: je ziet in dit soort bedrijven al snel een eilandjes-cultuur. De generalisten zijn zo erg generalist dat ze te weinig verbinding hebben met de specialistische T-mensen. En de T-mensen hebben weer te weinig generalistische kennis voor een goed gesprek met een generalist.

V-mensen kunnen hun ei niet kwijt in een organisatie die zo is ingedeeld. Jammer, want ze hebben het talent om de brug te kunnen vormen tussen de T-mensen en de generalisten. Sterker nog ze zouden blootleggen dat sommige werkplekken die nu bezet zijn door goedbetaalde –soms  overbetaalde – generalisten, overbodig zijn.

lees ook Forensische grafologie en het ontmaskeren van valsheid in geschriften

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant