Meditatie & Mindfulness Meditatie van Rupert Spira: Loskomen van onze mentale gevangenis

Meditatie van Rupert Spira: Loskomen van onze mentale gevangenis

Dit is een blog van Marc Keller over de meditatie The Now is ‘I Am’ van Rupert Spira:

Het is zondagochtend en ik ga eens goed zitten voor de mooie meditatie van Rupert Spira. In deze meditatie doorbreekt hij op een simpele en diepgaande manier de mentale gevangenis van ons denken. Daarna, tijdens mijn heerlijke rode bessen-yoghurt ontbijt, denk ik aan de uitspraak van een boeddhistische monnik dat concepten slecht gestolde gedachten zijn. Ik realiseer me hoe we ons vastklampen aan deze gestolde gedachten (onze overtuigen) en wat de gevolgen hiervan. Een blog over loskomen van onze mentale gevangenis, het leren loslaten van negatieve gedachten en patronen en zien dat gedachten geen feiten zijn.

The Now is ‘I Am’

Bekijk hier de meditatie The Now is ‘I Am’ van Rupert Spira:

Doorbreek de mentale gevangenis

Depressies, angsten en andere interne fricties bestaan omdat we onze vastgeroeste gedachten vaak blindelings geloven en volgen. Buren ruzies of zelfs oorlogen worden gevoerd omdat we denken dat wij het beter weten dan de ander. Maar waar is de link met de waarheid, onze eigen ervaring? Weten we ergens niet dat dit heel subjectief is en simpelweg een mentale constructie? Waarom zijn we toch bereid zo ver te gaan om het te verdedigen?

Gedachten ook nuttig

Ja het kan problemen opleveren maar we onze overtuigingen en gedachten ook nodig. Hoe kunnen we anders met elkaar communiceren en dingen afspreken. Onze regels en wetten komen hier uit voort. Maar we vergeten vaak dat onze waarheid een interpretatie is en per definitie gekleurd is door onze achtergrond en ervaringen uit het verleden. Ook zijn we vaak verknocht geraakt aan ons beeld over onszelf en de ander, en zijn bereid dit met hand en tand te verdedigen. Mooie tekst van de boedhha hierover:

“I have arrived

I am Home

In the here

In the now

I am solid

I am free in the ultimate

I dwell”

Stop met blindelings volgen van je gedachten

Met een mindfulness training daag je mensen uit om gedachten niet als feiten te zien. Via meditaties en oefeningen zien veel deelnemers al vrij snel dat hun gedachten (concepten) inderdaad interpretaties zijn en een kwaliteit van rigiditeit, inflexibiliteit en geslotenheid in zich kunnen hebben. Concepten en gedachten zijn dus niet het probleem, maar het geloof hierin.

We lopen steeds meer vast

Op individueel niveau maar ook als samenleving lijken we hier op vast te lopen. Als je langer in het buitenland bent geweest dan herken je het misschien. Onze Hollandse (westerse) manier van doen vinden we vaak zo gewoon dat we andere manieren ons soms maar moeilijk kunnen voorstellen. De boeken van Joris Luyenduijk zijn echt fantastisch op dit gebied, zeker een van zijn eerste boeken. Hij helpt om je los te weken van je concepten over jezelf en anderen. Ook de npo-serie over China is hier prachtig voorbeeld van.

Ik ben het ‘nu’

Laten we nog een stap verder gaan en terug gaan naar de meditatie waar ik mee begon. Hierin stelt Rupert Spira dat er alleen maar een nu is en het concept tijd komt in een heel ander daglicht te staan. Vaker ervaar en voel ik dit ook echt zo. Tegelijkertijd ook confronterend om te merken hoe lastig het blijft om los te komen van onze (gedachten) patronen. Pijnlijke emoties maakt dit vaak nog lastiger maar elk stapje hierin is al zo veel waard.

Loskomen van concepten

Steeds meer probeer ik vanuit een soort hier-en-nu-openheid te handelen. Meer in openheid een verbinding aan te gaan met een persoon en of dat nou romantisch, vriendschap, werk of bij de supermarkt is. Het geeft plezier en een soort ruimte om mensen steeds weer opnieuw te ontmoeten. Het is een cliché maar zeker die mensen die je al zo goed kent zo waardevol.

Overgeven aan het leven

Overgeven aan het leven, het leren vertrouwen dat dingen zo gaan zoals ze gaan, is niet makkelijk. Maar het helpt om te zien dat ik geen afgescheiden en bundel van gedachten en emoties ben maar die ruimte (het bewustzijn) waarin dit allemaal gebeurt. Meer hierover weten? Check dit filmpje:

 

Laat ik eindigen met een van mijn favoriete quotes. Het volledig leren accepteren, toestaan en genieten van wat er nu is. En zien dat wij genoeg zijn en altijd al goed genoeg waren.

What if we just decided that we have enough? That we are enough?

Shanda Rhimes

Marc Keller
Marc Keller is expert of het gebied van mindfulness. In een drukke wereld kan Marc jou helpen om momenten van rust te vinden. Mindfulness is vandaag de dag onmisbaar in het leven om rustig te blijven, meer focus te hebben en ook beter te slapen. Met een achtergrond in meditatie weet Marc waar je op moet letten als je met mindfulness begint. Hij deelt zijn ervaringen en expertise in de categorie mindfulness, zodat jij meer inzicht krijgt hoe mindfulness werkt.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant