Angst Angst voor lange woorden: Hippopotomonstrosesquippedaliofobie

Angst voor lange woorden: Hippopotomonstrosesquippedaliofobie

Angst voor zeer lange woorden, oftewel Hippopotomonstrosesquippedaliofobie. Op het eerste gezicht moet je wel drie keer kijken voordat je dit woord in één keer goed kunt uitspreken. Dat is logisch, het is namelijk een samenstelling van veel verschillende woorden, en dat zijn dan ook nog eens woorden met een Latijnse of Griekse oorsprong. Het is echter ook mogelijk dat je het niet alleen moeilijk vindt om dit woord goed te kunnen lezen, maar dat je het ook als heel erg onprettig ervaart om het woord te zien en je erin te verdiepen. Dan zou het zomaar kunnen dat je last hebt van diezelfde fobie die jou nu onrustig maakt, de hippopotomonstrosesquippedaliofobie.

Hippopotomonstrosesquippedaliofobie een grap?

Hippopotomonstrosesquippedaliofobie is een woord dat bestaat uit verschillende tekstuele elementen. Omdat het woord bestaat uit maar liefst 35 letters, vermoeden veel mensen bij het lezen van hippopotomonstrosesquippedaliofobie dat het wel een grap moet zijn. In zekere zin is dat ook waar. Hippopotomonstrosesquippedaliofobie heet officieel namelijk sesquippedaliofobie. Ook een lang woord, maar niet zo overdreven lang als hippopotomonstrosesquippedaliofobie.

Het woord hippopotomonstrosesquippedaliofobie ontleden

Je kunt het woord opdelen in vier onderdelen. Het eerste onderdeel is ‘hippopoto’, wat je waarschijnlijk wel bekend voorkomt. Het is afgeleid van het Griekse woord hippopotamos. In principe zijn dat ook weer twee verschillende woorden, namelijk ‘hippo’ en ‘potamos’. Hippo betekent paard, en potamos betekent rivier: met hippopotamos wordt dan ook een nijlpaard bedoeld. Wat een nijlpaard precies met hippopotomonstrosesquippedaliofobie te maken heeft, lees je verderop. Het tweede onderdeel van hippopotomonstrosesquippedaliofobie is ‘monstro’, afgeleid van het Latijnse woord voor monster.

De meer officiële term: sesquippedaliofobie

Het derde onderdeel is het onderdeel waarmee de meer officiële benaming van de fobie begint: sesquipedalis. Ook dit derde onderdeel is officieel weer onder te brengen in twee verschillende onderdelen: sesqui en pedalis. Het eerste onderdeel is een afleiding van het Latijnse woord voor anderhalf, het tweede is een afleiding van het Latijnse woord voor voet.

Sesquipedalis is dus anderhalfvoetig. De term wordt gebruikt voor gedichten. In gedichten in het Grieks en Latijn worden er namelijk gedichten op metrum geschreven, een soort ritme. Zo’n ritme bestaat uit een herhaling van verschillende ‘voeten’, afwisselingen van beklemtoonde en onbeklemtoonde woorden. Kortom, sesquipedalis staat voor ‘anderhalve voet’, dus een serie aan verschillende lettergrepen. Op die manier verwijst de term naar lange woorden. Het vierde en laatste onderdeel van het woord is een bekende: fobie komt van het Griekse phobia, wat angst betekent. Dit woord is het laatste onderdeel van veel benamingen die een specifieke angst omschrijven.

Samentrekking

Alles bij elkaar is de term dus te beschrijven als angst voor lange woorden. Maar wat moet je dan met het nijlpaard, en het monster? Die zijn er eigenlijk als grap vooraan geplakt. Zo werd het woord, dat toch van zichzelf al vrij lang was, nog langer. Het is op deze manier een heel duidelijke zelfverwijzing, een woord dat naar de eigen betekenis verwijst. De argumenten die gebruikt worden voor het toevoegen van juist deze woorden, is dat het nijlpaard voor ‘beestachtig’ staat, en het monster voor ‘monsterlijk’. Zo is hippopotomonstrosesquippedaliofobie dus een woord dat betekent: angst voor beestachtig, monsterlijk lange woorden.

Waar komt de term hippopotomonstrosesquippedaliofobie vandaan?

Een cabaretier heeft het woord hippopotomonstrosesquippedaliofobie bedacht. Hij schreef een liedje met de titel “The Long Word Song”. Dat liedje bevatte verschillende hele lange woorden, waaronder ook hippopotomonstrosesquippedaliofobie. In het liedje beschrijft hij hoe veel moeite hij heeft bij het ontvangen van de diagnose. Het woord hippopotomonstrosesquippedaliofobie wordt door de dokter uitgesproken, en door hem met vrees ontvangen.

Het feit dat de oorsprong van het woord geen serieuze zaak is, betekent echter niet dat er geen mensen zijn die daadwerkelijk aan angst voor lange woorden lijden. Het is wel degelijk een fobie waar mensen last van kunnen hebben. De symptomen ervan treden op bij het lezen van een lang woord, het moeten voorlezen of zelfs alleen al bij het horen van een lang woord. Hippopotomonstrosesquippedaliofobie als aparte fobie wordt alleen over het algemeen niet erkend door psychiatrische verenigingen. Het kan behandeld worden als een algemene angststoornis of, meer specifiek, als vorm van logofobie.

Logofobie

Hippopotomonstrosesquippedaliofobie valt onder de logofobieën, oftewel: woordangsten. Logofobie, ook wel verbofobie genoemd, betekent simpelweg dat je bang bent voor woorden. Mensen met logofobie kunnen vaak niet lezen en schrijven, en willen dat ook niet leren. Mondeling gaat communiceren over het algemeen wel goed, maar als ze geconfronteerd worden met een geschreven, tekst, worden ze nerveus of angstig. Mensen die lijden aan logofobie kunnen over het algemeen slecht functioneren in de maatschappij. Er zijn niet veel banen waarbij je niet hoeft te lezen, en ook veel communicatie met verzekeraars of energieleveranciers gaat via de mail of post. Daarnaast zijn ook simpele dingen als de supermarkt voor mensen die lijden aan ernstige logofobie al ellende.

Hoe krijg je angst voor lange woorden?

Als je last hebt van angst voor lange woorden oftewel hippopotomonstrosesquippedaliofobie, heeft dat niet altijd een aanwijsbare oorzaak. Niemand wordt geboren met een angst voor lange woorden, maar dit is iets wat je ontwikkelt gedurende je leven. Het sneller last hebben van angststoornissen is wel iets wat aangeboren kan zijn. De gevoeligheid voor onder meer hippopotomonstrosesquippedaliofobie kan dus in je genen zitten. De meeste mensen die lijden aan angst voor lange woorden hebben geen idee wat het veroorzaakt heeft.

Trauma’s of negatieve gebeurtenissen

Het is echter wel bekend dat hippopotomonstrosesquippedaliofobie kan worden getriggerd worden door trauma’s. Zo zijn er meerdere gevallen bekend van kinderen die leden aan dyslexie, maar wel gedwongen werden om lange woorden te lezen. Alleen al bij het tegenkomen van een lang woord werden de kinderen al bang om het woord verkeerd uit te spreken of niet te begrijpen, en daarmee ook bang voor straf. Deze angst voor straf bij het tegenkomen van lange woorden, kan op lange termijn leiden tot hippopotomonstrosesquippedaliofobie.

Deze situaties hoeven niet alleen thuis voor te komen, maar kunnen ook heel gemakkelijk op school voorkomen. Je kunt je voorstellen dat een jong kind door zijn klasgenootjes uitgelachen wordt bij het verkeerd uitspreken van woorden. Ook volwassenen kunnen last krijgen van angst voor lange woorden. Bij volwassenen kun je denken aan een situatie waarin iemand een presentatie moet geven, maar niet uit zijn woorden komt er daarop wordt aangekeken of daarom wordt uitgelachen.

Symptomen van angst voor lange woorden

Mensen die last hebben van hippopotomonstrosesquippedaliofobie kunnen verschillende symptomen ervaren. Zo kunnen patiënten last hebben van klachten die te maken hebben met verschillende niveau’s van nervositeit. Daarbij kun je denken aan trillen of koude rillingen, zweten, misselijkheid en de bijbehorende buikpijn, soms zelfs met als gevolg braken, een gevoel van zware benauwdheid, hoofdpijn of licht in het hoofd voelen, soms met als gevolg flauwvallen.

Bij ernstige symptomen horen zelfs ademhalingsproblemen, en ook hartklachten kunnen voorkomen. In dat geval heeft een patiënt last van een onregelmatig hartritme. In het meest ernstige geval kan de nervositeit bij een patiënt zo erg worden dat hij of zij controle verliest over hun motoriek, of zo opgeslokt worden door de gedachte aan lange woorden dat ze alles om zich heen vergeten. In het kort kan iemand die last heeft van angst voor lange woorden dus alle symptomen vertonen van iemand die extreem nerveus of angstig is.

Diagnose

Omdat hippopotomonstrosesquippedaliofobie niet altijd als aparte fobie wordt behandeld, is er geen vaste diagnosemogelijkheid voor de fobie. De meeste mensen met hippopotomonstrosesquippedaliofobie zoeken niet eens hulp, omdat je lange woorden redelijk gemakkelijk kunt vermijden. Als mensen dus al moeite ervaren of negatieve emoties op voelen borrelen bij lange woorden, zullen ze geen baan kiezen waarbij ze allerlei lange en ingewikkelde documenten moeten lezen. Als je echter wel aanklopt bij je huisarts, zal hij je eerst een vragenlijst afnemen. Als daaruit blijkt dat je een angststoornis hebt, kun je daarvoor behandeld worden.

In Nederland

Met name in Nederland hebben mensen die lijden aan angst voor lange woorden het zwaar. In dit land is het namelijk heel gemakkelijk om lange woorden te maken. Dat komt omdat samenstellingen in het Nederlands veelal samengetrokken worden. Zo krijg je met gemak woorden als fietswielventieldopje, of levensgewoontenadviseur, maar met iets meer moeite ook arbeidsongeschiktheidsverzekeringsagent, of nog langere woorden.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelsystemen voor bij sociale angsten of stoornissen die kunnen helpen bij het behandelen van hippopotomonstrosesquippedaliofobie. Zo bestaat er de cognitieve gedragstherapie of de cognitieve therapie waarmee een psycholoog hulp kan bieden. Je kunt jezelf ook bepaald gedrag aanleren om beter om te kunnen gaan met je angst voor lange woorden. Zo zijn er manieren om jezelf de gewoonte aan te leren om je te ontspannen als je angst voelt aankomen. Je kunt je zenuwen ook beter onder controle houden door te doen aan meditatie.

Een andere optie om jezelf te helpen is om je aan te sluiten bij een hulpgroep. Door je angsten te delen in een groep mensen die ook specifieke angsten ervaren, kun je minder schaamte voelen en daarmee makkelijker over je angsten praten. Wat ten slotte veel aangeraden wordt is exposure, oftewel blootstelling. Deze behandeling blijkt effectief te zijn bij veel verschillende soorten fobieën, waaronder ook de angst voor lange woorden. Zoals de naam al verraadt, dwing je jezelf bij exposure juist om in een situatie terecht te komen waar jouw angst de kop opsteekt. Door dat vaak genoeg te doen, raak je meer gewend aan de situatie (bij hippopotomonstrosesquippedaliofobie dus aan lange woorden). Daardoor worden je angstgevoelens minder. In extreme gevallen kan er ook gedacht worden aan psychotherapie of hypnose.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant