Testen Kun je voor een IQ test oefenen van tevoren?

Kun je voor een IQ test oefenen van tevoren?

Kun je voor een IQ test oefenen van tevoren?

Een IQ test wordt ook wel een intelligentietest of capaciteitentest genoemd. Aan de hand van een IQ test wordt gekeken wat jouw capaciteiten zijn. Tijdens de test maken we gebruik van onze intellectuele vaardigheden en elk testonderdeel meet een ander gedeelte van deze intellectuele vaardigheden. Aangezien de test voor iedereen hetzelfde is, kunnen uitslagen makkelijk met elkaar vergeleken worden. 

Hoe vergroot jij je kansen om zo hoog mogelijk te scoren op een IQ test? Simpel! Door veel te oefenen. Je wilt natuurlijk zo goed mogelijk scoren op alle onderdelen om een zo hoog mogelijk resultaat te halen. Daarom is het belangrijk om goed te oefenen voor een IQ test. Goed oefenen komt je prestatie namelijk ten goede. En gelukkig is online IQ testen oefenen tegenwoordig heel makkelijk.

Naast oplossingsstrategieën heb je tijdens een IQ test ook bepaalde inzichten nodig. Deze inzichten kun je trainen door veel IQ testen te oefenen. Hoe beter je hebt geoefend, hoe rustiger je aan de test begint en hoe beter je zal presteren. Een IQ test is namelijk gebonden aan tijd en je moet dus binnen een bepaalde periode de diverse vraagstukken op zien te lossen. Met name als je zenuwachtig bent, kan deze tijdsdruk je parten spelen. Zoals gezegd, kun je hier gelukkig dus voor oefenen. 

Door het doen van een oefentest kom je erachter op welke onderdelen je al goed scoort en welke onderdelen nog meer aandacht nodig hebben. Je kunt tegenwoordig heel makkelijk online een IQ test oefenen. Zo bestaan er een aantal ‘IQ test oefenen apps’. Denk tijdens het oefenen vooral na over jouw redenering en probeer de denkregels achter de oplossing te zien. Het is belangrijk om de vragen te begrijpen en wellicht een patroon te ontdekken waardoor je soortgelijke vragen in de toekomst beter herkent en dus ook sneller en makkelijker oplost.

Kort samengevat: een IQ test is tijdsgebonden, bevat te voorspellen factoren, bestaat uit meerkeuzevragen en er is altijd maar 1 antwoord goed. Enkele voorbeelden van onderdelen van een IQ test:

 • Cijferreeksen – Een reeks getallen waarbij je het ontbrekende getal moet invullen. Door deze vaak te oefenen, zul je sneller een logica achter de reeksen zien.
 • Figuren – Vul het volgende figuur in. Door oefening en herhaling zul je steeds sneller de oplossing gaan zien.
 • Syllogismen – Ook deze kom je vaak tegen tijdens een IQ test. Een syllogisme test je vermogen om logische conclusies te trekken. Op basis van gegeven uitspraken dien je vast te stellen wat de juiste conclusie is. Al lijkt het vaak tegen je gevoel in te gaan, door te oefenen zul je steeds vaker het juiste antwoord herkennen.
 • Analogieën –  Dit is een populair onderdeel tijdens een IQ test of assessment. Bij een analogie zul je een verband moeten kunnen vaststellen tussen woorden. Dit gaat niet zozeer om je kennis van de woorden, maar meer om het vermogen om relaties tussen de woorden te leggen. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het je af zal gaan.

Online IQ test oefenen

Zoals gezegd zijn er tegenwoordig gelukkig veel mogelijkheden beschikbaar om online te oefenen voor een IQ test. Je kunt bijvoorbeeld diverse  IQ testen oefenen in een app en veelal is het IQ oefenen gratis. Hou het leuk voor jezelf door de verschillende onderdelen regelmatig af te wisselen, al is herhaling wel een belangrijk onderdeel van het oefenen voor IQ tests. Gelukkig kan oefenen voor IQ gratis gedaan worden. Door veel te trainen zal de snelheid om de oplossing te zien omhoog gaan. Een goede boost voor je zelfvertrouwen dus!

Tips voor online IQ test oefenen

 • Luister naar klassieke muziek
 • Van tevoren gaan sporten: het beoefenen van sport zorgt ervoor dat de zuurstof in je bloed toeneemt. Hierdoor worden je spieren en hersenen actiever. Dit is positief voor je reactiesnelheid en dus ook positief voor een hoger IQ
 • Drink voldoende water en doe het wat rustiger aan met alcohol
 • Speel veel spelletjes en train je hersenen. Denk hierbij aan spellen als tetris en kruiswoordpuzzels.
 • Probeer de gemeenschappelijke principes te ontdekken achter de IQ tests. Leer gebruik te maken van algemene denk- en oplossingsstrategieën
 • Lees de instructies goed. Laat je vooral niet opjagen en blijf rustig. Pas als je volledig de instructies begrijpt en weet wat van je verwacht wordt,  begin je aan de vraag
 • Probeer uit te rekenen hoeveel tijd je ongeveer per vraag/onderdeel nodig hebt
 • Sla moeilijke vragen over en ga niet blind gokken als je het niet weet. In sommige tests worden soms namelijk punten afgetrokken bij een fout antwoord. Aan het einde nog tijd over? Loop dan de gegeven antwoorden nog eens na!

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant