Vraag & Antwoord Wat is de gemiddelde levensverwachting van mensen?

Wat is de gemiddelde levensverwachting van mensen?

De gemiddelde levensverwachting zegt iets over hoe oud een mens gemiddeld wordt. Dit is natuurlijk een gemiddelde, in werkelijkheid sterven mensen eerder of worden juist veel ouder. De gemiddelde levensverwachting is sterk afhankelijk van het land of de regio waarin je woont. In Nederland bedraagt de levensverwachting van een baby, geboren in 2016, volgens cijfers van het CBS 81,5 jaar. De gemiddelde levensverwachting is dus iets anders dan de gemiddelde leeftijd, wat aangeeft wat de gemiddelde leeftijd is op dit moment.

De gemiddelde levensverwachting stijgt

We worden gemiddeld genomen steeds ouder. In 1952 was de gemiddelde levensverwachting maar 72,1 jaar en in 1980 75,8 jaar. Vooral de laatste jaren is de leeftijd die we naar verwachting halen sterk gestegen. Dat heeft te maken met een aantal ontwikkelingen. De verbeterde medische zorg, met meer kennis en technieken, draagt er aan bij dat mensen ouder worden. Er kunnen meer ziektes behandeld worden, waardoor patiënten betere overlevingskansen hebben. Sommige ziektes kunnen preventief gesignaleerd worden. Daarnaast is onze welvaart ook sterk toegenomen, waardoor onze leefomstandigheden verbeterd zijn. We hebben genoeg voedsel, warm onderdak en goede hygiëne. Ook is er meer aandacht voor veiligheid, bijvoorbeeld op het werk en in het verkeer.

De gemiddelde levensverwachting van mannen en vrouwen

Hoewel de gezamenlijke gemiddelde levensverwachting 81,5 jaar is, kan er onderscheid gemaakt worden tussen mannen en vrouwen. Vrouwen worden gemiddeld 83,1 jaar oud en mannen 79,9. Op iedere leeftijd heeft een vrouw een hogere resterende levensverwachting dan een man. Met resterende levensverwachting wordt het aantal jaren, dat je op een bepaalde leeftijd (naar verwachting) nog te leven hebt, bedoeld.

Verschillen in levensverwachting van man en vrouw

Vrouwen hadden altijd al een hogere levensverwachting dan mannen. Dat heeft er mee te maken dat mannen vaak een ongezondere leefstijl hebben. Over het algemeen roken mannen meer, maar drinken ook meer alcohol, hebben vaker overgewicht en gedragen zich roekelozer. De laatste jaren wordt het verschil echter kleiner. Dat komt doordat er tegenwoordig steeds meer mannen stoppen met roken of er helemaal niet mee beginnen. Het aantal mannelijke en vrouwelijke rokers is nu bijna gelijk.

De individuele levensverwachting

Ieder kind dat geboren wordt, heeft in principe dezelfde levensverwachting. Bij het ouder worden zijn er een aantal factoren die een rol spelen bij het bepalen van de resterende levensverwachting. De leefstijl is het meest bepalend: voeding, beweging, roken en drinken hebben een positieve of negatieve invloed op de levensverwachting. Ook omgevingsfactoren zoals werk, woonplaats en toegang tot medische verzorging beïnvloeden de verwachting.

De prognose

Naar verwachting zal de gemiddelde levensverwachting blijven toenemen. Het verschil tussen mannen en vrouwen zal kleiner worden, doordat het verschil in leefstijl ook steeds kleiner wordt. Er zijn steeds betere overlevingskansen voor voorheen fatale ziektes, zoals kanker of hart- en vaatziekten. Mensen zullen steeds minder vaak aan ziektes overlijden, maar van ouderdom sterven. Een menselijk lichaam is op een bepaald moment gewoon “op”. Volgens deskundigen kan ons lichaam maximaal 120 jaar functioneren. De levensverwachting zal dus op een gegeven moment niet meer verder (kunnen) stijgen.

De gemiddelde levensverwachting in andere landen

Door de hoge welvaart, is de levensverwachting in Europa al lange tijd relatief hoog. Vooral Spanje en Italië zijn koplopers, aangenomen wordt dat dit te maken heeft met de gezonde mediterrane leefstijl. In Oost-Europa ligt de levensverwachting een stuk lager, het scheelt bijna 10 jaar. In landen waar voedselschaarste, geen schoon drinkwater, minder hygiëne en geen of slechte gezondheidszorg is, ligt de levensverwachting een stuk lager. In Afrika is de gemiddelde levensverwachting met 53 jaar het laagst.

Lees ook: Wat is het gemiddelde gewicht van mensen?

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant