Corona De gevaren van het Coronavirus op de zwangerschap

De gevaren van het Coronavirus op de zwangerschap

Wat gebeurt er met de foetus wanneer de moeder besmet raakt met het coronavirus? Mogelijk lopen de baby’s een hoger risico op stoornissen bij de ontwikkeling van de hersenen, wat kan leiden tot problemen als autisme. Dit suggereert nieuw onderzoek dat meer dan 7500 geboorten onderzocht[1].

Dit gegeven verhoogt de urgentie om aanstaande moeder te overtuigen van de noodzaak om zich te laten vaccineren tegen (de gevolgen van) het coronavirus.

Maar het is niet alleen het coronavirus dat een negatieve invloed kan hebben op het zich ontwikkelende brein: ook andere virussen zoals influenza en mazelen, lijken baby’s meer vatbaar te maken voor autisme, schizofrenie en depressie.

“Er bestaan intussen meer dan tien jaar aan onderzoeken die suggereren dat een virale infectie tijdens de zwangerschap verband kan houden met neurologische ontwikkelingsstoornissen, dus er was reden om ook bezorgd te zijn over dit virus”, zegt Dr. Roy Perlis, mede-auteur van het onderzoek. De onderzoekers onderzochten gegevens uit elektronische medische dossiers van bevallingen die plaatsvonden in acht medische centra in de Amerikaanse staat Massachusetts in de eerste maanden van de coronapandemie, dus tussen maart en september 2020. De dossiers volgden de ontwikkeling van de baby’s tot een jaar na de geboorte. De onderzoekers gingen op zoek naar specifieke codes die zouden kunnen duiden op een diagnose van een ontwikkelingsstoornis die onder andere verband houdt met motorische functie, spraak of taal.

De onderzoekers ontdekten dat van de 7,550 baby’s van wie de moeder tijdens hun zwangerschap infectie vrij was, bij 3% van die baby’s vóór hun eerste verjaardag een hersenontwikkelingsstoornis werd vastgesteld. Van de 222 baby’s, die in utero werden blootgesteld aan coronavirus, kreeg 6,3% een diagnose tegen de tijd dat ze één jaar oud werden.

Na het incalculeren van andere factoren, die van invloed kunnen zijn op het risico van een kind op een neurologisch ontwikkelingsprobleem, zoals vroeggeboorte, de leeftijd van de moeder en het geslacht van de baby, berekenden ze dat baby’s met prenatale blootstelling aan het coronavirus 86% meer kans hadden om in hun eerste jaar tevworden gediagnosticeerd met een stoornis in vergelijking met baby’s die niet werden blootgesteld voordat ze werden geboren. Perlis benadrukte wel dat het algehele risico op het ontwikkelen van deze aandoeningen voor alle baby’s laag blijft.

[1] Edlow et al: Neurodevelopmental Outcomes at 1 Year in Infants of Mothers Who Tested Positive for SARS-CoV-2 During Pregnancy in JAMA – 2022.

Fred de Vries
Fred de Vries noemt zich geen expert, maar kan beschouwd worden als een ‘onderzoeksjournalist’. Hij heeft boeken geschreven over een veelheid van onderwerpen. Zo is hij schrijver van ‘Storm in je Hoofd – Handboek PDD-NOS’ en schreef boeken over onderwerpen als ADHD, gevaarlijke planten, stevia, de cranberry, de duindoorn en chilipepers.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant