ADHD & ADD De beste zorgverzekering voor ADHD’ers

De beste zorgverzekering voor ADHD’ers

Tussen 12 november 2019 en 31 december 2019 kun je overstappen van zorgverzekering. Vaak vind je bij een andere verzekeraar een lagere premie tegen dezelfde dekking. Maak je gebruik van ADHD medicijnen of therapie? Let dan extra goed op vergoedingen vanuit de basisverzekering én aanvullende verzekering. Dit verschilt namelijk per zorgverzekeraar. In dit artikel zoomen we in op de vraag wat de beste zorgverzekering is voor ADHD’ers.

Tijdig overstappen van zorgverzekeraar

In 2020 stijgen de premies voor zorgverzekeringen nauwelijks (2%). Voor velen een reden om bij de huidige zorgverzekeraar te blijven. Toch kan overstappen van zorgverzekering een flinke besparing opleveren. Het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering bedraagt maarliefst €41 per maand. Dit is een flink verschil, mede omdat de dekking vanuit het basispakket hetzelfde is.

Overstappen naar een andere zorgverzekering kan alleen tussen 12 november 2019 en 31 december 2019. In deze gevallen is tussentijds overstappen wél mogelijk:

 • Bij overstap naar een nieuw werkgeverscollectief
 • Je wordt 18 jaar
 • De huidige verzekering eindigt als gevolg van een echtscheiding

Buiten deze bijzondere situaties is het niet mogelijk om voor of na het overstapseizoen van verzekeraar te wisselen. Maak dus tijdig een keuze.

Vergoeding van ADHD medicijnen

Waarop moet je als ADHD’er letten bij het afsluiten of overstappen van een zorgverzekering? Bekende ADHD medicijnen worden vanuit de basisverzekering vergoed. Dit geldt zeker voor de volgende medicatie:

 1. Ritalin
 2. Medikinet
 3. Dexamfetamine

Let wel goed of de dosering, zo geldt voor dexamfetamine een vergoeding wanneer het om de 2,5 MG FNA MR capsules gaat. Ook Medikinet kent zijn beperkingen. Voor Ritalin geldt een algemene vergoeding vanuit de basisverzekering.

Zorgverzekeraars vergoeden geregistreerde medicijnen. Niet geregistreerde medicijnen waaronder worden niet of slechts gedeeltelijk vergoed. Ook de dosering speelt mee, waardoor een bepaald merk wel óf niet vergoed wordt. Op de website medicijnkosten.nl kun je opzoeken of een medicijn een geregistreerd medicijnen is of niet.

Alternatieven en vergoedingen

Er wordt steeds vaker gezocht naar alternatieven voor ADHD medicatie. Met cognitieve gedragstherapie wordt ingezet op de bewustwording van het eigen gedrag en functioneren. Gedragstherapie helpt met leren plannen, iets dat voor de ADHD’er toch al lastig is. Andere alternatieven behandelingen zijn homeopathie, mindfulness of Braingame Brian training.

Cognitieve gedragstherapie wordt vanuit de basisverzekering vergoed, maar vanuit de aanvullende verzekering wordt er geen aanspraak op de eigen bijdrage gemaakt. Mindfulness kent een vergoeding onder bepaalde voorwaarden (basis). Mogelijk is er wél recht op vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Homeopathie kent een vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering.

De eigen bijdrage bij ADHD medicatie

Ritalin is een kortwerkend medicijn en wordt volledig vergoed (basisverzekering). Langwerkende medicijnen kennen een vergoeding tot aan het tarief van Ritalin. Alles wat hierboven komt moet je zelf betalen. Er geldt een maximale eigen bijdrage van €250 per jaar. Dit is een verschil ten opzichte van 2019, waar een maximale eigen bijdrage van €1000 van toepassing is. Daarnaast is het eigen risico van toepassing. Deze bedraagt in 2020 minimaal €385.

Voor ADHD medicatie betaal je maximaal €635 zelf (eigen bijdrage en eigen risico). Mogelijk geldt er wél een vergoeding vanuit de aanvullend verzekering, waardoor de eigen bijdrage lager uitvalt. Wie wil overstappen van zorgverzekeraar let dan ook vooral op de vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering.

Verschil basisverzekering en aanvullende verzekering

Iedereen heeft de plicht om een basisverzekering af te sluiten. De overheid bepaalt jaarlijks welke zorg vanuit de basisverzekering vergoed wordt. Dat zijn in ieder geval huisartskosten (gedeeltelijke) ziekenhuiskosten en (gedeeltelijke) apotheekkosten.

De aanvullende zorgverzekering heeft een uitgebreide dekking. Hiermee kom je in aanmerking voor vergoeding van verschillende soorten zorg waaronder fysiotherapie, tandartskosten, een bril of bepaalde medicatie.

Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht maar in veel gevallen wel verstandig. Maak je veel gebruik van de zorg en krijg je te maken met extra zorgkosten, dan ben je met een aanvullende zorgverzekering soms voordeliger uit.

Bereken hoeveel extra je aan zorgkosten buiten de basisverzekering om betaalt. Denk hierbij aan ADHD medicijnen, alternatieve geneeswijzen, hulpmiddelen of bepaalde vormen van therapie. Vergelijk deze extra kosten met de premie van een aanvullende zorgverzekering. Let hierbij goed op de dekking en welke kosten evengoed buiten de aanvullende verzekering vallen.

Bepaal aan de hand van bovenstaande rekensom of een aanvullende zorgverzekering zinvol is. Houd hierbij rekening met onvoorziene zorgkosten. Deze kunnen soms duur uitvallen.

De beste zorgverzekering voor ADHD’ers

Op het gebied van basisverzekering maakt het niet uit waar je als ADHD’er verzekerd bent. De overheid bepaalt welke zorgkosten binnen de basisverzekering vallen, zorgverzekeraars hebben hier weinig over te zeggen. De aanvullende verzekering maakt het verschil en maakt het meteen ook complexer.

Sommige verzekeraars vergoeden een maximaal aantal behandelingen of geven een maximale vergoeding. In andere gevallen vergoedt de verzekeraar alle zorgkosten. Goed vergelijken, dat is de boodschap.

De goedkoopste zorgverzekeraars (2020)

Met betrekking tot de premies voor het basiszorgverzekering zijn dit de vijf goedkoopste verzekeraars met een eigen bijdrage van 385 euro:

 • ZEKUR Natura online (€101,95)
 • Ziezo Natura online (€105,25)
 • Just Natura (€107,95)
 • Univé Natura online (€107,95)
 • Ziezo Natura (€108,75)

De vier grootste zorgverzekeraars hanteren deze premies:

 • CZ direct (€109,95)
 • Menzis Natura budget (€111)
 • Zilveren Kruis Natura budget (€115,95)
 • VGZ Natura (€119,95)

De duurste verzekeraar is Zilveren Kruis restitutie (€134,95). Met een restitutiepolis mag je zelf de zorgverlener uitkiezen, dus ook zorgverleners die niet gecontracteerd zijn. Hierbij betaal je de nota zelf en ontvang je via de zorgverzekeraar een maximale vergoeding van 100%. Voor niet-gecontracteerde zorgverleners geldt er vaak een vergoeding van 75%.

Vergoeding ADHD medicijnen per zorgverzekeraar (aanvullende verzekering)

Kies voor een zorgverzekeraar die ADHD medicatie vanuit de aanvullende verzekering vergoedt. Er zijn slechts een aantal verzekeraars die dit bieden:

 • De Amersfoortse (aanvulling uitgebreid)
 • HEMA (aanvullend 2 en aanvullend 3)
 • IZA (extra zorg 2, extra zorg 3 en extra zorg 4)
 • Menzis (ExtraVerzorgd 2 en ExtraVerzorgd 3)
 • Nationale Nederlanden (compleet en comfort)
 • OHRA (aanvullend, extra aanvullend en uitgebreid)
 • Zorgdirect (online gemak extra, plus en top)

Daarnaast vind je vergoeding vanuit de aanvullende verzekering bij National Academic, ONVZ, PMA zorgverzekering, PNOzorg en Salland. Mogelijk vergoeden andere (kleinere) zorgverzekeraars ook vanuit de aanvullend verzekering: informeer hier altijd naar.

Overstappen?

Wil je overstappen, maar weet je nog niet welke verzekering het best bij jouw past? Gebruikt dan de zorgverzekering vergelijker van Zobegaafd.nl om eenvoudig en transparant verzekeringen te vergelijken.

 

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant