Artikelen De aanvraag van een VOG voor ZZP’ers

De aanvraag van een VOG voor ZZP’ers

Wanneer je ZZP’er bent moet je aan veel dingen denken. Je moet namelijk van alles regelen, niemand anders doet dat voor je. Veel ZPP’ers zijn verplicht een VOG te hebben. VOG staat voor verklaring omtrent goed gedrag. Je moet dit als ZZP’er vaak hebben voordat je aan een opdracht mag beginnen of voordat je je kan inschrijven bij een bepaalde beroepsgroep. Je kan als ZZP’er wel maar een soort VOG aanvragen. Dat is de VOG voor natuurlijke personen.

Waarom?

Maar waarom nou precies die aanvraag voor VOG? Het is dus een formulier dat aantoont dat je je goed gedraagt. Je verleden heeft geen bezwaar voor je huidige of je toekomstige opdracht. Dit is belangrijk, want zo weet je opdrachtgever ook dat jij te vertrouwen bent. Denk bijvoorbeeld aan een taxichauffeur. Stap je in dan wil je wel dat je veilig thuis komt en dat diegene netjes rijdt en niet dronken is. Middels een VOG kan er gekeken worden of deze persoon in het verleden niet dronken heeft gereden en niet veel boetes heeft gehad. Is dit zo? Alleen dan krijgt deze taxichauffeur een VOG. Het kan dus zomaar zo zijn dat je voor het ene beroep wel een VOG krijgt, maar voor het andere niet.

Verplicht

Voor sommige ZZP’ers is de VOG verplicht, dit is dan wettelijk zo bepaald. Het is bijvoorbeeld verplicht voor ZZP’ers in het onderwijs. Dit in zowel primair, voortgezet, speciaal en middelbaarberoepsonderwijs. Ook is het verplicht voor ZZP’ers in de kinderopvang, taxichauffeurs en ZZP rijinstructeurs en rijschoolhouders. Als je vrijwilligerswerk doet kan er ook gevraagd worden om een VOG. Dit kan dan het geval zijn als je werkt met vertrouwelijke gegevens, denk hierbij aan artsen of advocaten. Dit kan ook zijn als je werkt met kwetsbare mensen of met geld of kostbare goederen. Een functie bij de overheid vraagt ook altijd om een VOG. Let wel op: de opdrachtgever mag alsnog zelf bepalen of je een VOG nodig hebt.

Aanvragen

Een VOG kun je aanvragen bij Justis. Dit is een onderdeel van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Als je de aanvraag VOG doet screent Justis jou als ZZP’er. Er wordt onderzoek gedaan naar je verleden en naar eventuele strafbladen. De enige die hoort van Justis of jij een VOG krijgt is jijzelf. De aanvraag om een VOG digitaal aan te vragen ligt meestal tussen de €30 en de €40 euro. Let wel op: je kan als ZZP’er alleen een aanvraag VOG doen als een organisatie dat van je verwacht. Je kunt dus geen VOG aanvragen namens jezelf. Heb je een nieuwe opdracht? Dan heb je een nieuwe VOG nodig. Je kunt je VOG zelf aanvragen, maar je kunt dit ook laten doen door een tussenpartij. Een tussenpartij is gemakkelijk te vinden op internet. Let op: dit is meestal wel iets duurder dan wanneer je de aanvraag zelf doet.

 

 

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant