Artikelen Duurzame vloeren en vloerbedekkingen

Duurzame vloeren en vloerbedekkingen

Sta jij op het punt om een nieuwe vloer te kopen? Je wilt natuurlijk een passende vloer kiezen, zodat je de woonkamer perfect kunt inrichten. Met bewuste keuzes voor vloeren kun jij de milieu-impact beperken. In deze blog lees je over duurzame vloeren en vloerbedekkingen. Zo bespaar je kosten en onnodige milieubelasting.

loungebank op laminaatvloer

Wat betekent een duurzame vloer?

Duurzame vloeren verwijzen naar vloeren die gemaakt zijn met aandacht voor de impact van het milieu en de levensduur. Een duurzame vloer is gemaakt van materialen die recyclebaar zijn en een lage impact hebben op het milieu. Het gaat hierbij niet alleen maar over duurzaam materiaal, ook andere aspecten zijn van belang. Zo is het belangrijk om te kijken naar de keurmerken die staan voor duurzaam gekapt hout. Hieruit kun je opmaken hoe duurzaam een vloer is. Als laatste is ook het productieproces heel belangrijk. Hoeveel energie kost het om een vloer te produceren en te vervoeren?

 

Vloer zo lang mogelijk goed houden

Zo lang mogelijk doen met de vloer is het beste voor het milieu. Je moet proberen de vloer pas te vervangen als het echt nodig is. Het is belangrijk om te kiezen voor een geschikte vloer die je op de juiste plaats kunt gebruiken. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een goede ondervloer hebt. Een goede ondervloer maakt dat je vloerbedekking langer meegaat. Kies daarbij een ondervloer die bij de situatie past. Een goede ondervloer zorgt ervoor dat je vloerverwarming goed werkt. Ook zorgt het ervoor dat je minder geluid hoort.

stoel op houten vloer

Hout en laminaat

Een vloer van massief hout heeft de meeste milieuvoordelen. Een houten vloer gaat langer mee dan laminaat, omdat je massief hout meerdere malen kunt schuren. Daarnaast vergt de productie van massief hout en vloer weinig bewerking. Het kost dus weinig productie-energie ten opzichte van laminaat. Ook kan een massieve houten vloer tweedehands gebruikt worden. Voor de afwerking van een houten vloer kan het beste gekozen worden voor watergedragen olie, was of lak.

 

Tapijt

Voor tapijt zijn er natuurlijke materialen beschikbaar zoals vlas, katoen en wol. Het voordeel van natuurlijke vezels is dat ze biologisch afbreekbaar zijn. Ze zorgen dus niet voor microplastic vervuiling in water en lucht. Toch zijn er nadelen. Voor de productie van natuurlijke vezels zijn land en water nodig. Hernieuwbare producten hebben toch vaak een hoge milieubelasting. Ben jij op zoek naar een tapijtvloer? Neem dan eens een kijkje bij tapijtvloeren Limburg.

 

Steen, beton en tegels

Als je vloerverwarming hebt, zijn stenen en betonnen vloeren erg geschikt. Ook gaan deze vloeren relatief lang mee. Helaas verbruiken deze vloeren wel extra energie voor de winning van grondstoffen, productie en transport. Om de beste milieuvriendelijke keuze te maken, kun je het beste kijken naar het milieukeurmerk.

 

Linoleum

 

Linoleum is plantaardig materiaal. Voor het verbouwen van plantaardige materialen is er veel ruimte nodig en spelen andere milieugevolgen van landbouw een rol. Het is een groot voordeel dat plantaardige materialen, als ze duurzaam worden verbouwd, hernieuwbaar zijn en dus ook nooit opraken. Een linoleumvloer is daarom een betere keuze dan bijvoorbeeld kunststof.

 

Tips om je duurzame vloer te beschermen

Met deze 5 tips voor duurzame vloeren

 

  • Gebruik deurmatten: hiermee kun je vuil buitenhouden
  • Maak regelmatig schoon: zorg wel dat je agressieve reinigingsmiddelen vermijdt
  • Gebruik stoeldoppen: plaats stoeldoppen op meubels om krassen te voorkomen op je vloer
  • Vermijd overmatig water: te veel water kan zorgen dat hout doet zwellen en vervormen
  • Herstel beschadigingen snel

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant