ADHD & ADD ADHD, Ritalin en Vetrijke voedingssupplementen

ADHD, Ritalin en Vetrijke voedingssupplementen

Vetrijke voedingssupplementen, zoals Pro-Cal shot, kunnen de opname van langwerkend methylfenidaat verstoren.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving een melding over een ontregelde werking van langwerkend methylfenidaat in combinatie met het voedingssupplement Pro-Cal shot. Pro-Cal shot is een vloeibaar voedingssupplement dat gebruikt wordt bij een tekort aan energie en bestaat voor 28% uit vet.

ProCal

Pro-Cal shot is een vloeibaar energiesupplement in een klein volume, beschikbaar in de smaakvarianten neutraal, aardbeien- en bananensmaak. Het levert naast eiwitten ook vetten en koolhydraten. Omdat 30 milliliter Pro-Cal shot 100 kcal en 2 gram eiwit bevat, kan het een snelle boost aan energie en eiwitten zijn voor patiënten die het moeilijk vinden om aan hun energiebehoefte te voldoen via de normale voeding of met enkel bijvoeding.

Pro-Cal shot is een voeding voor medisch gebruik en dient slechts onder medisch toezicht van de behandelaar te worden gebruikt. Het is geschikt vanaf de leeftijd van drie jaar bij ondervoeding of bij aandoeningen die een supplement aan energie en eiwitten vereisen.

Methylfenidaat is een geneesmiddel voor de behandeling van ADHD. Het verbetert de aandacht en stemming. Bij het langwerkend methylfenidaat is het belangrijk dat de werkzame stof gedurende de hele dag vrijkomt. Inname met te vet voedsel verstoort de opname van methylfenidaat. Het effect treedt dan niet op het gewenst moment in.

De bijsluiters van langwerkend methylfenidaat waarschuwen (nog) niet voor deze combinatie.

Fred de Vries
Fred de Vries noemt zich geen expert, maar kan beschouwd worden als een ‘onderzoeksjournalist’. Hij heeft boeken geschreven over een veelheid van onderwerpen. Zo is hij schrijver van ‘Storm in je Hoofd – Handboek PDD-NOS’ en schreef boeken over onderwerpen als ADHD, gevaarlijke planten, stevia, de cranberry, de duindoorn en chilipepers.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant