Artikelen 6 wetenschappelijk bewezen gezondheidstips

6 wetenschappelijk bewezen gezondheidstips

Op internet en in tijdschriften kun je tal van gezondheidstips vinden. Toch spreken experts elkaar vaak tegen als het om het verbeteren van je gezondheid gaat. Dit zijn zes wetenschappelijk bewezen gezondheidstips:

1. Eet iedere dag een handje noten

Vermijd jij noten omdat ze boordevol vetten zitten? Niet doen! Noten zijn bijzonder rijk aan voedingsstoffen. Denk aan eiwitten, vezels en diverse vitamines en mineralen. Zo vind je in hazelnoten een goede hoeveelheid folaat (natuurlijk foliumzuur) en in amandelen behoorlijk wat vitamine E.

Paranoten zijn echte selenium-bommetjes. Met enkele paranoten per dag kom je al aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van dit mineraal. Je kunt beter niet meer dan vijf paranoten per dag eten, want anders krijg je zelfs meer selenium binnen dan goed voor je is.

Noten kunnen je helpen afvallen en je gezondheid verbeteren. Dat geldt ten minste als je er niet te veel van eet. Ze zijn namelijk ook heel calorierijk. Met een handje rauwe noten per dag zit je goed, ook als je aan het afvallen bent.

2. Vermijd helder licht voordat je gaat slapen

Helder licht in de avond kan de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verstoren. Denk bij helder licht niet alleen aan felle lampen, maar ook aan schermen en telefoons. 

Dit zogenoemde blauwe licht kun je vermijden door in de avond beeldschermen op nachtmodus te zetten en sfeerlampen aan te doen. De kans is groot dat je hierdoor beter slaapt.

3. Zet vette vis op het menu

Vis is een uitstekende bron van eiwitten en gezonde vetten. Vooral vette vis, zoals zalm en makreel, is rijk aan gezonde omega-3 vetzuren en andere gezonde stoffen. 

Omega 3-vetzuren zijn goed voor de hersenen en hebben een gunstige werking op het hart en de bloeddruk. Ook helpen ze om scherp te blijven zien en hebben ze een ontstekingsremmende werking. Alle reden dus om vaker vette vis op het menu te zetten.

4. Vul je vitamine D voorraad aan

De meeste mensen krijgen te weinig vitamine D binnen via zonlicht en voeding. Hoewel zo’n tekort niet direct schadelijk is voor je gezondheid, kan het wel enorm helpen om je vitamine D voorraad aan te vullen.

Als je voldoende vitamine D binnenkrijgt, draagt dat bijvoorbeeld bij aan gezonde botten en een sterk gebit. De vitamine ondersteunt namelijk de opname van het mineraal calcium. 

Vitamine D is eveneens belangrijk voor je weerstand. Nóg een reden om ervoor te zorgen dat je vitamine D-niveau op peil is. 

Je vitamine D-niveau op peil brengen kan in de zomer door voldoende in de zon te zijn en in de andere seizoenen met een supplement. Op deze website vind je eerlijk advies over de beste supplementen.

5. Eet veel groenten en fruit

Het eten van veel groenten en fruit is gunstig voor je levensduur, je gewicht en de gezondheid van belangrijke organen. 

Groenten en fruit bevatten veel gezond voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook vind je veel vezels in deze voedingsmiddelen. Vezels zijn onder andere goed voor je darmen en stoelgang. 

Dan bevatten veel groenten- en fruitsoorten ook nog andere stoffen die je gezondheid ondersteunen. Bijvoorbeeld carotenoïden en fenolen. Zo zijn bepaalde carotenoïden goed voor je ogen en dragen fenolen bij aan het behoud van gezonde cellen.

6. Gebruik extra vierge olijfolie

Extra vierge olijfolie is één van de meest gezonde oliën die je kunt gebruiken in de keuken. De olie zit vol gezonde vetzuren, die een ontstekingsremmend effect hebben en je cellen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.

Ook je hart profiteert van de gezonde invloed van olijfolie. Je kunt de olie het beste koud gebruiken, omdat hij redelijk snel oxideert bij verhitting. Daarbij kunnen ongezonde transvetzuren ontstaan. Deze vetten kun je het beste vermijden voor een goede gezondheid.

Bronnen

Jackson, C.L. et al. (2014). Long-term associations of nut consumption with body weight and obesity. The American journal of clinical nutrition, 100 Suppl 1(1), 408S-11S.

Wahl, S. et al. (2019). The inner clock-Blue light sets the human rhythm. Journal of biophotonics, 12(12), e201900102.

Calder, P.C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions, 45(5), 1105-1115.

Nozaki, S. et al. (2021). Association Between Dietary Fish and PUFA Intake in Midlife and Dementia in Later Life: The JPHC Saku Mental Health Study. Journal of Alzheimer’s disease : JAD, 79(3), 1091-1104.

Bechthold, A. et al. (2019). Food groups and risk of coronary heart disease, stroke and heart failure: A systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Critical reviews in food science and nutrition, 59(7), 1071-1090.

Rizzoli, R. et al. (2013). Vitamin D supplementation in elderly or postmenopausal women: a 2013 update of the 2008 recommendations from the European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis and Osteoarthritis (ESCEO). Current medical research and opinion, 29(4), 305-13.

Aune, D. et al. (2017). Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 46(3), 1029-1056.

Nocella, C. et al. (2018). Extra Virgin Olive Oil and Cardiovascular Diseases: Benefits for Human Health. Endocrine, metabolic & immune disorders drug targets, 18(1), 4-13.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant