Artikelen Ga je voor glasvezel of niet?

Ga je voor glasvezel of niet?

Bijna elk Nederlands huishouden heeft een internetverbinding tegenwoordig. Je kan het internet ook niet meer wegdenken uit ons dagelijks leven, dus dat is niet meer dan normaal. Er zijn echter verschillende soorten van internetverbinding, en glasvezel is de nieuwste – en snelste – daarvan. Nu is de vraag, is het de moeite waard voor jou? Want de glasvezelverbinding is uiteraard duurder dan een standaardverbinding. Wij zetten even de voordelen voor je op een rijtje, zodat je gemakkelijker de beslissing kan nemen!

Hoe maak je de beslissing?

Glasvezel heeft zeker veel voordelen, maar natuurlijk is een glasvezel internetverbinding meestal ook duurder. Dus nu is de vraag – heb je deze echt nodig, en hoe beslis je hierover?

De belangrijkste tip die we kunnen meegeven is een lijstje te maken waar je internet voor gebruikt. Indien je ziet dat je vooral internet nodig hebt voor “simpele” taken, die niet veel bandbreedte nodig hebben, zoals bijvoorbeeld mails checken of je Facebook profiel updaten, kan je misschien twee keer nadenken voor je extra geld aan een glasvezelverbinding uitgeeft.

Als er echter meerdere mensen in uw gezin zijn die internet gebruiken en/of activiteiten doen die een hoge snelheid vereisen – zoals films streamen, casinospellen spelen zoals Bingo online of een mindfulness applicatie gebruiken – dan is een snellere glasvezelverbinding waarschijnlijk bruikbaar.

De belangrijkste factor in de beslissing is of je de hogere uploadsnelheid nodig hebt of niet, aangezien dit het grootste verschil tussen de twee internetverbindingen blijft. Vergelijk de prijzen van de verschillende aanbieders, en ook de verschillende pakketten. Soms kan de prijs van glasvezel flink de hoogte in schieten. En natuurlijk, de eerste vereiste is dat je gemeente/buurt reeds glasvezelverbinding heeft. Indien dat niet het geval is, kan je niet als particulier een privé verbinding maken. Dan is het afwachten totdat er een aansluiting wordt geïnstalleerd in je stad/buurt!

Voordelen van een glasvezel internetverbinding

Surf op het internet aan lichtsnelheid

De effectieve snelheid van je internetverbinding hangt natuurlijk af van het soort pakket dat je koopt, maar met een glasvezelverbinding kan je bijna even snel als het licht op het internet surfen. Meestal geven deze pakketten je een snelheid tussen de 100 en 10000 Mbit/s.

Even snel uploaden als downloaden

Bij een normale kabelverbinding is de uploadsnelheid veel trager dan de downloadsnelheid. Bij glasvezel gaat dit allebei even snel – supersnel!

Gegarandeerde snelheid

Bij een kabelverbinding kan het aantal gebruikers, de kwaliteit van de lijn, etc. Invloed hebben op de effectieve snelheid die je ervaart. Het kan dus zijn dat je voor 50MB/s betaalt, maar een pak lagere snelheid ervaart, gedurende een piekperiode van gebruikers bijvoorbeeld. Dit is natuurlijk geen ramp als je slechts af en toe internet gebruikt en geen intensieve acties doet. In het geval dat je bijvoorbeeld online werkt, of vaak video’s online bekijkt, gamet, etc. is dit best wel lastig. Glasvezel heeft dit niet – je geniet altijd van de snelheid waar je voor betaalt.

Nadelen van glasvezel

Het grootste nadeel blijft de bereikbaarheid van een glasvezelverbinding. Als je in een grootstad woont, heb je hoge kans dat je huis op dit netwerk kan worden aangesloten. Als je echter in een buitenbuurt, of wat verder van een grote stad woont, kan dit best lastig worden. Aangezien glasvezelverbinding een hele grote installatie vereist, wordt dit meestal per gemeente gedaan. De beslissing ligt dus ook bij de gemeente, het is niet dat jij als enkeling een glasvezelverbinding kan aanvragen. Je kan dus enkel afwachten dus totdat het bij je thuis komt, indien het nog niet beschikbaar is!

Daarnaast kan je de hogere prijs ook als nadeel beschouwen, natuurlijk. Het is een kwestie van verschillende aanbieders vergelijken, en ook de verschillende pakketten. Zo kan je de beste keuze maken voor jou persoonlijk.

 

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant