Dopamine staat net als Serotonine bekend als het ‘gelukshormoon’. Het is een stofje in de hersenen dat zorgt voor een gelukkig gevoel. Het is natuurlijk fijn dat je je door dopamine-aanmaak in de hersenen zo gelukkig kan voelen, dopamine speelt echter ook nog een andere belangrijke rol in je lichaam. Het zorgt er namelijk ook voor dat verschillende zenuwcellen in je hersenen met elkaar communiceren. Om die reden valt dopamine ook in de categorie neurotransmitters. De bijnaam ‘gelukshormoon’ is gekoppeld aan het feit dat dopamine werkt als een lichamelijke beloning.
Met name als je activiteiten doet die de aanmaak van dopamine stimuleert, brengt dat het geluksgevoel met zich mee. Echter is dit geluksgevoel vaak maar van beperkte duur, aangezien het dopaminegehalte in je hersenen ook weer afneemt. In dit artikel gaan we in op wat een dopamine transmitter doet en op wat de juiste balans is voor een goede dopamine werking!
Wat doet dopamine?
Een dopamine neurotransmitter werkt dus samen met de zenuwen en ondersteunt ons lichaam op meerdere vlakken. Hieronder benoemen we de 3 voornaamste:
- Draagt bij aan je denkproces en aan het doelgericht plannen en handelen
- Speelt een rol bij onze motivatie en emoties
- Heeft invloed op iemands bewegingscontrole
Een juiste dopamine werking is dus belangrijk voor ons lichaam.
Wat is de juiste balans voor een goede dopamine werking?
Nu de dopamine functie een beetje duidelijk is, kunnen we kijken naar de ideale levels dopamine die we in ons lichaam zouden moeten hebben. Er bestaat namelijk naast een tekort aan dopamine ook een teveel eraan. Al zou je snel kunnen denken dat hoe meer dopamine je hebt, hoe gelukkiger je bent, maar een overschot aan dopamine kan juist voor problemen zorgen.
Teveel aan dopamine:
Het hangt namelijk nauw samen met verslavingen. Denk hierbij aan een nicotine, alcohol of eetverslaving. Een voorbeeld: het eten van bepaalde dingen of het drinken van alcohol geeft jou een geluksgevoel. Maar hoe vaker je dit voedsel eet of de alcohol consumeert, hoe meer je lichaam eraan gewend raakt. Dat betekent dat je er telkens steeds meer van moet consumeren voordat het Dopamine stofje in je hersenen worden aangemaakt en je datzelfde geluksgevoel ervaart. Er wordt dan dus echt gesproken over een verslaving.
Ook een aantal medicijnen stimuleren een overproductie van dopamine. Het lichaam raakt vaak snel gewend aan dit gevoel en daarom zul je steeds meer en meer nodig hebben om dat zelfde geluksgevoel te ervaren.
Tekort aan dopamine:
Als je een tekort aan dopamine hebt, zal je, net als bij een tekort aan serotonine, ook tegen een aantal problemen kunnen aanlopen. Een van de grootste oorzaken die men kan aanwijzen bij een dopaminetekort is vermoeidheid. Door moeheid zakken de dopamine levels in je hersenen. Dit heeft invloed op je geluksgevoel, je zal het lastiger vinden om keuzes te maken en je concentratievermogen gaat flink achteruit.
Met een goede nachtrust of een siësta tussendoor, kun je proberen het dopamine level weer op peil te laten komen. Ook kan een tekort aan het stofje zorgen ervoor zorgen dat je minder zin in seks hebt.
Houd je Dopamine levels dus op peil!
Zoals je ziet is het belangrijk om je dopamine goed in balans te houden zodat de dopamine functie goed blijft werken in je lichaam. Door goed voor jezelf te zorgen en je lichaam de juiste voeding en rust te gunnen, is het vrij makkelijk om het dopamine niveau op peil te houden! Wil je meer tips en tricks lezen over hoe je het beste je dopamine in balans kunt houden? Lees het hier!