Verhalen over hoogbegaafdheid Mijn verhaal over hoogbegaafdheid

Mijn verhaal over hoogbegaafdheid

Een stukje schrijven over mijn ervaring met hoogbegaafden/hoogbegaafdheid. Wat zal ik vertellen, er valt zoveel te zeggen. Meer dan 10 jaar geleden ben ik me gaan verdiepen in dat wat we hoogbegaafdheid noemen. Eén van mijn kinderen bleek een flinke voorsprong te hebben op haar leeftijdgenootjes. Zoekend naar antwoorden ontdekte ik dat ik het moest zoeken bij hoogbegaafdheid.

Ik, of liever gezegd mijn dochter, heeft geluk gehad.  Ik heb leerkrachten getroffen en een school die bereid was zich te verdiepen in de behoeften dan van deze kinderen. Ze waren open en leergierig. Mijn dochter heeft een prima tijd gehad op de basisschool. Een fijne basis waarmee ze goed verder kon.

Voor velen was en is dat niet zo. Wanneer ik kijk naar mijn generatie dan was er helemaal geen aandacht voor. Ik was een vlotte leerling. Las al toen ik in de eerste klas kwam  en dat was makkelijk voor de juf. Daar kwam bij dat ik ook  nog eens  het braafste kind van de klas was, de ideale leerling. Dat deze leerling bezig was zichzelf te verstoppen merkte niemand. Dankzij mijn dochter heb ik weer tevoorschijn kunnen komen.  Als ik nu verhalen hoor van hoogbegaafden die vast lopen of vast dreigen te lopen denk ik ; iedere dag liggen er kansen! Iedere dag kun je de keus maken voor jezelf te gaan staan, te gaan zoeken naar wie je werkelijk bent en wat jij nodig hebt. De wereld zal niet veranderen, maar je kunt wel zorgen dat jij op een andere manier in de wereld gaat staan en daarmee veranderingen in gang zet.

De volwassenen die met deze kinderen mogen werken wens ik een open blik toe en durf los te laten. Je moet het kind de ruimte te geven zich in zijn of haar eigen tempo te ontwikkelen. Daarvoor is vertrouwen nodig. Vooral vertrouwen in jezelf. Dat je ook los van boekjes en ontwikkelingslijnen die al opgesteld waren, een kind dat kunt bieden wat het nodig heeft. Dit geldt trouwens niet alleen voor het werken met hoogbegaafde kinderen!

Mijn droom

Een jaar lang een verbod op toetsen en testen in welke vorm dan ook, zodat we weer leren in te spelen op dat wat we zien en horen. Zodat we weer echt gaan luisteren en communiceren. Het zal ons vertrouwen in onszelf en elkaar sterker maken. Het zal ruimte geven aan de  ontwikkeling van onze kinderen.

Geniet van het unieke van ieder mens!

, Lisette ter Heerdt (www.terheerdtcoachingenadvies.nl)

Vond je dit een goed verhaal? Deel dit verhaal via de onderstaande buttons!

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant