Steeds meer mensen stappen over van een brandstofauto naar een elektrische auto. Veelal is die keuze ingegeven door het feit dat elektrisch rijden de toekomst lijkt te hebben, maar natuurlijk ook omdat het een duurzame keuze is om te kiezen voor een elektrische auto. Wel zijn ze vaak duurder in de aanschaf dan een benzine- of dieselauto, maar dat probleem kun je oplossen door een elektrische auto te leasen. Maar waarom is zo’n elektrische auto eigenlijk een duurzame keuze? We bespreken op welke manieren een elektrische auto duurzamer is dan een brandstofauto.
Geen uitstoot van schadelijke stoffen
Elektrische auto’s hebben in tegenstelling tot brandstofauto’s geen uitlaat. Daardoor stoten ze ook geen schadelijke stoffen zoals CO2, koolmonoxide, stikstofoxiden en fijnstof uit, wat een auto die op benzine of diesel rijdt wel doet. Dit draagt bij aan een betere luchtkwaliteit en een gezondere leefomgeving. Het zorgt voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en draagt daarbij mee aan het tegengaan van klimaatverandering.
Efficiënter gebruik van energie
Elektrische auto’s zijn over het algemeen efficiënter in het gebruik van energie dan brandstofauto’s als je kijkt naar wat ze verbruiken om in beweging te komen en blijven. Dat komt omdat ze minder energie verspillen aan het omzetten van brandstof in beweging. Dit is het gevolg van het feit dat er minder bewegende delen in de auto zitten die energie nodig hebben om in beweging te kunnen komen.
Gebruik van hernieuwbare energie
Een elektrische auto kun je opladen met groene stroom, afkomstig van zonne-energie, windenergie en waterkracht. Bijvoorbeeld thuis aan je eigen laadpaal als je zonnepanelen hebt. Hierdoor wordt het gebruik van hernieuwbare energie gestimuleerd, en is er minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderd. Dit vermindert ook de risico’s en kosten die gepaard gaan met oliewinning en -transport.
Meer duurzame materialen
Ook de auto zelf is vaak duurzamer bij een elektrisch model ten opzichte van een benzine- of dieselauto. Dat komt omdat er vaak meer duurzame materialen gebruikt worden bij de productie van de auto dan bij een brandstofauto. Dat is een bewuste duurzame keuze die past bij het idee achter de elektrische auto, en het gaat dan bijvoorbeeld om materialen zoals gerecyclede kunststoffen en natuurlijke vezels.
Minder geluidsoverlast
Elektrische auto’s dragen niet alleen bij aan een betere luchtkwaliteit en daardoor een gezondere leefomgeving. Die leefomgeving wordt ook prettiger door het verminderen van overlast zoals geluid. Elektrische auto’s maken aanzienlijk minder geluid dan brandstofauto’s, wat bijdraagt aan een stillere en meer leefbare omgeving.
Op vele fronten is een elektrische auto dus een duurzamere keuze dan een auto die op benzine of diesel rijdt. Natuurlijk zitten er ook nadelen aan een elektrische auto die veelal welbekend zijn, zoals de wat beperktere actieradius en het feit dat het opladen van de accu langer duurt dan het maken van een tankbeurt. Maar dat is nu eenmaal het gevolg van het kiezen voor een duurzamere levensstijl.