Artikelen Is het verstandig om je symptomen te Googelen?

Is het verstandig om je symptomen te Googelen?

Nee! Horen we je al roepen naar je beeldscherm. Het is algemeen bekend dat je eigenlijk je symptomen niet moet Googelen. Mensen schijnen er zelfs hypochonder door te worden. Toch voelt het vaak wel handig. Je hebt een raar kuchje of een pijnlijk gewricht en je bent benieuwd hoe dat nu kan. Kan het dan kwaad om even wat in Google in te voeren om te checken? Ja en nee. Het hangt ervan af hoe serieus je alles neemt en of je het gebruikt als hulpmiddel of als diagnose. In deze blog vertellen we je wat er fout, maar ook goed kan zijn aan je symptomen Googelen en hoe het toch kan dat Google je bij ieder symptoom vertelt dat je kanker hebt.

4 Redenen waarom je geen symptomen moet Googelen

  1. Je krijgt de verkeerde diagnose: Het internet staat vol met medische informatie. Vaak over verschillende medische aandoeningen. Een zoekmachine zet graag de pagina die het meest te vertellen lijkt te hebben bovenaan. Dat is niet per se die met de beste informatie, dat lijkt alleen maar zo voor een algoritme dat geen teksten kan interpreteren. Hierdoor kan het dus zijn dat je informatie krijgt over allerlei aandoeningen behalve dat wat jij hebt.
  2. Overdiagnose: Het googelen van je eigen symptomen kan ook leiden tot overdiagnose, waarbij je onterecht denkt dat je een bepaalde aandoening hebt. Het typische voorbeeld is dat je eerder bij ieder pijntje meteen van Google te horen kreeg dat je kanker had. Dat heeft vooral te maken met het feit dat er gewoon veel over deze ziekte op het internet staat. Dit kan leiden tot onnodige angst en stress. Daarom is het zeker voor mensen die van zichzelf een beetje hypochonder zijn een heel slecht idee om je eigen symptomen te gaan Googelen. Daarbij kan het ook daadwerkelijk leiden tot onnodige medische behandeling
  3. Onderschatting van symptomen: Aan de andere kant kan het ook zijn dat je de ernst van jouw symptomen onderschat. In sommige gevallen kan het googelen van symptomen leiden tot zelfdiagnose en zelfmedicatie, terwijl een professionele diagnose en behandeling mogelijk essentieel zijn.
  4. Onjuiste behandeling: Als je op basis van informatie op internet zelf een behandeling kiest voor jouw symptomen kan dit ook gevaarlijk zijn. Niet alle behandelingen zijn geschikt voor alle aandoeningen en sommige behandelingen kunnen zelfs schadelijk zijn als ze niet correct worden uitgevoerd.

Hoe kan het dat Google het zo vaak mis heeft?

Google is een zoekmachine. Die brengt het internet onder andere in kaart op basis van hoe het de inhoud van een site beoordeelt en of de pagina geschikt is voor een bepaald zoekwoord. Achter sommige sites zit een goed online marketing bedrijf en die geven een site vaak veel autoriteit bij Google. Daardoor komen ze niet alleen bovenaan in Google op de termen waarop men wil scoren, maar ook op dit soort termen door neveneffecten. Houdt altijd in het achterhoofd dat Google niet voor je kan denken, maar alleen kan aanraden welke pagina je waarschijnlijk bedoelt als je iets invoert in Google.

Wanneer kan je symptomen googelen wél nuttig zijn?

  1. Zelfmanagement van bekende aandoeningen: Als je al een bepaalde aandoening hebt en je symptomen wilt begrijpen of beheren kan het googelen van symptomen nuttig zijn. Wel is het handig om dan ook je aandoening erbij te typen. Zo kun je gerichte informatie krijgen over hoe je met een bepaalde klacht om moet gaan. Wanneer je bijvoorbeeld een bepaalde blessure hebt en je vraagt je af welke oefeningen je daarvoor moet doen, kan dat vaak weinig kwaad als je jouw informatie bij een erkende partij opvraagt.
  2. Verkrijgen van basisinformatie: Als je symptomen hebt die mogelijk verband houden met een bepaalde aandoening kan googelen je helpen een algemeen beeld te krijgen van de mogelijke oorzaken en symptomen van die aandoening. Veel informatieve, medische websites hebben namelijk tegenwoordig ook een SEO marketing bureau achter zich. Hun informatie kan je helpen om je beter voor te bereiden op een bezoek aan de arts en om gerichte vragen te stellen.
  3. Verduidelijken van medische terminologie: Als je symptomen ervaart en je hebt een diagnose gekregen van je arts kan googelen je helpen de medische terminologie te begrijpen die in jouw diagnose wordt gebruikt. Dit kan je helpen om beter te begrijpen wat er met jou aan de hand is en wat jouw behandeling inhoudt.

Google kan dus je vriend zijn als je ergens last van hebt, maar het kan je ook een hoop onnodige stress opleveren of je juist onterecht kalmeren. Belangrijk is dat je het verschil blijft zien tussen een zoekmachine als een hulpmiddel om aanvullende informatie te vinden of als vervanging van de dokter. Raadpleeg bij twijfel altijd een professionele arts!

 

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant