ADHD & ADD Hoe werkt een ADHD test?

Hoe werkt een ADHD test?

Hoe wordt de diagnose ADHD vastgesteld?

Vermoed jij dat je ADHD hebt? Dan heb je vast wel eens een ADHD test online uitgeprobeerd om te proberen vast te stellen of jij ADHD hebt. Helaas is een online ADHD test niet voldoende om vast te stellen of je daadwerkelijke ADHD hebt.

Het is namelijk heel erg belangrijk dat je de juiste diagnose krijgt. Het is niet voldoende om een ADHD test huisarts te kiezen, deze kan jou wel doorverwijzen naar bijvoorbeeld PSYQ.

De diagnose moet namelijk door een psychodiagnostisch medewerker of een verpleegkundig specialist worden afgenomen om met zekerheid te weten of jij ADHD hebt.

De test ADHD; Diagnostisch Interview Voor ADHD

Dit wordt vastgesteld in een Diagnostisch Interview Voor ADHD (DIVA), wat vaak in twee keer 60 minuten plaats neemt. Hier zul je door de hulpverlener meerdere vragen worden gesteld. Hierbij zul je vragen krijgen over jouw jeugd, alswel de laatste jaren van jou leven. Hierom wordt het altijd aangeraden om iemand mee te nemen die jou al je hele leven kent. Vaak vergeet je namelijk cruciale zaken die van belang kunnen zijn bij de diagnose van ADHD.

Er wordt onder andere gekeken naar :

  • De aanwezigheid van ADHD kenmerken vanaf een jonge leeftijd;
  • of deze kenmerken gedurende de jeugd al aanwezig waren;
  • hoe deze ADHD kenmerken jouw leven hebben beïnvloed en beïnvloeden op het gebied van werk en school, de situatie thuis, relaties, geldzaken en sociale contacten;
  • Er wordt ook uitgebreid gekeken en of er problemen zijn op deze gebieden en of er sprake is van bijkomende psychische problemen, dit komt namelijk vaker voor bij volwassenen met ongediagnosteerde ADHD.
  • Ook wordt er gekeken of er geen lichamelijke oorzaken zijn van de klachten.

gabor mate Het verstrooide brein

Wil jij meer lezen over AD(H)D en het ontstaan ervan? In ‘Het verstrooide brein’ helpt Gabor Maté je om AD(H)D te begrijpen en er beter mee om te gaan. Een optimistisch boek dat voor veel mensen de puzzelstukjes op hun plek laat vallen.

Vind het verstrooide brein hier

Voorlopige diagnose ADHD

Na het invullen van de vragenlijsten wordt er een voorlopige conclusies getrokken over de ADHD diagnose. Het is ook zeer goed mogelijk dat je het advies krijgt om verder onderzoek te laten doen naar andere oorzaken van jouw kenmerken. Uiteindelijk is het de psychiater die een definitieve diagnose stelt, en waarmee jij een verder behandeltraject afspreekt.

ADHD test kind

Bij kinderen is het misschien nog belangrijker om goed vast te stellen of de kenmerken daadwerkelijk ADHD zijn, of dat er iets anders aan de hand is. Vaak is het beantwoorden van een vragenlijst niet voldoende als ADHD test kind.

Veel kinderen kunnen namelijk druk en onhandelbaar zijn, dit wil nog niet zeggen dat ze ADHD hebben. Er moet een uitgebreid diagnostisch onderzoek plaatsvinden waar er ook naar de thuissituatie wordt gekeken.


aan de slag met ADHD

Aan de slag met ADHD

Een andere absolute aanrader voor mensen met ADHD is dit boek van Ari Tuckman.

“In AAN DE SLAG MET ADHD biedt Ari Tuckman effectieve en direct toepasbare oefeningen gebaseerd op de meest recente inzichten over het brein en ADHD. Op die manier kunnen executieve functies zoals aandacht, werkgeheugen, timemanagement en impulscontrole worden versterkt, impulsen beheerst en doelen bereikt.”

Vind Aan de slag met ADHD hier

ADHD test kosten

De kosten van een ADHD test liggen anno 2022 rond de 100 euro met eigen risico.

Ik ben niet mijn ADHD

Mocht je worden gediagnosticeerd met ADHD is het heel erg van belang dat je jezelf niet identificeert met de ADHD. Je hebt ADHD, maar je bent het niet. Er zijn heel veel mensen die zonder ADHD medicatie leven, en door andere tools zichzelf kunnen balanceren. Door therapie, meditatie, yoga en andere tools kan je namelijk heel erg gebalanceerd door het leven gaan, en de positieve kanten van ADHD gebruiken.

 

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant