Overig Hoe omgaan met gedragsstoornissen

Hoe omgaan met gedragsstoornissen

Gedragsstoornissen kunnen een uitdaging zijn voor zowel de persoon met de stoornis als voor zijn naasten. Er zijn veel verschillende manieren om met deze aandoeningen om te gaan, en ieders aanpak zal verschillend zijn. Dit artikel bespreekt enkele van de mogelijkheden die er zijn voor mensen die met gedragsstoornissen te maken hebben, en de voor- en nadelen van elk van die mogelijkheden. Hopelijk helpt deze informatie je de beste manier te vinden om met de aandoening van je geliefde om te gaan.

Copingmechanismen

Er zijn een aantal copingmechanismen die gebruikt kunnen worden om met gedragsstoornissen om te gaan. Een van de meest voorkomende is humor te gebruiken als een manier om gespannen situaties onschadelijk te maken. Dit kan door grapjes over zichzelf of over je stoornis te maken, of door manieren te vinden om om de situatie te lachen. Een ander veel voorkomend coping mechanisme is het gebruik van kunst of muziek als een manier van expressie.

Dit kan een uitlaatklep zijn voor emoties die anders tot storend gedrag zouden kunnen leiden. Een ander coping mechanisme ten slotte is het opbouwen van een ondersteunend netwerk van vrienden of familieleden die de stoornis begrijpen en emotionele steun kunnen bieden als dat nodig is. Door deze en andere copingmechanismen te gebruiken, kunnen mensen met gedragsstoornissen leren hun aandoening effectief te beheersen en een bevredigend leven te leiden.

Soorten interventies

Als het gaat om de aanpak van gedragsstoornissen, zijn er een verscheidenheid aan interventies die gebruikt kunnen worden. Eén benadering is het gebruik van positieve bekrachtiging, waarbij gewenst gedrag wordt beloond om er meer van aan te moedigen. Een andere mogelijkheid is het gebruik van negatieve bekrachtiging, waarbij ongewenst gedrag bestraft wordt om het te ontmoedigen.

Daarnaast is er de mogelijkheid om medicijnen te gebruiken om de symptomen van een gedragsstoornis onder controle te helpen houden. Uiteindelijk zal de beste aanpak variëren, afhankelijk van de persoon en de specifieke stoornis. Maar met een beetje vallen en opstaan is het mogelijk een interventie te vinden die zowel voor het individu als voor het gezin effectief is. Open Vraageenexpert.nl voor meer tips en advies over gedragsstoornissen.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant