De hersenen Welke misofonie behandelingen bestaan er?

Welke misofonie behandelingen bestaan er?

Misofonie, de neurologische aandoening waarbij iemand een sterk verminderde tolerantie heeft voor geluiden geproduceerd door mensen, zoals bijvoorbeeld mond- en keelgeluiden. Deze verminderde tolerantie uit zich vaak in gevoelens van irritatie, stress of soms zelfs walging. Misofonie genereert bij de personen die hieraan lijden, in ieder geval een sterke emotionele en/of lichamelijke reactie.

Nu is de grote vraag natuurlijk of er ook een behandeling voor misofonie bestaat. Hieronder gaan we verder in op mogelijke misofonie behandelingen.

Misofonie behandeling

Helaas is er nog geen genezing voor misofonie. Er bestaat momenteel wél een (experimentele) behandeling voor mensen met misofonie en de enige plek in Nederland waar de behandeling mogelijk is, is het AMC in Amsterdam. De behandeling in het AMC* bestaat uit verschillende technieken uit de cognitieve gedragstherapie en de psychomotorische therapie

Met name met cognitieve gedragstherapie wordt er geprobeerd om mensen die aan misofonie lijden, beter om te leren gaan met triggers en de emotionele reactie die ze op het geluid hebben, te verminderen. Je leert bijvoorbeeld dat je nieuwe associaties bij je triggers kunt maken.

De psychomotorische therapie is het gedeelte van de training die zich richt op de ervaring. In deze therapie wordt gebruik gemaakt van bewegings- en lichaamsgerichte oefeningen, bijvoorbeeld om te ontspannen.

Het UMC Amsterdam zag met hun (experimentele) behandeling in de afgelopen jaren al zo’n 30 % klinische verbetering en geen risico tot verslechtering van de klachten.

Behandeling misofonie tips

Volgens de website van het UMC Amsterdam hebben ze momenteel helaas een aanmeldstop voor onbepaalde tijd voor nieuwe patiënten met misofonie.

Hier zijn echter enkele dingen die je sowieso al thuis kunt proberen:

  • Verwijder het geluid door bv oordopjes of noise-cancelling apparaten te dragen. Of probeer het geluid simpelweg te omzeilen door geen drukke sociale situaties op te zoeken. Uiteraard is dit natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan en is dit niet in alle situaties mogelijk.
  • Leid je aandacht af van het geluid dat je triggert. Probeer de aandacht te verleggen naar jezelf of naar de taak waar je mee bezig bent.
  • Zorg voor voldoende ontspanning. Stress kan namelijk ook averechts werken. Ga bijvoorbeeld lekker sporten.

Zoek hulp bij misofonie

Misofonie heeft meestal een negatieve impact op jouw dagelijkse leven. Heb je bijvoorbeeld een misofonie test gedaan en kwam daar uit dat je wellicht aan deze aandoening lijdt, dan doe je er verstandig aan om hulp te zoeken. Praat met je huisarts en bespreek wat jouw mogelijkheden zijn.

Het behandelen van misofonie, met andere woorden het beter lezen omgaan met misofonie is een proces dat soms maanden of zelfs jaren kan duren.

Zoals gezegd is er momenteel geen volledige genezing mogelijk van misofonie, maar met een passende cognitieve gedragstherapie kun je de symptomen van de aandoening wel vergemakkelijken en er beter mee leren leven.

*BRON: https://www.amc.nl/web/specialismen/psychiatrie/psychiatrie/behandeling-misofonie.htm

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant