Artikelen Het effect van fietsen op je motoriek

Het effect van fietsen op je motoriek

Wie denkt aan fietsen, denkt natuurlijk ook direct aan Nederland. Niet voor niets worden wij gezien als hét fietsland van de wereld. Toch is fietsen veel meer dan alleen het jezelf verplaatsen van A naar B. Zo is het goed voor onze gezondheid, aangezien we lekker bewegen en ons in de frisse buitenlucht begeven, maar is het ook goed voor de motoriek. Vooral wanneer we kijken naar kinderen, zien we dat ze natuurlijk beginnen met het fietsen op een fiets met zijwieltjes en gaandeweg ze meer oefenen, ze uiteindelijk zonder kunnen. We kunnen dus wel stellen dat fietsen wel degelijk een positief effect heeft op onze motoriek, maar hoe werkt dit nu precies?

Fietsen is goed voor het evenwicht

Om goed en vooral ook recht te kunnen fietsen, is het belangrijk om een goede coördinatie te hebben. Omdat dit bij kinderen nog volop in ontwikkeling is, is het dus ook niet vreemd dat het tijd nodig heeft om dit te leren. Dit is dan ook de reden waarom ze eerst beginnen met een loopfiets, waarbij ze beide voeten op de grond kunnen houden en zo al lopend kunnen leren hoe het is om op een soort van fiets te zitten. De volgende stap is een fiets met zijwieltjes. Dit zorgt ervoor dat ze leren hoe het is om te trappen en daardoor vooruit te komen. Nadat dit steeds beter gaat, is het tijd om voorzichtig te oefenen dit zonder zijwieltjes te doen. Wat vooral belangrijk is, is dat je iedere keer een klein beetje moet zien te corrigeren om recht te blijven fietsen. Nu is dat voor ons volwassenen vaak volledig automatisme, maar is dit op jonge leeftijd een flinke uitdaging.

Fietsen is goed voor de spieren ook een e-bike

Fietsen is één van de vele vormen van cardio. Dit betekent niets meer dan een oefening die zowel onze hart- als longfunctie verbetert. Toch is dit niet het enige voordeel wat fietsen heeft, aangezien je er natuurlijk ook de nodige spieren voor aan het werk moet zetten. Zelfs wanneer je kiest voor een e-bike, is het wel noodzakelijk om te trappen om vooruit te komen. Vooral op latere leeftijd, wanneer het lichamelijk allemaal wat minder wordt, is fietsen een goede manier om je spieren te blijven trainen en daarmee ook je motoriek te onderhouden. Dit geldt niet alleen voor een normale fiets, maar ook wanneer je kiest voor een e-bike van Amslod. Het voordeel van een e-bike is wel dat je zelf bepaalt in hoeverre je inspanning moet leveren, aangezien je zelf de mate van ondersteuning bepaalt.

Fietsen zorgt voor een betere coördinatie

Je motoriek bestaat uit een aantal onderdelen, waarvan de coördinatie er ook een is. Fietsen is hiervoor bij uitstek geschikt. We zijn ons er vaak niet van bewust, maar tijdens het fietsen moet je je voeten op de pedalen houden, je handen aan het stuur houden en tegelijkertijd je evenwicht bewaren. De perfecte hand- en oog coördinatie oefening dus! Je zult vanzelf merken dat naarmate je vaker fietst, je dit ook in andere activiteiten zult merken.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant