Verhalen over hoogbegaafdheid Een looptocht voor de hoogbegaafden

Een looptocht voor de hoogbegaafden

Alweer 13 jaar ben ik actief bezig om iets te verbeteren voor hoogbegaafden van alle leeftijden en gezindten. Op een avond was ik aan het mijmeren wat er nu veranderd is voor hoogbegaafden in die 13 jaar. En ik kwam tot de conclusie dat er meer een verschuiving plaats heeft gehad, geen verbetering. Er wordt makkelijker over hoogbegaafdheid gepraat, inhoudelijk is het niet veel beter geworden, en het aantal hoogbegaafden die het durven toe te geven dat ze het zijn, is toegenomen.

Er is geen passend onderwijs gerealiseerd alhoewel er toen en nu leerkrachten zijn die het wel kunnen. Maar zij krijgen geen steun op langere termijn en haken daardoor weer af. En verder is er niets veranderd voor hoogbegaafden in Nederland. Toen ik weer naar de televisie keek zag ik iemand die naar Conpostello liep als bedevaart. Hij zocht zichzelf. En de beslissing was genomen: ik ga een voettocht maken voor hoogbegaafdheid. Alhoewel ik niet graag loop, andere acties wellicht veel beter zijn en eventueel succes bepaald niet gegarandeerd is, bleef de beslissing overeind staan. Na een paar weken time-out besloot ik de wereld hiervan in kennis te stellen.

Met het uitschrijven van mijn idee van een voettocht op mijn website www.ikbenhoogbegaafd.nl bleek al snel dat dit een echt project zal worden en niet iets waarmee je begint door de deur achter je dicht te doen om te gaan lopen. Ik ga een rondje Nederland doen van Maastricht naar Groningen, Leeuwarden, Den Helder naar beneden tot Zeeland en dan via Tilburg weer op huis aan. Dat maakt dat ik zeker 800 kilometer zal moeten afleggen. Als ik 5 km / uur loop en 5 uur per dag dan nog duurt de tocht 32 lange dagen. Alle dagen lopen lijkt me al helemaal niets dus komen er vele tussenstops waarin ik met mensen kan praten of met acties kan helpen. Nu moet ik eerst gaan uitzoeken hoe bepakt en bezakt ik die maanden door wil komen. Ik heb al een aantal voorwaarden gesteld: slapen doe ik alleen in een bed, eten ga ik niet zelf maken en ik loop met zo weinig bagage als mogelijk. De kosten zullen al gauw een 4000,- euro zijn.

In de 13 jaar dat ik actief ben in de hoogbegaafdenwereld heb ik al vele acties gedaan. Zo ben ik begonnen met de Dag van de Hoogbegaafdheid, het concept uitgeschreven voor passend onderwijs genaamd de Boxschool, twee boeken geschreven en een uitgeverij opgezet, verhuur ik mezelf als ervaringsdeskundige en ga ik proberen om een ontmoetingsplek voor hoogbegaafden genaamd ’t Peerhoes op te zetten. Daarnaast heb ik nog vele andere ideeen.

Maar ik zie dat dit niet helpt. Er is niet veel veranderd voor de hoogbegaafde die ik ontmoet in zijn of haar worsteling. Ik kan niets doen aan het slechte onderwijs, ik sla op deze manier nog geen deuk in een pakje hete boter. Dit in gedachten leek het mij passend om er eens fysiek tegen aan te gaan. Lopen is fysiek, je hebt alle tijd voor een gesprek of activiteit en dat lijkt mij een goede manier om als hoogbegaafde ‘ons’ te vinden. Ik hoop dat vele hoogbegaafden mijn wandeling zullen aangrijpen voor hun eigen acties en wensen en ik hoop dat velen een stukje met mij oplopen willen. Dat maakt deze actie wat dragelijker voor mij.

Ik krijg een steeds beter beeld van dit project en zie dat ik niet alles alleen kan doen. Al lijkt lopen simpel, ik wil wel graag dat een volgende stad weet heeft van mijn komst. Er moet dus PR bedreven worden. Daarnaast is lopen, praten en actie voeren een druk bestaan en kan ik niet er van alles bij doen zoals het regelen van aankomende bezoekjes en activiteiten. Hiervoor heb ik hulp nodig. Maar ook sponsoren kan want al mijn ideeen waar ik ook voor loop, kosten wel het één en ander in de opstartfase. Het doel is wel dat alles zichzelf kan bedruipen maar de waarde die het dan heeft moet eerst betaald worden door iemand. Geld is altijd welkom maar ik loop voor verbetering van de situatie van hoogbegaafden in Nederland.

Willem Wind

Vond je dit een goed verhaal? Deel dit verhaal via de onderstaande buttons!

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant