Artikelen Dingen waar hoogbegaafde mensen vatbaarder voor zijn

Dingen waar hoogbegaafde mensen vatbaarder voor zijn

Ondanks dat er over hoogbegaafdheid wel eens wordt gedaan alsof het een groot voorrecht is, is dit zeker niet altijd het geval. Natuurlijk heeft het grote voordelen zoals het eenvoudig opnemen van nieuwe informatie, een grote mate van interesse in de wereld en het succesvol kunnen zijn in specialistische beroepen.

Het heeft echter ook een andere kant. Doordat veel mensen die hoogbegaafd zijn ook een hoofd hebben dat altijd vól gedachten, ideeën en hersenspinsels zit, kan dit erg onrustig zijn. Daarmee zijn zij vatbaarder voor bepaalde zaken dan ‘gewone’ mensen. Welke dat zijn? Wij leggen het uit.

Depressieve gevoelens

Doordat hoogbegaafde mensen daadwerkelijk een andere gedachtegang hebben, kunnen zij zich door de rest van de wereld onbegrepen voelen. Zeker wanneer zij weinig tot geen gelijkgestemden om zich heen hebben.

Daarnaast hebben hoogbegaafde mensen vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dit strekt zich niet alleen uit tot het eigen gedrag en handelen maar ook tot grootse mondiale problemen zoals de klimaatopwarming. Dergelijke gedachten kunnen erin resulteren dat er depressieve gevoelens ontstaan.

Burn-out

Aanhakend op het vorige punt, is de grotere kans op een burn-out bij hoogbegaafde mensen ten opzichte van ‘gewone’ mensen. Hoogbegaafde mensen voelen veel verantwoordelijkheid en leggen de lat erg hoog, en het liefste stééds hoger. Wanneer er niet meer aan deze normen en eisen kan worden voldaan kan dit voor veel frustratie zorgen.

Vervolgens ontstaat er een gevoel van onvrede wat kan resulteren in een burn-out. Anderen kunnen dit natuurlijk niet voorkomen, maar zaken als een extra compliment geven aan een hoogbegaafde kan wel helpen. Deze legt immers de lat zelf wel hoog, dat hoeft een ander niet te doen. Benadrukken dat goed, goed genoeg is, helpt vaak.

Verslaving

Om bovenstaande gevoelens te onderdrukken en even rust in de vele gedachtegangen te creëren zorgt ervoor dat hoogbegaafden ook vatbaar zijn voor verslaving en obsessief gedrag.

Soms is dit vrij onschuldig, maar soms ook niet. Het ligt aan de aard en omvang van de verslaving, maar bij serieuze zaken als drugs en alcohol is actie direct nodig. Een afkickkliniek voor drugs en alcohol is dan de enige optie om het gedrag snel te keren.

Afkicken van drugs is immers niet alleen een mentaal, maar ook fysiek ding. Dit kan zeer heftig zijn, specialistische zorg is dan nodig.

Kortom, hoogbegaafde mensen hebben een streepje voor maar in sommige gevallen ook een uitdaging extra. Ze zullen hier zelf mee moeten dealen, maar schroom ook niet om ze af en toe hier een handje bij te helpen!

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant