Overig Te weinig ruimte in huis? Overweeg een dakkapel!

Te weinig ruimte in huis? Overweeg een dakkapel!

Het gevoel van een gebrek aan leefruimte in je woning kan erg beklemmend zijn. Een andere woning vinden is lang niet voor iedereen een optie. Als je zelf een koopwoning hebt met een zolder die onvoldoende mogelijkheden biedt als leefruimte, kun je daar met een slimme en relatief eenvoudige ingreep als het laten plaatsen van een dakkapel verandering in maken. Natuurlijk zijn bij het laten plaatsen van een dakkapel kosten een belangrijke factor waar je rekening mee wilt houden. We vertellen over de keuzes die je kunt maken.

Vergunning

In de kosten van je dakkapel speelt het model een rol. De meest gekozen optie is een dakkapel met een plat dak. Deze kan vaak zonder vergunning geplaatst worden, omdat hij ver genoeg van de nok van het dak begint. Zo heb je niet de kosten voor het verkrijgen van een vergunning. Ook het feit dat zo’n platte dakkapel in één dag geplaatst kan worden scheelt in de kosten. Ander opties waar je meer geld aan kwijt gaat zijn, zijn een dakkapel met een schuin dak (alleen mogelijk bij een dak met de juiste hellingshoek), een dakkapel met een punt dak of een dakkapel met een rieten dak.

Materialen

Een houten dakkapel is doorgaans het meest betaalbare type dakkapel. Hout leent zich ook nog eens prima voor maatwerk en is eenvoudig te repareren. Wel heeft het relatief veel onderhoud nodig, wat kosten met zich mee brengt, is de levensduur relatief kort. Ook noopt het om te investeren in extra isolatie. Als alternatief kun je kiezen voor een onderhoudsvriendelijke kunststof dakkapel. Deze hebben een lange levensduur en hoeven enkel af en toe schoongemaakt te worden. Ook bieden ze van zichzelf uitstekende geluids- en warmte-isolatie, maar ze zijn wel duurder dan een houten dakkapel en geven een minder authentieke uitstraling. Dan is er nog een polyester dakkapel, die uit één stuk gemaakt wordt en dus naadloos is, en verder vergelijkbare kenmerken heeft.

Prefab dakkapel

Wil je besparen op de productie van je dakkapel, neem dan een prefab dakkapel. Deze hebben standaardmaten, waardoor je dus geen maatwerk krijgt, maar wel profiteert van een lagere prijs. Het is heel goed mogelijk dat er een prefab dakkapel te vinden is die perfect is voor jouw woning. Polyester dakkapellen zijn altijd prefab.

Het mooie van het laten plaatsen van een dakkapel is niet alleen dat het je leefruimte vergroot omdat je meer oppervlak creëert waar je kunt staan, maar ook dat het de waarde van je woning vergroot. Het is nu dus een investering voor jezelf, maar die kan zichzelf terugbetalen wanneer je de woning verkoopt.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant