Stappen hogeropgeleiden vaker over van zorgverzekering?

Zorgverzekering vergelijken

Ieder jaar heb je de mogelijkheid een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Je kunt een nieuwe zorgverzekering afsluiten als je huidige verzekering niet meer aan je wensen en eisen voldoet, maar ook als je een goedkopere zorgverzekering wil afsluiten of als je niet (meer) tevreden bent over je zorgverzekeraar.

Het Zorgverzekering Informatie Centrum, ook wel ZIC genoemd, doet ieder jaar onderzoek naar de mensen die overstappen op een nieuwe zorgverzekering. Dit onderzoek wordt ook wel het Nationaal Zorgonderzoek genoemd. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat vrouwen vaker overstappen dan mannen, maar ook dat hogeropgeleiden vaker een andere zorgverzekering afsluiten dan lageropgeleiden.

Overstappen van zorgverzekering, het Nationaal Zorgonderzoek

Het Nationaal Zorgonderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum of ZIC is zeker geen klein onderzoek. Vorig jaar deden er maar liefst 2492 mensen mee met het onderzoek. Van alle mensen die aan het onderzoek deelnamen, was ruim 28 procent bereid over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Maar wat is het profiel van deze mensen? Dat lees je in onderstaande alinea’s.

Hogeropgeleiden vs. lageropgeleiden

Uit het Nationaal Zorgonderzoek blijkt dat hogeropgeleiden gemiddeld eerder overstappen dan lageropgeleiden. Van alle hogeropgeleiden die aan het onderzoek deelnamen, was ruim 32 procent in de afgelopen jaren overgestapt naar een andere zorgverzekering. Bij de lageropgeleiden was het percentage overstappers beduidend lager, namelijk 24 procent.

Uit het onderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum blijkt dat WO’ers eerder overstappen dan HBO’ers, MBO’ers en lageropgeleiden. Toch zijn er ook veel WO’ers die het afgelopen jaar niet over zijn gestapt naar een andere zorgverzekering. Opvallend is dat maar liefst 17 procent van de ondervraagde WO’ers niet overgestapt is omdat het overstappen te veel tijd en energie zou kosten.

Vrouwen vs. mannen

Een ander opvallend resultaat van het Nationale Zorgonderzoek, is dat vrouwen beduidend meer overstappen van zorgverzekering dan mannen. Van alle ondervraagde vrouwen was ruim 29 procent in de afgelopen jaren overgestapt op een andere zorgverzekering. Het percentage bij de mannen was lager, namelijk 26 procent.

Jong vs. oud

Tot slot blijkt dat jongeren eerder geneigd zijn om over te stappen dan oudere mensen. Van alle respondenten onder de 35 jaar, was ruim 45 procent in de afgelopen jaren overgestapt op een andere zorgverzekering. Bij de 65-plussers was dit percentage beduidend lager, namelijk 21 procent.

Jongeren die niet overstappen, doen dit omdat zij al de goedkoopste verzekering hebben en/of tevreden zijn met hun verzekering. Senioren die bij hun zorgverzekeraar blijven, doen dit omdat zij tevreden zijn met hun verzekering en/of bang zijn geen aanvullende verzekering af te kunnen sluiten bij een andere zorgverzekeraar.

3 tips voor een lagere zorgpremie

Het is zonde om te veel te betalen voor je zorgverzekeraar, daarom drie tips om ervoor te zorgen dat jij een lagere premie hoeft te betalen!

Tip 1: Vergelijken met een prijsvergelijker.

Gebruik een vergelijktool zoals overstappen.nl of independer.nl om een zorgverzekering te vergelijken. Op deze manier kan je onafhankelijk en transparant prijzen van verschillende zorgverzekeraars vergelijken met elkaar en uiteraard overstappen naar de goedkoopste zorgverzekeraar.

Tip 2: Neem geen aanvullende verzekering.

Naast de basisverzekering (die voor iedere nederlander verplicht is) bestaat ook de aanvullende zorgverzekering. Door je aanvullende te verzekeren kun je bijvoorbeeld vergoedingen krijgen bij hoge tandarts kosten. Een aanvullende verzekeringen zijn vaak gebundeld met andere dekkingen en vergoedingen. Hierdoor betaal je vaak meer dan dat je vergoed krijgt. Om deze reden is het vaak niet verstandig om een aanvullende verzekering te nemen.

Tip 3: Verhoog je eigen risico

Het is mogelijk om vrijwillig het verplicht eigen risico (standaard: 385 euro) te verhogen. Elke 100 euro waarmee het eigen risico wordt verhoogd gaat je uiteindelijke premie omlaag. Het maximaal eigen risico is 885 euro en dit resulteert vaak in een korting van ongeveer 250 euro.

Belangrijk is om af te wegen of deze verhoging van het eigen risico het waard is. Verwacht je dat je veel zorgkosten moet maken? Dan is het vrijwel altijd verstandiger om een laag eigen risico te nemen.

Tot slot

Voor veel mensen kan het verstandig zijn om over te stappen naar een goedkopere zorgverzekeraar. Overstappen is tegenwoordig niet moeilijk en is binnen enkele minuten gebeurd. Door gebruik te maken van een online prijsvergelijker kan je eenvoudig je zorgverzekering vergelijken. Een dergelijke prijsvergelijker is onafhankelijk en kan op een transparante manier de verschillende premies van de verschillende zorgverzekeraars weergeven.

 

Esther Bekker
Esther Bekker is orthopedagoog en expert op het gebied van intelligentie en intelligentietesten. Zij kent alle ins en outs van kinderen en volwassenen die hier inzicht in willen krijgen. Door beter te begrijpen op welke manieren intelligentie invloed heeft op dagelijkse taken, leer je hier beter mee omgaan en kun je elke dag het maximale uit jezelf halen. Met haar kennis waarborgt zij de kwaliteit van de categorie intelligentie op Zobegaafd en leert zij lezers hun eigen zwaktes en sterktes te herkennen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in