Hoe omgaan met een hoogbegaafd kind?

Omgaan met een hoogbegaafd kind

Voor veel ouders is het ontzettend wennen wanneer ze erachter komen dat hun kind hoogbegaafd is. De houding van volwassenen is erg belangrijk voor het kind dat hoogbegaafd is. Hoe kun je het beste omgaan met een hoogbegaafd kind? Belangrijk is sowieso om emotioneel betrokken te zijn bij je kind. Zorg dat je begrijpt waar het kind mee worstelt of welke behoeftes het kind heeft. Ook is het erg belangrijk om veel te praten met school. Er zijn veel scholen waar extra activiteiten zijn voor kinderen met hoogbegaafdheid en als ouders is het belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent. Let er ook op dat hoogbegaafde kinderen uit verveling kunnen onderpresteren. Praat hierover niet alleen met school, maar zorg ook dat je precies weet waar je kind mee worstelt. Wees een coach, geen leraar – een kind heeft immers al een leraar op school.

Ouders die hoogbegaafde kinderen hebben, hebben vaak onbewust een bepaald beeld bij hun kind. Ze denken dat het kind heel graag wil leren en verwachten dat het een goede studie zal doen. Onthoud goed dat een kind misschien goed kan leren, maar dat het goed mogelijk is dat hij hier niet veel mee wíl doen. Forceer je kind dus niets en duw het niet in een andere richting als het aangeeft later bijvoorbeeld timmerman te willen worden.

Eventueel kun je ervoor kiezen om hulp te krijgen van een professional. Hij of zij kan je helpen om op de juiste manier met een hoogbegaafd kind om te gaan.

Mariska de Swart
Mariska de Swart is expert op het gebied hoogbegaafdheid. Zij deelt haar kennis in haar artikelen, beantwoordt vragen van lezers en waarborgt de kwaliteit van de categorie hoogbegaafdheid op Zobegaafd.nl. Mariska werkt parttime als coach en adviseur bij SaMar waar haar coaching en begeleiding jongeren en (jong)volwassenen helpt in het dagelijks leven en hen leert om te gaan met hun hoogbegaafdheid. In haar coaching en begeleiding richt Mariska zich op actie om het leven van anderen te veranderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in