De hersenen Geheugen verbeteren, het kan!

Geheugen verbeteren, het kan!

Als mens hebben wij het vermogen om informatie snel in onze hersenen op te slaan. Het gevolg van informatie snel in ons geheugen op te slaan is dat dit tijdelijk is.  Als de opgeslagen informatie niet gebruikt wordt, dan vergeten we dit weer. Aan de ene kant is dit gewenst, want informatie die toch niet gebruikt wordt hoeft toch niet onthouden te worden. Aan de andere kant wil je sommige informatie wel onthouden. Vaak geld dat hoe sneller de informatie in het geheugen wordt gezet, hoe sneller dit weer wordt vergeten. Een zin die je drie keer herhaalt zal beter en langer onthouden blijven dan een zin die twee keer is herhaalt.

Het is algemeen bekend dat het menselijk brein inderdaad soms wat steekjes laat vallen op het gebied van onthouden van informatie. Bijvoorbeeld dat je vergeten bent waar je de autosleutels hebt neergelegd. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de gemiddelde mens jaarlijks maar liefst 40 dagen op zoek is naar vergeten zaken.

De hersenen doen een stapje terug

In een tijd waarin de technologie het menselijk brein haast overbodig maakt, is het niet vreemd dat onze hersenen een stapje terug doen. Een telefoonnummer zelf onthouden is zeker niet meer van deze tijd, de mobiele telefoon en eventueel het kladpapier heeft dit volledig overgenomen. De noodzaak om “dingen” te onthouden is veel minder dan die van onze prehistorische voorouders die geen fysieke hulpmiddelen hiervoor hadden.

Is dit een probleem? Zeker, want er zijn tal situaties te bedenken waarbij we ons geheugen wel nodig hebben. Vaak ontstaan er op die momenten irritatie, omdat we bepaalde belangrijke informatie niet kunnen herinneren. Dit kunnen zeer basale dingen zijn: dit kan variëren van het vergeten van de locatie van je auto tot het niet meer kunnen herinneren van een naam. Hoe komt het dat je hersenen zulke relatief simpele informatie vergeet?

Geheugen kampioen

Toch lukt het om Ben Pridmore wel om de eerste vijftigduizend cijfers achter de komma van pi te onthouden. Ook kon hij in 26.28 seconden de volgorde van een geschut kaartspel gememoriseerd (52 stuks). Of in vijf minuten tijd 96 historische gebeurtenissen in zijn geheugen permanent opslaan.

Of Dominic O’Brien die is staat was om 54 pakken speelkaarten welgeteld 2808 speelkaarten achter elkaar te memoriseren en maakte daarbij slechts 4 fouten. Het gros van de mensen kan na paar uur een boek lezen maar schimmig vertellen waarover deze gaat. Wat maakt Ben Pridmore en Dominic O’Brien anders dan “ons”? Oké, Beide personen zijn meerdere malen geheugenwereldkampioen geweest, maar zijn er voor de rest verschillen?

Nee. Het is moeilijk te geloven maar Ben Pridmore, Dominic O’Brien of alle andere deelnemers van geheugentoernooien hebben net als jij en ik een normaal geheugen. Het menselijk geheugen is namelijk tot veel in staat als je er maar op de juist manier gebruik van maakt, verteld Ed Cook een jonge grootmeester. Er bestaan allerlei technieken om grote hoeveelheden informatie voor langere tijd op te slaan in het geheugen, zoals er gedaan wordt op geheugentoernooien. Technieken die zelfs al door Romeinen als Cicero en Quintilianus werden gebruikt om hun speeches uit hun hoofd te leren.

Het levende voorbeeld dat je je geheugen kan verbeteren is Joshua Foer. In 2005 was hij aanwezig als internet journalist op het Amerikaans geheugenkampioenschap. Voor zijn artikel kwam hij in aanraking met vele kandidaten die vertelden over hun ervaringen. Naderhand besloot hij, als experiment, om mee te doen met het Amerikaans geheugenkampioenschap 2006 een jaar later. Een jaar lang heeft hij stevig getraind en met begeleiding van Ed Cook is hij in 2006 de winnaar van het Amerikaans geheugenkampioenschap. In zijn boek “geheugenpaleis” verteld hij over dit proces.

Ja het is dus zeker mogelijk om een beter geheugen te krijgen door middel van het veel oefenen van bepaalde technieken. De volgorde van een pak kaarten onthouden kan iedereen mits je de goede technieken gebruikt. Dit kan jou ook lukken! Ingrediënten zijn motivatie en genoeg oefening. Als je eenmaal de technieken onder controle hebt kan je in feite alles memoriseren en . In het volgende artikel zal ik meer vertellen over waarom ons brein deze technieken nodig heeft.

Klik hier om deel 2 te lezen —>

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant