Overig Bakken met bakplaten? Zo haal je alles eruit wat erin zit! 5...

Bakken met bakplaten? Zo haal je alles eruit wat erin zit! 5 tips

Bakplaten zijn haast onmisbaar in de keuken. Dit veelzijdige hulpmiddel kun je gebruiken voor het bakken van verschillende dingen. Van koekjes en gebak tot vlees en groenten. Wil jij ook alles uit je bakplaten halen wat erin zit? Lees dan onderstaande vijf tips voor het bakken met bakplaten.

Tip 1: Kies de juiste soort bakplaat

Er zijn verschillende soorten bakplaten op de markt te koop. Denk bijvoorbeeld aan roestvrij stalen (RVS) bakplaten, aluminium bakplaten, bakplaten met een antiaanbaklaag en bakplaten gemaakt van blauwstaal. Het is belangrijk dat je de juiste bakplaat kiest voor het voedsel dat je wilt gaan bakken. Zo zijn gietijzeren of blauwstalen bakplaten bijvoorbeeld ideaal voor het bakken van pizza’s, steaks en ander voedsel dat op een hoge temperatuur gebakken moet worden. Bakplaten met een antiaanbaklaag zijn dan weer perfect voor het bakken van koekjes en andere delicate voedingsmiddelen waarvan je wilt voorkomen dat ze aan de bakplaat vast blijven plakken.

Tip 2: Vergeet niet om de bakplaat te prepareren

Om te voorkomen dat het voedsel aan de bakplaat blijft kleven, is het belangrijk dat je de bakplaat eerst goed prepareert. Bij het prepareren van een bakplaat maak je de bakplaat gereed voor gebruik. Prepareren kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je de bakplaat bijvoorbeeld insmeren met boter of olie of een speciale bakspray van Baktotaal gebruiken. Je kunt de bakplaat ook bekleden met bakpapier.

Tip 3: Verwarm de oven op de juiste temperatuur voor

Vergeet tevens niet om de oven op de juiste temperatuur voor te verwarmen. Voordat je begint met bakken, is het belangrijk dat de oven op de juiste temperatuur is. Is de oven nog niet op temperatuur als je jouw gerecht of baksel in de oven plaatst? Dan kan dit van invloed zijn op het uiteindelijke bakresultaat en de kwaliteit.

Tip 4: Verdeel het voedsel gelijkmatig

Om ervoor te zorgen dat het voedsel overal even warm wordt in de oven, is het aan te raden om het voedsel gelijkmatig over de bakplaat te verdelen. Door het voedsel gelijkmatig te verdelen en er voldoende ruimte tussen te laten, voorkom je bovendien dat het aan elkaar kleeft.

Tip 5: Maak de bakplaat na gebruik schoon

Onze laatste tip is om de bakplaat na ieder gebruik schoon te maken. Achtergebleven resten kunnen bij een volgende baksessie namelijk gemakkelijk inbranden en dat wil je graag voorkomen. Maak de bakplaat schoon met warm water en afwasmiddel. Gebruik geen schuursponzen en agressieve reinigingsmiddelen. Deze kunnen, zeker bij een bakplaat met antiaanbaklaag, de bakplaat beschadigen.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant