Overig Wat werken in de kinderopvang zo leuk maakt

Wat werken in de kinderopvang zo leuk maakt

Wil je een uitdagende baan waarbij je zelf ook veel dingen leert? Denk dan eens na over werken in de kinderopvang als pedagogisch medewerker. Werken in de kinderopvang is namelijk ontzettend veelzijdig, daar leer je zelf ook veel van. Communicatie, structuur aanbrengen, leren om te leren, sociale interactie, verzorging. Je kunt het bijna allemaal niet opnoemen. Er zijn namelijk heel veel vaardigheden nodig om als pedagogisch medewerker het werk goed te kunnen uitvoeren.

Communicatie

In de kinderopvang heb je niet alleen met je collega’s en ouders te maken maar ook met de kinderen. Kinderen die structuur nodig hebben, ruimte om zich te ontwikkelen en natuurlijk ook aandacht en verzorging. Daarbij zijn het kinderen die zeer divers kunnen zijn. Zo kan het zijn dat je een kind met autisme of een kind met ADHD in de groep hebt.

Het is dan belangrijk dat je hier goed weet mee om te gaan, zodat zowel het kind als de andere kinderen samen harmonie weten te vinden. Dat betekent kennis vergaren en ook je intuïtie volgen, want elk kind is weer anders. Dat is ook de reden waarom er zo de nadruk op wordt gelegd dat een kind geen ADHD-er is, maar dat een kind ADHD heeft. Dat is een wezenlijk verschil. Daarnaast is de dynamiek tussen kinderen ook elke keer anders. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een kind met autisme hinder kan ondervinden van een kind met ADHD. Als pedagogisch medewerker zal je dan wellicht de kinderen moeten ondersteunen, zodat ze een manier ontdekken waarin ze zich beide goed voelen in de groep.

Leren om te leren

Doordat kinderen in een groep zijn, zullen ze ook dingen moeten leren. Zoals het leren vriendjes maken. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld de sociale dingen, zoals leren om een poppenhuis te delen of helpen met afruimen. Ook sorry leren zeggen kan daarbij horen.

Heb je een hoofbegaafd kind in de groep? Dan kan het zijn dat het kind wat extra uitdaging nodig heeft om zich niet te gaan vervelen.

Soorten banen

Natuurlijk kun je ook bij de kinderopvang gaan werken in een andere functie dan die van pedagogisch medewerker. Zo kun je ook bijvoorbeeld ondersteunend medewerker of administratief medewerker zijn bij de kinderopvang.

Het goede voorbeeld

Je bent als pedagogisch medewerker een voorbeeld. Kinderen prikken er wel doorheen als je zelf niet je eigen regels opvolgt. Het is dus belangrijk dat je achter de dingen staat die je doet. Natuurlijk is ‘practice wat you preach’ dan ook erg belangrijk.

Op zoek naar een flinke uitdaging?

Dan is een functie als assistent leidinggevend wellicht iets voor jou. Hierin combineer je eigenlijk twee banen. Naast het werk als pedagogisch medewerker heb je dan bijvoorbeeld samen met een vestigingsmanager de verantwoordelijkheid voor de dagelijkse gang van zaken. Verder ben je ook een aanspreekpunt voor ouders en collega’s. 

Dit maakt dat je in de functie een stuk vaker moet schakelen en dit vraagt enorm veel van je communicatievaardigheden. Lijkt jou dat juist ontzettend leuk? Ga dan de uitdaging aan.

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant