Welke GGZ wordt vergoed?

  0
  255
  Alle vragenCategory: PsychiaterWelke GGZ wordt vergoed?
  gast Staff asked 6 months ago
  Zorgverzekeraars vergoeden geheel/ gedeeltelijk de geestelijke gezondheidszorg van hun klanten. Maar geldt dit voor alle behandelingen.   Welke ggz wordt vergoed?
  3 Answers
  Jane answered 5 months ago

  De meest voorkomende vergoede diensten in de geestelijke gezondheidszorg zijn die van psychiaters, psychiatrisch verpleegkundigen en klinisch psychologen.

  De vergoeding voor geestelijke gezondheidszorg kan sterk verschillen per land en zelfs per regio. In het algemeen worden psychiatrische diensten echter eerder vergoed dan psychologische diensten, en ambulante diensten worden eerder vergoed dan klinische diensten.

  Meruchia answered 5 months ago

  De meeste geestelijke gezondheidszorg wordt niet vergoed door verzekeringsmaatschappijen. Dit komt omdat geestelijke gezondheid wordt beschouwd als een "reeds bestaande aandoening" en daarom door de meeste verzekeringen niet wordt gedekt.

  Er zijn echter een paar uitzonderingen op deze regel. Sommige verzekeringen dekken bijvoorbeeld geestelijke gezondheidszorg in een ziekenhuis of in een ambulante setting. En sommige verzekeraars dekken geestelijke gezondheidszorg als deze "medisch noodzakelijk" wordt geacht.

  Maar voor het grootste deel worden geestelijke gezondheidszorgdiensten niet vergoed door verzekeringsmaatschappijen.

  Bert answered 5 months ago

  De meest voorkomende vergoede diensten voor geestelijke gezondheidszorg zijn psychiatrische medicijnen, individuele psychotherapie en groepstherapie.

  Psychiatrische medicijnen worden meestal voorgeschreven door psychiaters en kunnen worden gebruikt om een verscheidenheid aan geestelijke ziekten te behandelen, waaronder bipolaire stoornis, depressie, schizofrenie en angststoornissen.

  Individuele psychotherapie is de meest voorkomende vorm van therapie om geestelijke ziekten te behandelen en houdt meestal in dat je een vast aantal sessies per week één op één met een therapeut afspreekt.

  Groepstherapie is een vorm van therapie waarbij mensen met vergelijkbare problemen een vast aantal sessies per week samenkomen. Groepstherapie kan nuttig zijn voor mensen die verlegen zijn of zich ongemakkelijk voelen om hun problemen in het bijzijn van anderen te bespreken.