Wat doen genen?

  0
  644
  Alle vragenCategorie: DNAWat doen genen?
  gast Staf asked 2 jaar ago
  Genen zijn een stukje erfelijk materiaal. We horen vaak mensen zeggen 'de genen zitten in de familie' of 'hij heeft de genen van zijn vader'. Maar wat doen genen precies?
  2 Antwoorden
  Olivier answered 2 jaar ago

  Genen zijn de functionele en fysieke eenheden van erfelijkheid. Uw genen dragen alle informatie die nodig is om uw cellen te bouwen en te onderhouden en genetische eigenschappen door te geven aan het nageslacht

  De naar schatting 20.000-25.000 menselijke genen bevinden zich op 23 paar chromosomen in de kern van elke cel. Elk gen bestaat uit DNA-basen die een bepaalde eigenschap specificeren. De volgorde van deze basen bepaalt de volgorde van aminozuren, waaruit eiwitten bestaan. Eiwitten veroorzaken chemische reacties en voeren de meeste cellulaire functies uit. Sommige eiwitten bieden structuur en ondersteuning voor cellen; andere spelen een sleutelrol in enzymen, hormonen en immuunrespons.

  Elk individu erft twee kopieën van elk gen, één kopie van elke ouder.

  Mercedes answered 2 jaar ago

  Genen zijn de instructies voor het maken van eiwitten. Eiwitten zijn de moleculen die al het werk in onze cellen doen. Ze bouwen en onderhouden onze weefsels, dragen berichten tussen cellen en verteren voedsel. Genen zijn er in verschillende vormen en maten, en ze zitten verspreid over onze chromosomen.