Is geheugenverlies door stress mogelijk?

  0
  656
  Alle vragenCategory: Het geheugenIs geheugenverlies door stress mogelijk?
  Piet asked 6 years ago
  Ik vraag me af of het mogelijk is om vergeetachtig te worden doordat iemand te veel stress ervaart. Is geheugenverlies door stress mogelijk?
  1 Answers
  Zobegaafd redactie Staff answered 10 months ago

  Het is mogelijk dat stresshormonen het geheugen kunnen aantasten, hoewel de bewijzen daarvoor gemengd zijn. De meeste onderzoeken hebben uitgewezen dat stresshormonen geen grote invloed hebben op het geheugen. Sommige onderzoeken wijzen er echter op dat chronische stress tot geheugenverlies kan leiden.

  In het algemeen is geheugenverlies echter meestal te wijten aan normale leeftijdgerelateerde veranderingen in de hersenen. Naarmate we ouder worden, krimpen onze hersenen een beetje en verliezen we cellen in de hippocampus (een deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het geheugen). Dit kan leiden tot problemen met het kortetermijngeheugen en het terughalen van informatie. Bovendien produceren onze hersenen naarmate we ouder worden minder van de chemische neurotransmitter acetylcholine, die belangrijk is voor het leren en onthouden van nieuwe dingen.