Hoe ontstaat het tarsaaltunnelsyndroom?

  0
  669
  Alle vragenCategorie: syndromenHoe ontstaat het tarsaaltunnelsyndroom?
  gast Staf asked 2 jaar ago
  Bij een tarsaaltunnelsyndroom is er sprake van een beklemming van een zenuw in de voet. Maar hoe ontstaat het tarsaaltunnelsyndroom precies?
  2 Antwoorden
  Thijs answered 2 jaar ago

  Er zijn een aantal redenen waarom iemand een tarsaal tunnel syndroom (TTS) kan ontwikkelen. Een veel voorkomende oorzaak is herhaaldelijke stress of letsel aan de voet of enkel. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld sporten met veel impact, strakke schoenen of hoge hakken. In sommige gevallen kan een onderliggende medische aandoening zoals diabetes bijdragen aan de ontwikkeling van TTS. Vochtretentie tijdens de zwangerschap kan ook extra druk uitoefenen op de zenuwen in de voet en leiden tot TTS. Andere mogelijke oorzaken zijn botsporen, tumoren en cysten

  Symptomen van TTS zijn meestal pijn, tintelingen en gevoelloosheid in de voet of enkel. Deze symptomen kunnen verergeren bij activiteit of langdurig zitten of staan.

  Bert answered 2 jaar ago

  Antwoord

  Er zijn een aantal redenen waarom het tarsale tunnel syndroom (TTS) kan optreden. Een veel voorkomende oorzaak is als de voet overproneert (naar binnen is gerold), waardoor er overmatige druk op de tarsale tunnel komt te staan. Dit kan gebeuren als gevolg van biomechanische onevenwichtigheden, zoals platvoeten of hoge bogen. Zwaarlijvigheid, diabetes en langdurig staan of lopen kunnen ook het risico op het ontwikkelen van TTS verhogen.

  In sommige gevallen wordt TTS veroorzaakt door een direct letsel aan de voet of enkel, waardoor de zenuwen in de tarsale tunnel kunnen worden samengedrukt. Daarnaast kan ontsteking door aandoeningen als artritis of tendinitis tot TTS leiden.