Hoe zien genen eruit?

  0
  135
  Alle vragenCategorie: DNAHoe zien genen eruit?
  gast Staf asked 2 weken ago

  Een gen is een stukje DNA waarover iedereen bezit. Maar hoe zien genen eruit?

  3 Antwoorden
  Boaz answered 1 week ago

  Hier is een geweldig plaatje van hoe genen eruit zien:

  http://www.cellsalive.com/howcellswork/dna/solved.htm

  Zoals je ziet zijn het lange, dubbelstrengs DNA-strengen die opgerold zijn in een dubbele helixstructuur. Elke streng heeft een code voor een specifiek eiwit, en wanneer de cel dat eiwit moet maken, rolt hij de streng af en leest de code.

  Hendrik answered 1 week ago

  Er is niet één antwoord op deze vraag, want genen kunnen zeer uiteenlopende vormen aannemen. De meeste genen zijn echter lange, opgerolde strengen DNA (desoxyribonucleïnezuur), die samen met eiwitten de chromosoomstructuren vormen die onze erfelijke informatie dragen.

  Elk gen bevat meestal de instructies voor het maken van een bepaald eiwit, dat de vele verschillende functies vervult die nodig zijn voor het leven. Eiwitten zijn opgebouwd uit kleinere eenheden, aminozuren genaamd, en elk gen levert de sjablonen die nodig zijn om deze aminozuren in de juiste volgorde aan elkaar te rijgen. Fouten in deze volgorde kunnen leiden tot genetische afwijkingen.

  Onze cellen hebben 20.000 tot 25.000 genen, afhankelijk van het type cel..

  Max answered 1 week ago

  Genen zijn lange, opgerolde DNA-strengen. Ze worden vaak vergeleken met gedraaide laddersporten, waarbij de "sporten" de nucleotiden zijn waaruit DNA is opgebouwd. De zijkanten van de ladder bestaan uit suiker- en fosfaatmoleculen. Genen variëren in grootte van een paar honderd nucleotiden tot meer dan 100.000 nucleotiden.