Hoe kun je DNA vergelijken?

  0
  431
  Alle vragenCategorie: DNAHoe kun je DNA vergelijken?
  gast Staf asked 2 jaar ago
  Door DNA te vergelijken kun je achter een heleboel komen. Dit omdat DNA een belangrijke drager van erfelijk materiaal is. Hoe kun je dus DNA vergelijken.   Hoe kun je DNA vergelijken?
  3 Antwoorden
  Chantal answered 2 jaar ago

  DNA-sequencing wordt gebruikt om de genetische sequenties van verschillende organismen te vergelijken. Door de mate van overeenkomst tussen twee of meer reeksen DNA-sequenties te vergelijken, kunnen wetenschappers vaststellen welke genen door deze organismen worden gedeeld en bepalen hoe nauw zij aan elkaar verwant zijn.

  Priscilla answered 2 jaar ago

  Er zijn een paar manieren om DNA te vergelijken. Eén manier is te kijken naar het aantal verschillen tussen twee sequenties. Dit kan worden gedaan met het programma "ponderosa". Een andere manier is kijken naar de gelijkenis van twee sequenties, wat gedaan kan worden met het "Smith-Waterman algoritme".

  Jolijn answered 2 jaar ago

  Door het genoom van verschillende soorten te sequencen, kunnen wetenschappers het DNA van die soorten vergelijken en zoeken naar overeenkomsten en verschillen. Zo kunnen ze bepalen welke genen in de loop van de evolutie bewaard zijn gebleven en welke zijn veranderd. Deze informatie kan dan worden gebruikt om dingen af te leiden over de functies van die genen.

  Door bijvoorbeeld het DNA van mensen en andere zoogdieren te vergelijken, hebben wetenschappers vastgesteld dat veel van de genen die betrokken zijn bij haargroei ook betrokken zijn bij de voortplanting. Dat komt omdat die genen in de loop der tijd bewaard zijn gebleven; dat wil zeggen dat ze bij alle zoogdiersoorten onveranderd zijn gebleven omdat ze belangrijk zijn om te overleven.