Slaap Blauw Filter Brillen; Welke bril moet je wél kopen?

Blauw Filter Brillen; Welke bril moet je wél kopen?

Regelmatig lees je berichten dat blauw licht, afkomstig van tv’s, computerschermen en smartphones, slecht zou zijn. Té veel blauw licht zou onder andere leiden tot oogvermoeidheid, slaapproblemen en netvliesveroudering. Sindsdien is er een breed scala aan zogenoemde blauw licht filter brillen op de markt gekomen. In een al eerder artikel hebben wij gekeken of deze zorgen over blauw licht terecht zijn.

In totaal hebben we 17 verschillende blauw licht filter brillen vergeleken van verschillende fabrikanten. Welke blauw licht filter bril kun je het beste kopen? In dit artikel zetten wij de vijf beste blauw licht filter brillen op een rij en speciaal voor brildragers maken wij nog een top 3 blauw licht filter brillen voor brildragers.

Criteria voor de beste bril

Wat maakt een blauw licht filter bril nou een goede blauw licht filter bril? Daarvoor hanteren we 5 criteria:

Hoeveel procent van het blauw groene licht filtert de bril weg: Het doel van een blauw licht filter bril is dat het blauwe licht wordt weggefilterd. Maar geldt hierbij: hoe meer, hoe beter?  Onderzoek heeft verschillende golflengtes van licht vergeleken voor melatonine-onderdrukking en faseverschuiving van het melatonineritme ((https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11763987)).

De vergeleken golflengten waren 660 nm (rood), 595 nm (oranje), 525 nm (groen), 497 nm (blauw / groen) en 470 nm (blauw). Vijftien vrijwilligers namen deel aan alle vijf golflengtecondities en een toestand zonder lichtregeling, waarbij elke conditie gedurende twee opeenvolgende avonden werd uitgevoerd. De kortere golflengtes van 470, 497 en 525 nm vertoonden de grootste melatonine-onderdrukking, 65% tot 81%. De kortere golflengtes vertoonden ook de grootste DLMO-vertraging op nacht 2, variërend van 27 tot 36 minuten. Om deze reden beschouwen we een bril die meer licht wegfiltert in de range 380nm tot 560nm als een betere bril.

Hoe goed sluit de bril aan: De bril kan veel licht wegfilteren, maar als er nog licht langs de bril weglekt, dan

Comfort van de bril: Uiteraard is het comfort van een bril erg belangrijk. De bril kan wel goed werken, maar als de bril uiteindelijk niet lekker zit, dan is de kans groot dat de je bril niet vaak op gaat zetten.

Prijs van de bril: De prijs van de bril wordt ook meegenomen in het advies. Hier gaan we uit van de prijs/kwaliteit verhouding.

Uiterlijk van de bril: Als de bril heel erg lelijk is, dan draag je de bril minder snel. Eigenlijk zou het uiterlijk van de bril niet moeten uit maken, maar we weten dat dit weldegelijk het geval is.

De top 3 blauw filter brillen

1. Leretto Blauw Licht Filter Bril

2. Slaaploos bril

3. ADJ bril

De top blauw filter bril voor brildragers

1. Optifort Blauwe licht blokkeren bril Clip On

Zobegaafd redactie
De Zobegaafd.nl redactie is dag in dag uit bezig met het schrijven van nieuwe kwalitatieve en informatieve artikelen om de website verder te verrijken met nuttige informatie. Objectiviteit en kwaliteit zijn de belangrijkste pijlers van de redactie en zijn ook dagelijks bezig met het updaten van bestaande artikelen om op die manier de correctheid van de artikelen te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant