Autisme Autisme en Aandacht

Autisme en Aandacht

Mensen, die gediagnosticeerd zijn met autisme, hebben atypische activiteit in dat deel van de hersenen dat aandacht reguleert, zo blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek.

De locus caeruleus of blauwe kern zit diep in de hersenen verstopt en is deel van de hersenstam. Het speelt een belangrijke rol bij het regelen van activiteit in en door de hersenen, onder meer door het beheersen en controleren van aandacht. Het kan bijvoorbeeld de pupillen van de ogen vergroten en verkleinen om op die manier de hoeveelheid visuele informatie te reguleren die iemand ‘binnen krijgt’.

Door deze samenhang kunnen onderzoekers ook de reactie van de pupillen gebruiken om in te schatten hoeveel activiteit er diep in de hersenen plaats vindt: een verwijde pupil betekent een toegenomen focus en dus aandacht.

De locus caeruleus kan dan ook de sleutel zijn om de balans tussen prikkelende en remmende signalen in de hersenen te reguleren. Er bestaat enig onderzoek dat tot de conclusie is gekomen dat dit evenwicht verstoord is bij autisme, wat suggereert dat de regio een rol speelt bij de aandoening (( Rubenstein, Merzenich: Model of Autism: Increased Ratio of Excitation/Inhibition in Key Neural Systems in Genes, Brain and Behaviour – 2003 )).

In een recent verschenen onderzoek, vergeleken onderzoekers de reacties van pupillen van mensen met autisme en mensen zonder autisme terwijl ze een taak uitvoerden met en zonder een storend geluid (( Granovetter et al: Uncharacteristic Task-Evoked Pupillary Responses Implicate Atypical Locus Ceruleus Activity in Autism in Journal of Neuroscience – 2020 )). Bij mensen zonder autisme observeerden de onderzoekers dat de pupillen zich verwijdden, wat een vergrote focus betekende en die gestuurd werd door de locus caeruleus. Bij de mensen met autisme verwijdden de pupillen zich juist niet en dat lijkt aan te tonen dat zij niet op dezelfde manier hun aandacht reguleren.

Dit kan ingrijpende gevolgen hebben voor de zintuiglijke ervaring van autistische mensen, zo zeggen de onderzoekers. Want als je niet in staat bent om de meest belangrijke (visuele en auditieve) informatie uit alle binnenkomen signalen te filteren, dan wordt je gebombardeerd met allerhande stimuli. Dit kan bedragen aan de sensorische hyperreactiviteit die je ziet bij mensen met autisme.

Het was een vrij eenvoudig onderzoek: de onderzoekers vroegen 26 mensen met autisme en 26 mensen zonder autisme om op een toets te drukken wanneer dezelfde letter twee keer achtereen op het scherm verscheen. De deelnemers herhaalden de taak terwijl een geluid iedere 0.15 seconden werd gemaakt. Dat geluid was ongeveer even hard als een normaal gesprek. De onderzoeker maten de reactie van de pupillen gedurende beide opdrachten (zonder en met storend geluid).

Beide groepen kwamen tot dezelfde resultaten bij beide opdrachten. Wanneer het geluid werd afgespeeld, verwijdden de pupillen van de controlegroep, de mensen zonder autisme. Dat leek aan te tonen dat de locus caeruleus geactiveerd werd en die zorgde ervoor dat de aandacht naar de computer gericht werd en weg van het storende geluid. Bij de mensen met autisme reageerde de pupil nauwelijks.

Wat het onderzoek niet bewijst is dat de locus caeruleus de oorzaak van autisme is. De oorsprong van autisme is veel complexer. Daardoor is er veel meer onderzoek noodzakelijk, zo zeggen de wetenschappers.

Fred de Vries
Fred de Vries noemt zich geen expert, maar kan beschouwd worden als een ‘onderzoeksjournalist’. Hij heeft boeken geschreven over een veelheid van onderwerpen. Zo is hij schrijver van ‘Storm in je Hoofd – Handboek PDD-NOS’ en schreef boeken over onderwerpen als ADHD, gevaarlijke planten, stevia, de cranberry, de duindoorn en chilipepers.

Gerelateerde artikelen

Reacties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf op de hoogte

Bij het inschrijven kan je aangeven waar je interesses liggen, zodat je alleen relevante informatie opgestuurd krijgt! Schrijf je snel in en mis geen informatie meer. En vind je de nieuwsbrief niets? Onder elke email vind je een link waarmee je je binnen één klik weer kunt afmelden.

Ook interessant