Is psychiatrie een wetenschap?

  0
  88
  Alle vragenCategorie: PsychiaterIs psychiatrie een wetenschap?
  gast Staf asked 2 weken ago

  Psychiatrie houdt zich bezig met de psychische gezondheid in het algemeen.

  Maar is psychiatrie een wetenschap?

  2 Antwoorden
  Lies answered 1 week ago

  Nee, psychiatrie is geen wetenschap.

  Wetenschap is een systematische manier om kennis te vergaren over de natuurlijke wereld door observatie en experimenten. De psychiatrie vertrouwt niet op observatie of experimenten om iets te leren over de natuurlijke wereld; zij vertrouwt op persoonlijke observaties en ervaringen van psychiaters (en soms patiënten).

  Hoewel de psychiatrie gebruik maakt van wetenschappelijke technieken (zoals het meten van hersenactiviteit), worden deze technieken gebruikt om psychiatrische diagnoses te ondersteunen – die niet gebaseerd zijn op wetenschap. Dus, hoewel de psychiatrie gebaseerd is op een aantal wetenschappelijke principes, is het geen wetenschap op zich.

  Boaz answered 1 week ago

  Er is veel discussie over de vraag of psychiatrie een wetenschap is of niet. Het antwoord op deze vraag hangt echt af van hoe je wetenschap definieert. Psychiatrie bevat zeker elementen van wetenschap, maar is ook sterk afhankelijk van subjectieve interpretatie en klinische ervaring. Daarom zou je kunnen zeggen dat psychiatrie meer een kunst dan een wetenschap is.